CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Tokey kurang senang cuti bersalin 98 hari,mungkin enggan ambil wanita hamil bekerja, kata Wee Ka Siong.Diskriminasi atau survival syarikat?

  [Copy link]
Post time 23-3-2023 11:47 AM | Show all posts
cattiecute replied at 23-3-2023 11:24 AM
betui weh
kita pulak kena cover kerja dia
kalau 3 4 tahun sekali beranak takpe gak

hahaha aku terasa..2015,2020,2022(3minggu je sbb gugur),2023 menunggu masa..tp yang tanggung tugasku dapat elaun tanggung tugas so xdelah mencuka sgt mukanya..lps ni janji tiada keluaran terbaru
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2023 11:56 AM | Show all posts
mimz replied at 23-3-2023 11:47 AM
hahaha aku terasa..2015,2020,2022(3minggu je sbb gugur),2023 menunggu masa..tp yang tanggung tugas ...

dapat elaun sedap sikit
ini kena tambah kerja lagi
gaji sama je.
pastu kalau bab bersalin 3 bulan je takpe
siap pakej time pregnant cuti p kk dah berapa banyak
pastu kerja dia time nak beranak sesenang je cakap take over itu ini itu ini
amboi
nak mintak assistant baru boss tarak duit nak bayo.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 11:58 AM | Show all posts
annehuda replied at 23-3-2023 11:45 AM
kt tmpt aku pun ada staf camni. kawen 5 thn anak dah 3. anak no 2 tu air liur meleleh lagi.  

bg  ...

setuju pendapat chuols,
tak pun potong gaji 30% ke
dapat la gaji yang potong tu hire intern or contract staff
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:02 PM | Show all posts
cattiecute replied at 23-3-2023 11:56 AM
dapat elaun sedap sikit
ini kena tambah kerja lagi
gaji sama je.

ni betul..time aku pregnant aku amik check up kt private so amik sabtu/ahad..anak dah lahir pun urusan vaccination semua aku laki bini kelur duit sndr buat kt private..mmg xdenye nak time off ke ape walau aku sndr staff KKM..bila anak sakit salah sorg akan cuti dan uruskan ank ke klinik etc..alhamdulillah kite permudahkan urusan org lain,urusan kite pun allah bg smooth je
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Bak jadi negara maju... Tp tax tanak bayar rate negara maju.... Itu baru satu bab... Belum kira tahap pemikiran rakyat yg ngalahkan sakai
Kat thread sebelah ada kes kena langgar bawak budak2 siap tak pakai topi keledar... One of many contoh..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:13 PM | Show all posts
dlm ofc aku ramai pmpuan.. dulu pernah bergurau ngn boss.. ambik la lelaki pula.. bole cuci mata.. boss ckp ambik pmpuan kje lg bgs.. loyal n mmg buat kje.. klau laki asyik melepak jer.. cikit2 hilang.. btw boss aku laki ye..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-3-2023 12:15 PM | Show all posts
mimz replied at 23-3-2023 12:02 PM
ni betul..time aku pregnant aku amik check up kt private so amik sabtu/ahad..anak dah lahir pun ur ...

kesian kat chuols kan kalau p swasta punya checkup duit kena keluar
tapi tu la boleh sabtu ahad tak kacau kerja kita
kita pun tak terkejar2 kalau nak halfday ke apa ke kan
cuma cons dia kena keluar duit la.

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
paz replied at 23-3-2023 07:24 AM
Paz dah ada beberapa kes 98 days. Memang kasihan juga department yang terkesan. Kalau specialist, me ...

Fixed term contract ni mcm mana ? Contract yg ada expired atau open ended contract?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2023 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan benda baru..
masa i interview 10 tahun lepas pun tanye, dah kawin, ade bf/tunang, ade nak plan nak kawin soon etc..
Some kje mmg dah lama start dah diskriminasi..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:38 PM | Show all posts
cattiecute replied at 23-3-2023 12:15 PM
kesian kat chuols kan kalau p swasta punya checkup duit kena keluar
tapi tu la boleh sabtu ahad t ...

itu ler..kadang husband coverkan kadang dia sesak kite cover diri sndr begitulah..asl xmenyusahkan org lain..husband pun tenang2 boleh kerja tanpa ada rs bersalah nk meneman bini check up ke ape..risau juga ganggu performance dia sbb dia private sector lagi bnyk mata yang memerhati
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:53 PM | Show all posts
pooh~key replied at 23-3-2023 05:49 AM
Eewwwwe akak yang lgbt ni pun tak akan ambik lelaki lembut sis. Sebab lelaki lembut ni emosi mudah ...

kali ni nak setuju ngan kate2 pooh... sbb drama lelaki lembut lagi hebat dari real perempuan... jgn main2 yach... gaduh ngan boyfie, x masuk kerja on the spot... haramj betull..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
adik i pernah..placenta previa , Dr suruh warded . berbulan2 warded pastu bersalin, sambung cuti bersalin. abes cuti bersalin , PH yg bersambung2 tu.. setahun tu mmg makan gaji tanpa bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 01:05 PM | Show all posts
nuril86 replied at 23-3-2023 12:53 PM
kali ni nak setuju ngan kate2 pooh... sbb drama lelaki lembut lagi hebat dari real perempuan... jg ...

betul!dulu pon ada sorang macam ni.
package menjaja mulut ke serata office lagi padahal selama i kerja, aman2 je office kami takde hasat dengki.

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 01:07 PM | Show all posts
sebagai isteri bekerjaya, walaupon company bg cuti 3 bulan, memang idok lah nak beranak semata nak dapat cuti 3 bulan.
cukup lah anak 2 orang.
banyak cost nak kena pikir kalau rajin beranak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 01:15 PM | Show all posts
potpetpotpet replied at 23-3-2023 12:07 AM
sebagai isteri bekerjaya, walaupon company bg cuti 3 bulan, memang idok lah nak beranak semata nak d ...

Hampir 2 tahun cuti bergaji masa me beranak dulu, still sorang aje anak.. Tak ingin anak dah lepas sorang tu...  Walaupun Canada kasi elaun anak sehingga umur 18 tahun so more anak more money gitu, still tak rambang mata ku ini...

Best anak sorang, boleh kasi pendidikan paling best, extra aktiviti after school, mak ayah ikut mana anak pergi.... dan fokus senang  kat anak bandingkan me 8 beradik masa membesar..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 02:37 PM | Show all posts
zuri154 replied at 23-3-2023 12:23 PM
Fixed term contract ni mcm mana ? Contract yg ada expired atau open ended contract?

Ahah betul yang ada duration selalu max 2 thn... Kalau nak sambung kena ada break. Like 1 or 7 days and rehire again. Dan dia tak boleh enjoy benefit macam permanent staff.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2023 03:25 PM | Show all posts
Kampeni ai memang x hamek pompuan. Mak hamek jantan jer. Yang pompuan asek nak beranak jer, tiap2 tahun bunting bila nye keje ngkaw nak siap? Asek kena bg cuti jer. Kuat benor ngkaw melecak ker ngkaw memang melecak sebab aim nak amik cuti? No bitchesss!
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 03:26 PM | Show all posts
matamata replied at 22-3-2023 04:07 PM
Bak jadi negara maju... Tp tax tanak bayar rate negara maju.... Itu baru satu bab... Belum kira taha ...

KL tu pon banyak boyan asal nek tongkang dari hendhon. Area deme kat hendhon pon dah memang sakai, datang sini kesakaiannya pun dibawak jugak sampai dapat IC biru
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 03:28 PM | Show all posts
aku rasa better menten yg ada sekarang
sebab bila bg cuti 3 bulan
esok2 mintak 4 bulan
esok2 mintak 5 bulan
dan seterus nya sampai abg jamil terjun sungai
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2023 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Management yang lembab akan lihat peraturan ini sebagai satu masalah kepada syarikat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-9-2023 08:18 AM GMT+8 , Processed in 0.102319 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list