CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 638|Reply: 1

[Dunia] Taikun terkaya di Asia rugi USD$100 billion dalam seminggu

  [Copy link]
Post time 3-2-2023 08:49 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 3-2-2023 01:08 PM

MUMBAI, 2 FEB – Krisis di Gautam Adani milik taikun India semakin meruncing hari ini dengan nilai empayar hutangnya mengalami kerugian melebihi AS$100 bilion selepas ia secara tiba-tiba membatalkan penjualan saham.

Kerugian nilai tersebut lebih satu pertiga daripada nilai konglomerat jutawan itu berikutan dakwaan penipuan perakaunan pada 24 Januari oleh firma jualan pendek AS, Hindenburg Research.

Saham firma utama Adani Enterprises merosot lebih daripada 25 peratus hari ini dan hampir 30 peratus kelmarin.

Unit senarai Adani lain tertakluk kepada pemberhentian dagangan selepas merosot sebanyak 10 peratus, termasuk Adani Total Gas di mana TotalEnergies Perancis mempunyai 37.4 peratus saham kepentingan.

Kebimbangan selanjutnya telah menyaksikan bank besar termasuk Credit Suisse dan Citigroup berhenti menerima bon Adani sebagai cagaran untuk pinjaman kepada pelanggan swasta, menurut Bloomberg News.

Ini menimbulkan kebimbangan tentang bagaimana Adani akan mengumpul dana baharu, dengan bon dolar Adani didagangkan pada tahap tertekan dan tanda-tanda ‘menjangkiti’ pasaran India meningkat, lapor Bloomberg.

Kesan terbaharu berlaku selepas Adani kelmarin membatalkan penjualan saham AS$2.5 bilion bertujuan untuk membantu mengurangkan tahap hutang yang membimbangkan, memulihkan keyakinan dan meluaskan asas pemegang sahamnya.

Lembaga Adani Enterprises dalam satu kenyataan menjelaskan bahawa meneruskan penjualan saham ‘tidak akan betul dari segi moral’ dan ia akan membayar balik semua pembayaran.

Adani sendiri menegaskan dalam satu kenyataan video bahawa ‘asas syarikat kami sangat kukuh, kunci kira-kira kami dalam keadaan baik dan aset yang kukuh’.

“Apabila pasaran stabil, kami akan mengkaji semula strategi pasaran modal kami,” katanya, sambil menegaskan bahawa rekodnya dalam membayar balik hutang adalah ‘amat baik’. – AFP

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2023 09:01 AM | Show all posts
Saham Adani merudum
Saham Madani mcm mana pulak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-3-2023 06:16 PM GMT+8 , Processed in 0.193151 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list