CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1492|Reply: 16

[Tempatan] Wanita imamkan solat bersama lelaki dan sujud terkangkang antara kecelaruan buku teks Dong Zong

  [Copy link]
Post time 6-12-2022 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 6-12-2022 11:26 AM

SHAH ALAM – Buku teks keluaran Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) didakwa mempunyai kesilapan yang boleh menimbulkan kekeliruan kepada pelajar.



Presiden Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia, Datuk Abdul Raof Hussin mendakwa, merujuk beberapa buku teks Dong Zong, meskipun berbahasa Cina, namun selepas ditaksirkan, pihaknya mendapati penerangan beberapa bahagian sejarah Malaysia dikecilkan termasuk mengenai tatatertib solat disifatkan salah.

“Berdasarkan buku teks Dunia 1, semua dalam bahasa Cina tetapi saya dapat laporan daripada pegawai Kementerian Pendidikan, bukan satu kesilapan (dan mereka) menafikan (kandungan) buku sejarah itu (ada kesilapan) namun memang betul (perkara itu).

Hari ini kita lihat buku ini, terkejut saya berkaitan solat, dilukis karakter orang yang sedang sujud terkangkang. Selain perempuan boleh mengimamkan solat bersama lelaki.

“Jadi, Dong Zong kena semak terlebih dahulu sebelum keluarkan (buku teks) dengan menjemput pakar sepertimana buku teks sekolah,” katanya ketika program Di Sebalik Isu Bersama FY bertajuk ‘Isu UEC, sampai bila?’ yang dihoskan Finaz Yunus di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Jumaat.

Berikutan itu, menurut Abdul Raof, cara Dong Zong itu dilihat seolah-olah sengaja membuat buku teks berkenaan untuk menimbulkan perasaan tidak membina atau mewujudkan negara bangsa.
Buku teks bukan untuk diiktiraf hasilnya tetapi nilai. Buku teks dari Kementerian Pendidikan nilai sejajar dengan kokurikulum yang membina negara bangsa.

“Jadi apabila kita beri dan mengajar (buku teks itu kepada) pelajar majoriti Cina akan membuat mereka terpengaruh (jika ada unsur negatif),” ujarnya yang juga bekas guru 13 tahun pengalaman.

Sumber : Sinar Harian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Dong zhong bodoh? Tidak.

Dong zhong tangkap must? Pastinya tidak.

Penakulan mantik: mmg dong zhong pobok2 dgn tanam misinformation
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 11:38 AM | Show all posts
ni yang nak bincang secara rasional katanyaaa?

good luck la
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah gmbr tu x sepenting kes staff kpj kuis kolam sampai kena gantung keja
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 6-12-2022 04:55 PM

Akak sukak posting ineeyyy sistah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 6-12-2022 05:01 PM

Bodo lah sape yg pecaya Dong Zong alat politik MCA nih..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Time PNtek, PASampah xda pulak bunyi pasal dongjong ni. Tiba2 sekarang Mcm2 isu sampah naik kan??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 06:21 PM | Show all posts
pooh~key replied at 6-12-2022 08:58 AM
Akak sukak posting ineeyyy sistah.

Kisah plak kau suka gambar tu. Kau kan pokimak takde agama. Tayah la nak sibuk2 pasal gambar 3 agama tu. Kau bukan paham pon benda2 mcm ni. Dah syuhhh pegi main jauh2. Pokimak atheist mcm kau mana layak nak bicara soal agama.

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 6-12-2022 06:21 PM
Kisah plak kau suka gambar tu. Kau kan pokimak takde agama. Tayah la nak sibuk2 pasal gambar 3 aga ...

Bila kau sebut pokimak akak teringat gambar perempuan islamiah muslim pakai tudung patuh syariah ni sister:

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 6-12-2022 06:21 PM
Kisah plak kau suka gambar tu. Kau kan pokimak takde agama. Tayah la nak sibuk2 pasal gambar 3 aga ...

Perbuatan yang sangat melambangkan muslim sejati bukan, sister?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 08:36 PM | Show all posts
dodolgemok replied at 6-12-2022 05:20 PM
Time PNtek, PASampah xda pulak bunyi pasal dongjong ni. Tiba2 sekarang Mcm2 isu sampah naik kan??

kenapa nk letak issue politik dlm kes ni?Jelas buku tu buat content yg tak betul, so mmg kena betulkan.
kalau ikut pahaman hang, bukan saja silap takleh dibetulkan, tapi pointing finger sana sini..

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 08:39 PM | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 6-12-2022 08:39 PM

Syurga? Sampai atas, terjun.. begitukah sistur..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 6-12-2022 08:39 PM

Ringgit ka sorga pula felem pertama lakonan Tiara Jacquelina
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
bab buku sejarah tu mmg la geng2 depa byk tetiba amnesia or tak dpt terima fakta sejarah sebenar. duk terpengaruh indoktrin dap tu. silalah bergaul dgn masyarakat sekeliling dgn ikhlas bukan just nk ambik kesempatan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 6-12-2022 06:21 PM
Kisah plak kau suka gambar tu. Kau kan pokimak takde agama. Tayah la nak sibuk2 pasal gambar 3 aga ...

ya, lagi teruk dari sajat si etis ni. moga mati sehina-hina macam firaun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 07:12 AM GMT+8 , Processed in 0.128274 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list