CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 5860|Reply: 78

[Dunia] [Video #3] Sekumpulan rakyat Malaysia diserang di Dublin, Ireland, mangsa jenayah kebencian

  [Copy link]
Post time 6-12-2022 12:44 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Friska at 6-12-2022 12:49 AM


Former newscaster Norzie Pak Wan Chek took to social media to express her gratitude to Foreign Minister Senator Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, Wisma Putra and the Malaysian embassy in Ireland for helping her niece and friends who experienced a racial attack in Dublin, Ireland recently. -Pic credit to Facebook Norzie Pak Wan Chek

Former newscaster Norzie thanks Zambry for helping niece who was attacked in Dublin
By Safeek Affendy Razali - December 5, 2022 @ 11:57pm

KUALA LUMPUR: Former newscaster Norzie Pak Wan Chek took to social media to express her gratitude to Foreign Minister Senator Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, Wisma Putra and the Malaysian embassy in Ireland for helping her niece and friends who experienced a racial attack in Dublin, Ireland recently.

On Saturday, Norzie said her niece, a friend and the friend's two siblings had gone out for a last minute shopping before they were to fly home very early the next morning.

She said all four of them were waiting for a bus to take them back to their Airbnb rental when they were jeered at by a group of teenage boys who started throwing an empty can at her niece and tossed leftover fries picked up from the floor of a restaurant they were at.

Norzie wrote that when more people came to join the group of boys, they decided to walk to the bus station to avoid any confrontation, but the attackers refused to leave them be.

She said the group pursued and circled around them on their bicycles, occasionally braking hard near her niece and the rest to scare them and even threatened to kill her.

"Four of the boys removed their bicycle seat posts and started hitting my niece at the back of her neck. My niece's friend and the friend's brother quickly shielded her, and not once laid a hand on the attackers as they were clearly outnumbered.

"The rest of the boys then stepped in and started punching the friend and my niece's arms, eyes and backs.

"The boys only left after my niece managed to dial 999 and got through to the police, while the friend's younger sister screamed for help. It was raining and dark," said Norzie.

She added that when the police did not arrive 30 minutes later, a kind passerby gave them a lift to the nearest police station about three minutes away to file a report.

The worried Norzie then said she decided to contact a friend at Wisma Putra and within minutes, Zambry had personally called her and promised that the four would be taken care of.

They were given medical assistance before leaving Dublin and arrived home today.

"What had happened to my niece and her friends that night should not happen to anyone.

"But, I must say this, that on Sunday (Dec 4), Zambry had yet to clock in (officially as the foreign minister), but he came through for me. He and his team went all out (to offer assistance).

"From the bottom of my heart, thank you sir. I know now that Wisma Putra is in good hands."

https://www.nst.com.my/news/nati ... ce-who-was-attacked

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-12-2022 10:14 AM | Show all posts

Anak saudara Norzie Pak Wan Chek menerima rawatan di Hospital Serdang, sebaik tiba di KLIA. NSTP/Ihsan Facebook Norzie Pak Wan Chek

Terima kasih Menteri Luar, Wisma Putra - Norzie Pak Wan Chek
Oleh Safeek Affendy Razali - Disember 5, 2022 @ 11:09pm

KUALA LUMPUR: Bekas penyampai berita, Norzie Pak Wan Chek, berterima kasih kepada Menteri Luar, Datuk Seri Zamry Abd Kadir yang baru dilantik dan kakitangan Wisma Putra di Kementerian Luar serta Kedutaan Malaysia di Ireland, kerana membantu anak saudaranya yang terbabit insiden serangan perkauman, kelmarin.

Dalam kejadian malam Sabtu lalu, anak saudaranya bersama seorang rakan dan dua adiknya keluar membeli-belah pada saat-saat akhir sebelum mereka kembali ke tanah air keesokan pagi, selepas melawat Dublin, Ireland.

Keempat-empat mereka yang sedang menunggu bas untuk kembali ke rumah penginapan yang disewa secara tiba-tiba didatangi sekumpulan remaja lelaki yang melakukan provokasi seperti membaling tin kosong dan melemparkan kentang goreng kotor ke arah mereka.

Norzie dalam catatan menerusi akaun Facebook, menyatakan anak saudaranya dan tiga yang lain kemudian beredar bagi mengelak kejadian lebih buruk sebelum remaja yang mengganggu mereka tidak berputus asa mengganggu dengan jumlah yang lebih ramai.


Anak saudara Norzie Pak Wan Chek cedera pada muka. NSTP/Ihsan Facebook Norzie Pak Wan Chek

"Pada masa sama, mereka mengejar dan mengelilingi anak saudaranya dengan basikal mereka serta membrek basikal dengan kuat bagi tujuan menakut-nakutkan selain mengancam membunuh anak saudara saya.

"Empat remaja terbabit mengambil besi tempat duduk basikal dan mula memukul anak saudara saya di belakang lehernya manakala rakan anak saudara saya ditumbuk pada bahagian lengan, mata dan belakang tubuh mereka," katanya.

Katanya, kumpulan remaja yang melakukan serangan bagaimanapun melarikan diri selepas anak saudaranya itu menghubungi polis menerusi talian kecemasan manakala adik perempuan rakannya menjerit meminta pertolongan dalam keadaan hujan dan gelap.

"Nasib mereka baik apabila ditumpangkan oleh seorang individu yang melalui kawasan itu yang membawanya ke balai polis berhampiran apabila pihak polis belum tiba 30 minit selepas kejadian," katanya.

Bimbang dengan keselamatan anak saudaranya, Norzie menghubungi seorang kenalannya di Wisma Putra, untuk meminta bantuan sebelum dia dihubungi sendiri oleh Zamry dan Ketua Setiausaha Kementerian Luar.

"Apa yang ingin saya sampaikan, ialah meskipun belum melaksanakan tugas secara rasmi, Datuk Seri Zamry dan pasukannya di Kementerian Luar membantu saya sepenuhnya.

"Di lubuk hati saya, saya mengucapkan terima kasih dan saya tahu sekarang bahawa Wisma Putra kini dikendalikan 'dalam tangan' seseorang yang baik," katanya.

Anak saudara Norzie dan rakannya dilaporkan diberikan pengawasan sepenuhnya oleh kakitangan Kedutaan Malaysia di Ireland sehingga mereka diterbangkan ke tanah air.

Malah, ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini, pasukan keselamatan dan pegawai perubatan bersiap-sedia membawa mereka ke Hospital Serdang untuk rawatan susulan.

https://www.bharian.com.my/berit ... norzie-pak-wan-chek

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2022 12:45 AM | Show all posts
Edited by Friska at 6-12-2022 07:42 AM


Tular dalam media sosial mengenai sekumpulan rakyat Malaysia yang diserang secara fizikal di Dublin, Ireland dan dikatakan ia bermotifkan perkauman.

#AWANI745 bersama salah seorang ibu saudara mangsa, Norzie Pak Wan Chek bagi mengetahui lanjut kisah tersebut. #AWANInews #PantauKerajaanBaharu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2022 12:48 AM | Show all posts
Edited by Friska at 6-12-2022 07:54 AM










Norzie Pak Wan Chek
https://www.facebook.com/norziepwc/posts/10160182841939932

THANK YOU, WISMA PUTRA

My niece recently had to endure a terrifying late night racist attack in Dublin, Ireland.  She was with a friend, her younger brother and sister who had come to visit. They were to leave for Malaysia very early the next morning and had gone out to do some last-minute shopping.
  
By 8.15pm all four were waiting for a bus to take them back to their Airbnb rental. It was at this time that they were jeered at by a group of teenage boys who started throwing an empty can at my niece and tossing dirty fries from the floor of a restaurant they were waiting at.

Subsequently, more came to join the group of boys. My niece, her siblings and friend walked back to the bus station to avoid confrontation.

The boys wouldn’t give up but quickly pursued and circled around them on their bicycles, occasionally braking hard near my niece and the rest to scare them. “I’ll f***ing kill you!” they threatened. Four boys removed their bicycle seatposts and started beating my niece at the back of her neck.

My niece’s friend and brother quickly reacted by shielding her, not once laying a hand on the attackers as they were clearly outnumbered. The rest of the boys then stepped in and started punching the friend and my nephew in the arm, eyes and on their backs.  The boys only left after my niece managed to dial 999 and got through to the police, while her younger sister screamed loudly for help. It was raining and dark.

30 minutes later when the police still hadn’t arrived, a kind passerby gave them a lift to the nearest police station three-minutes away to file a report. After that was done, all four were still shaking from fear.

What happened to my loved ones that night should never happen to anyone.

Traumatized and injured late at night on a weekend in a foreign country, I decided to reach out to Wisma Putra through my friend Yuyu Aziz. Within minutes, the recently sworn-in foreign minister Dato’ Seri Dr. Zambry Abd. Kadir contacted Yuyu to inform her that he had spoken to the Secretary General, Dato' Sri Amran Mohamed Zin to take the necessary action. YB Minister also called me personally and promised that the four of them would be taken care of.  

Shortly after, the Secretary General had deployed Wisma Putra officers and the Malaysian embassy staff in Dublin who were already calling me to get things done and fast.

By this time it was already around 3am Dublin time. I was worried. I stayed up all night to make sure my nieces, nephew and friend were safe.

By 5am, the Chargè d’affaires in Dublin, Puan Nadzira Abd Razak and her colleague Thulianati Amira Zainal Abidin from Malawakil Dublin were already at the airport providing medical and boarding assistance for those travelling home.

They later escorted my niece back on a 2-hour drive all the way to Tipperary University Hospital in Clonmel where she works at to get her the medical attention needed. They waited until everything was done, sent her home, ensured she was okay and then drove back.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

In KL, Wisma Putra’s divisional secretary was making the necessary arrangements at the transit point and on ground at KLIA together with Malaysia Airports and Kementerian Kesihatan Malaysia officers.  My niece, nephew and friend arrived today. They were assisted the moment they disembarked from the plane, were given medical assistance at KLIA, immediately referred to Serdang Hospital and transported there by ambulance. As I write, they are being treated by the doctors.
  
I don’t know how to even begin thanking everyone that has helped. I don’t think that’s possible. There were just too many of them who went above and beyond their call of duty to assist four individuals halfway across the globe to make them feel safe and cared for.  

But I must say this, that on Sunday the 4th of December the minister hadn’t clocked in yet. Dato’ Seri Dr. Zambry Abd Kadir was not on official duty but he helped me anyway. He and his team went all out.

From the bottom of my heart, thank you, Sir. I know now that Wisma Putra is in good hands.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2022 12:50 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai ummah rasis, aiol nak tau orang apa kaum apa yang tetiba menyerang mereka itu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian anak2 ni trauma. Syabas atas tindakan pantas Wisma Putra.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 12:58 AM | Show all posts
Melayu Isle diserang..Umah Isle yg lain tak tolong ka?
Kena hempuk berjemaah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang kind hearted passerby yg tolong selamatkan theyoll dari lokasi kejadian tak disebut sebut ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Ummah rasis ada dimana mana
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:18 AM | Show all posts
f*ckin* Irish
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:22 AM | Show all posts
Europeans memang jaki dgn asians and niggers.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:31 AM | Show all posts
menate kapir cari pasal dgn isele ?

bodo ..tunggu respon
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya x semua....mcm bangsa kita juga pada warga asing....
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Cepat ek klu cable 5G..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2022 08:01 AM | Show all posts
Hasrizal Abdul Jamil

SELAMATKAH IRELAND / DUBLIN?

Saya bukanlah individu terbaik untuk mengulas hal ini. Saya baru beberapa tahun menetap di Ireland, malah bukan di tengah-tengah ibu kota Dublin. Tempat tinggal kami sekeluarga terletak kira-kira 30 ke 40 km di luar Dublin City Centre.

Namun saya dihubungi oleh ramai rakan, ditag dan ditanya mengenai kejadian malang yang Astro Awani laporkan baru-baru ini. Saya catatkan di sini beberapa saranan untuk panduan kita bersama.

Secara umumnya, ada beberapa ’tips’ keselamatan. Ia bukan hanya untuk pelancong, malah untuk kami yang merupakan penduduk tetap di sini.

Jumaat malam Sabtu dan Sabtu malam Ahad adalah malam ramai orang mabuk. Berada di luar rumah, apatah lagi di kawasan-kawasan yang ada banyak pub, sentiasa kita elakkan bersama. Ketika mabuk atau separa mabuk, rakan baik kita pun kita boleh tidak kenal kerana berubahnya tingkah laku mereka.

Ada beberapa lokasi di dalam Dublin itu sendiri adalah kawasan yang mempunyai rekod keselamatan yang tidak baik. Ia bukan hanya merujuk kepada rekod jenayah yang dilaporkan oleh pihak berwajib seperti polis (disebut Garda atau Gardai), malah juga berdasarkan maklum balas pekerja penghantar makanan seperti Deliveroo, Ubereats dll. Antara kawasan yang lazim disebut dalam panduan ini adalah Blanchardstown, Tallaght, Finglas (sekadar menyebut beberapa nama).

Sekarang ini Ireland sedang berhadapan dengan krisis perumahan. Bukan sahaja rumah untuk dibeli dan disewa, malah kos penginapan harian juga tidak masuk akal. Oleh itu, semasa melawat Ireland, terutamanya Dublin, berhati-hati memilih lokasi dan jangan hanya memikirkan strategi meminimumkan kos. Pemilihan lokasi menggunakan perkhidmatan seperti Airbnb, Couchsurfing, malah Booking dot Com, hendaklah meneliti aspek keselamatan lokasi yang diiklankan dengan menyemak review, dan sumber-sumber yang munasabah.

Selebihnya, rujuklah pihak berwajib seperti Kedutaan Besar Malaysia di Dublin dan sebagainya.

Selamatkah Dublin / Ireland?

Jika saranan-saranan di atas diambil berat, Insya-Allah secara umumnya, ia adalah negara yang selamat. Adakah Malaysia negara yang tidak selamat, kerana apa yang terjadi kepada remaja Irish, Nora Anne Quoirin tidak lama dahulu?

Kita boleh menyesuaikan kes-kes malang sebegini untuk membuat rumusan.

Takziah kepada sahabat-sahabat yang mengalami kecederaan seperti yang Astro Awani laporkan ini.

Didoakan segera sembuh, pulih seperti sediakala.

Syabas kepada semua yang membantu.

Jaga diri, selebihnya, tawakkal ‘alallah.

Hasrizal
Naas, Ireland.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2022 08:02 AM | Show all posts
mak aii blkg bdn kau dekk.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 08:30 AM | Show all posts
org putih lagi racist dari kita...dalam TV berlakon shj lebih...mat seleh paling bijak main wayang sbb mereka memang bijak...awas awas cina malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
From my experience,  Irish ni in general baik macam Malaysian, to be exact  perangai byk similarity dgn bangsa Melayu
Tapi budak2 jahat memang ada especially kat area yg ada social housing, so mmg kena avoid ada kat area ni
Lewat malam kalau pakai tudung jgn keluar sebab diorang kuat minum
Masa tu memang keluar perangai teruk diorang, racial slur semua tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 09:20 AM | Show all posts
di mana2 pun malam adalah waktu yg tidak sesuai utk keluar.. nampak kawasan dlm video tu lengang.. mmg bahaya anytime boleh kene attack... malaysia pun sama la
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2022 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
star_karat replied at 6-12-2022 07:39 AM
Cepat ek klu cable 5G..

Tulah...untunglah cable 5Gs, maka pantaslah bertindak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 05:49 AM GMT+8 , Processed in 0.116711 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list