CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4668|Reply: 83

[Tempatan] Walaupun gerai belum dibuka,ramai beratur 3pagi untuk beli nasi lemak makcik di Cheras.

  [Copy link]
Post time 30-11-2022 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 30-11-2022 08:39 AM



Head on over to Taman Maluri, Cheras for some seriously delicious nasi lemak:

Address:
211, Jalan Perkasa 1,
Maluri,
55100 Kuala Lumpur,
WPKL.

Opening hours:
4am till sold out (Mondays to Saturdays)
Closed on Sundays.





I read about the Legendary Nasi Lemak mak cik in Cheras where people start lining up for her food at 3am. I was totally intrigued and had to try it for myself!

This Mak Cik has been selling nasi lemak outside 7-Eleven Taman Maluri in Cheras for over 25 years. She is famed for her consistency and generous portions

The mak cik has been selling nasi lemak since the 1990s. She always has about eight different types of lauk, and two different types of rice. Her more popular lauk includes fried chicken, chicken rendang, sambal sotong, and sambal kerang. You also have a choice of fried rice or nasi lemak.

She always gives a massive portion of rice that will definitely satisfy any nasi lemak lover

So at 3am on a Friday night, I drove to Cheras. I arrived at 3.30am, and was greeted by this extremely long queue.

I was mentally prepared for the queue but it's still shocking to see how many people there are actually willing to queue for nasi lemak at three in the morning. That's pure dedication in the name of food.

At 4.15am, the mak cik arrives, starts setting up, and the queue starts moving

Food is best when shared, so bear in mind that there will be people tapauing for their whole family, and all their friends. I noticed five people in a row ordering 10 packets of nasi lemak each.

At 5.30am, we finally reached the front of the line

After two hours of standing in line, I was so happy that it's finally my turn. I also noticed that some of the lauk was running out, but luckily we got everything we wanted.

PRICE: We paid a total of RM52 for 10 packets of nasi lemak with lauk

I don't have the exact breakdown of the price of each packet of nasi lemak and the lauk. But an average of RM5.20 per packet is of great value in my books

The food is delicious, it's everything you want in a nasi lemak - fluffy rice, spicy sambal. It's really a no-frills kind of food, just pure authentic flavours.  Out of all the lauk we chose, my favourite was hands down the chicken rendang. You can really taste the love the mak cik puts into her cooking

https://www.google.com/amp/s/say ... asi-lemak-in-cheras





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 08:25 AM | Show all posts
boleh sampai ada pelanggan mcm ni memang hebatlah... apa rahsia dia?

sedapnya ker, portionnya? harganya? ... mungkin semua kot
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:32 AM | Show all posts
gilooo
sanggup ye dtg pg buta beratur berejam2 plak
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:33 AM | Show all posts
dasyat jgk sebelum subuh hari dh meniaga.. sedap la kot eah..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:48 AM | Show all posts
lepas tu smua gems2 mcm acik2 kepam gundu obese putrajaya
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah try lagi kedai acik ni walaupun tak jauh mana
Setiap kali rasa nak pegi je mesti time tu baru 12am la 2am la so hujung2 cancel sbb lambat lagi nak tunggu
Teringin jgk nak tau ape yang sedap naw2 nasi kat kedai acik ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh lama makcik berniaga kt situ.
Memang sedap pun
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
25 tahun still.tak ada restoran..or dia nak elakkan bayar cukai lesen signage kedai elak bayar rental kedai elak bayar api air. Dalam bijak dia ngena kan orang restaurant yang bayar utilities semua tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 09:05 AM | Show all posts
sanggup orang beratur tu ...mesti sedap
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
kt tempat aku kt kajang pun ada gerai nama nasi lemak beratur gak.  yg uniknya org tu akan setup meja dan khemah dlm pkl 5 pagi.. tapi hanya akan start meniaga pkl 9 pagi.. sementara nk menunggu dia start meniaga tu barisan dah pjg dah. tak sure kenapa dia start niaga lambat, maybe nak cater set2 bgn lambat tp teringin nk brekfast nasi lemak kot
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Lily_Elizabeth_ replied at 30-11-2022 08:57 AM
25 tahun still.tak ada restoran..or dia nak elakkan bayar cukai lesen signage kedai elak bayar renta ...

ada kawan aku mula niaga dari rumah, open order
pastu buka kedai, siap ckp smpai bila nk mcm ini
punya struggle life dia nk fikir sewa kedai, upah pekerja, kualiti masak pun teruk xmcm dulu
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:17 AM | Show all posts
mesti sedap.. teringin nak makan tapi tak terasa nak beratur pagi-pagi buta gitu...  
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:25 AM | Show all posts
Sedap sangat ke
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 30-11-2022 09:14 AM
ada kawan aku mula niaga dari rumah, open order
pastu buka kedai, siap ckp smpai bila nk mcm ini
p ...

Paham tu. Struggle buat bisnes.

Tapi tak adil for kedai kedai dalam building kena bersaing dgn peniaga tepi jalan yang untung 100% keuntungan jualan masuk poket. Silap silap semua epf socso for staf staf pekerja kedai tepi jalan ni tak deduct. Dah untung lagi 50% masuk poket.

I agak synical sikit dgn orang jual tepi jalan ni.
Tak ada ambil jab typoid maybe, cam tak pasti bab kesihatan. Ye lah tak ada siapa check kan . Pihak berkuasa nk check nama mana ada dalam server pbt.

Say no to penianga jalanan keuntungan 100% ( mean tamak ).
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:27 AM | Show all posts
pernah la dalam 3 - 4 kali merasa nasi lemak acik ni. dalam sejarah sekali je aku tak payah beratur panjang tu pun sebab time pkp. kalau kau pergi lambat mmg pergi utk beratur saje je lah harapan nak dapat tu memang kelaut.

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 09:28 AM | Show all posts
viral bebenor gerai sikmak makcik ni...ramai tiktoker pergi...ade yg -ve ade yg +ve review...semua ni berbalik pada taste buds memasing kot...
ade satu lagi gerai sikmak viral skng ni...sikmak OG dkt Damansara...sbb ade chicken skin...ade baby crabs...pastu dia namakan set dia set marah set ape ntah lagi...tak ingat nama...beratur panjanggg gak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2022 09:40 AM | Show all posts
kalau kena taste kita sampai ulu kampung sanggup cari makanan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 10:14 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 30-11-2022 08:48 AM
lepas tu smua gems2 mcm acik2 kepam gundu obese putrajaya

lohh acik putrajaya juga yg kena hahaha
but sedap sgt ke nasi lemak ni, x koser nk beratur kol 3pg. baik tido kroh kroh... pg bgn drive ke village park, ayam rempah sedappppp walaupun nasi biasa2.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Buang masa... tidur lebih penting
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 10:37 AM | Show all posts
nampak sambal dia mcm sedap..kekadang sambal ni kalau presentation dia tak cantik, kita dah boleh agak sedap ke tak...base pengalaman aku yg suka nasi lemak ni, aku tengok sambal aku dah tau sedap ke tak sambal tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 06:51 AM GMT+8 , Processed in 0.126248 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list