CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 725|Reply: 1

[Tempatan] Sarkas sudah tinggalkan pekan, masa pulih negara

  [Copy link]
Post time 28-11-2022 09:20 AM | Show all posts |Read mode
SEMBILAN hari lalu masa paling menarik dalam sejarah demokrasi negara. Bermula dengan pengumuman awal keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), tiada pemenang mutlak 112 kerusi, Parlimen tergantung dan pembabitan Yang-di-Pertuan Agong bagi meleraikan kekusutan politik negara.

PRU15 akan dikenang kerana banyak perkara tetapi bukan semuanya yang baik. Pada kebanyakan masa ia kelihatan seperti demokrasi telah gagal. Banyak episod membuatkan kita berfikir akan ‘tabiat’ ahli politik negara. Ketika keputusan diumumkan menjelang tengah malam, ada pemimpin mengeluarkan kenyataan partinya akan menubuhkan kerajaan.

Agak melucukan kerana kiraan undi masih berlangsung. Perikatan Nasional (PN) ketika itu dipercayai sedang mendahului tetapi ada yang lupa kiraan undi di kubu kuat Pakatan Harapan (PH) masih berlangsung. Satu kerusi Bangi ada lebih ramai pengundi daripada keseluruhan penduduk Perlis. Itu belum Subang, Sungai Buloh dan Damansara yang setiap kerusi boleh menjadi lima kerusi parlimen secara bersendirian. Mungkin matematik bukan subjek pilihan ahli politik itu di sekolah.

Menjelang pukul 2 pagi Ahad 20 November, jelas kerajaan tergantung. Dua parti utama PH dan PN menjadi pemenang terbesar. Maka esoknya mula tawar menawar. Ada secara sukarela menawarkan diri bergabung seperti mendapat harta selepas perang. Barisan Nasional (BN) yang menang hanya 30 kerusi tiba-tiba menjadi kingmaker. Ramai mengintai BN seperti anak dara kampung rebutan.

Kemudian Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang menyangka BN akan bergabung dengan PN menyatakan sokongan kepada PN. Apabila BN mahu kekal sebagai pembangkang maka tiada pakatan dapat menubuh kerajaan. Yang di-Pertuan Agong terpaksa campur tangan dan mencadangkan kerajaan perpaduan. PN menolak cadangan itu kerana enggan bersama PH, terutama DAP.

Apabila PH dan BN kembali bersama, GPS seperti kilat bertukar angin. Begitu juga Gabungan Rakyat Sabah (GRS). Semua wakil Warisan bersama Anwar. Sebelum Anwar diumumkan sebagai PM, PN membuat pusingan U dan menyatakan sedia menerima kerajaan perpaduan. Tetapi kerana PH sudah mendapat sokongan dijangka hampir dua pertiga ahli parlimen, kali pertama sejak 2008, maka PH tidak memerlukan PN.

Pengundi yang memilih PN tidak kurang yang marah. Hantaran berbaur perkauman mula meledak di dunia siber. Tiada siapa memberitahu pengundi bahawa untuk membentuk kerajaan anda memerlukan 112 kerusi. Sekolah harus memperkenalkan kursus “Apa Itu Demokrasi 100” supaya pengundi faham satu undi tidak membentuk kerajaan.

Undi popular terbesar tidak membentuk kerajaan. Memenangi kerusi di Perlis, Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perak tidak cukup menguasai Putrajaya.

Selama enam hari negara dihidangkan pelbagai gelagat ahli politik. Ada sesetengah kenyataan mereka satu hari nanti boleh menjadi skrip lawak Senario. Kebanyakan masa, kita seperti berada di pertunjukan sarkas menyaksikan aksi badut-badut yang mencuit hati. Akhirnya demokrasi menjadi penyelamat.

Demokrasi seperti kemenyan atau colok yang dibakar, walaupun cuba ditutup atau dihalang, baunya tetap dapat dihidu dari jauh. Masa untuk merawat negara yang cedera selepas PRU15 harus bermula sekarang.

https://www.utusan.com.my/commentary/sarkas-sudah-tinggalkan-pekan-masa-pulih-negara/This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 09:23 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 09:43 AM GMT+8 , Processed in 0.078833 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list