Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
58165
View
312
Reply

kenapa orang johor sombong.....

  [Copy link]

Author: caridurian       Show all posts   Read mode

Post time 22-11-2010 12:36 AM | Show all posts
aku pun bertahun2 merantau byk tempat. memlalui permahatian, org2 johor ikut daerah batu pahat dan muar lain sikit, banding org kota tinggi juga dibanding org bandar jb lain perwatakan
area batu pahat muar segamat kluang agak kekampungan sikit dan mempunayai ikatan keluarga n sekampung yg kukuh. lihat saja bila kenduri dan raya mmg meriah sekampung n kg sebelah
org kota tinggi yg byk felda yg mempunyai pekerjaan lain spt berniaga, kilang dll, mempunay rumah besar, hidup sepakat dgn blok2 felda.
Di bandar2 org johor hidup berdikari, ramai punyai company sendiri, boleh memiliki harta sendiri, berniaga sendiri dll.  aku tgk penglibatan ekonomi org melayu johor agak bagus berbanding melayu negeri2 lain. jarang nak jumpa rumah tahap pondok2.  kita pernah pi negeri2 lain lagi kesian rumah ada berupa pondok je, kalu di pekan2 sekitarnya kebanyakkanya org cina berniaga dan memiliki bagunan kedai berbanding melayu.
atas sbb kemajuan dan kekayaan yg diperoleh dari ekonomi org johor punyai konfiden yg tinggi, berdikari, dan memastikan pencapaian diri seiring dgn org lain dan rakan2 lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:50 AM | Show all posts
salam


aku org johor
aku lihat org johor bukan sombong
maybe mereka serius dalam sesuatu jee
that s y org kata sombong
kdg2 org johor ni dia bergurau mmg serius tp
tidak mungkin org lain salah paham

confident diri org johor mmg tinggi
esp johoreans yg dekat dgn singapore
so budaya mereka kdg2 lain
tapi tetap mengekalkan identiti kemelayuan

org2 dr negeri lain yg xpaham org johor
mmg akan ckp johoreans sombong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 12:29 PM | Show all posts
orang johor ar paling ngam dan mudah skali untuk masuk dan berkawan dgn negeri2 di malaysia tanpa ada sikap kenegerian bukan nak berlagak tapi itulah yang kawan2 dari negeri lain cakap tapi takdela sampai nak angkat bakul sendiri itu ekperian masa study dulu ar sume negeri ada wooo sume negeri bole ngam woo talak gado punya wooo walaupon budak johor nie terejal sket kakakaka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 05:46 PM | Show all posts
Post Last Edit by Darthjal at 25-11-2010 17:51

errm,sbagai org jiran sempadan,dan byk sedara n kekawan kt johor,xder aa derang ni sombong ker aper,eazy going,kelakar n all..

tpi kekdg kn ade yg sgt sensitip,kot klo kiter akter asl bgunan tu color oren?..pon dier dh kter kiter kutuk johor ader gk keyakinan dirik tu terlalu tinggi sampai org nmpk mcm sombong n agak poyo aa..kalo ckp mesti nk mcm baguih,cerite ngetop jek,pakai nk smart jek..kekdg klo perut buncit pon nk tuck in gak..klo ceriter nk beriya riya..kalo johor tu semuer baguih,org lain x.klo citer psl sultan,sultan dier paling the bomb,klo citer psl shping,shoping dier paling upp,kl n singapore pon xleh chalenge..

tu sbb kdg kdg org salah anggap org johor angkuh,sbb keyakinan diri tu terlalu tinggi which i suppose is a good thing kot.klo xde johor,xde constitution,xde raja berpelembagaan,xde umno xde mesia..they remain the friendlies,lawak,easy going poeple around and helpful too..tpi ade sebahagian tu pening ckit aa klo dgr dier ckp.tpi enjoyed aa..

haha..teringat duluk ade game kt radio melakafm yg hanye org melaka n johor jek boleh join..rules dier simple jek,bagi 10minit,dier ajak berbual..klo x guna ek,aaa,errm,ooo bole mng adiah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 06:33 PM | Show all posts
bangga jdi anak johor yg sejati..kitorg x berlagak mana pun.baik ati lg klu kena cara yg menegurlh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 09:16 PM | Show all posts
aku bkn org johor, tapi menetap kat johor skrg.
bagi aku org johor nmpak sombong mgkn kerana dia org lambat sket mesra
tp bila dah kenal ok dan sempoi jer....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 10:04 AM | Show all posts
orang johor ar paling ngam dan mudah skali untuk masuk dan berkawan dgn negeri2 di malaysia tanpa ad ...
sepul Post at 23-11-2010 12:29



    Aku setuju........
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 12:53 PM | Show all posts
anis frust dengan orang johor. da dua kali da. sedih.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 05:59 PM | Show all posts
Reply 88# anissa_kyra


anis, my first bf pun org johor gak.. tp takde jodoh..
nak cari org johor lain la ganti
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 06:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by lilcountess at 28-11-2010 18:13

Reply 86# arish9867


pengalaman lil kat johor pulak, ok je. mula2 kena hantar ke johor, risau gak sebab takde sedara-mara & tak kenal sesiapa. tapi Alhamdulillah, jumpa org2 yg baik..  ada sorang makcik tu (memang org berada la) siap pelawa duduk kat umah dia lagi sementara nak dapat rumah sewa, jadi keluarga angkat. makan bulan gak lil duduk umah dia
paling best masa musim raya.. kat tempat lil, siap ada marhaban rumah ke rumah. mmg meriah sgt bila balik utara ni rasa rindu pulak suasana tu.. (banyak sebenarnya benda yg lil rindu kat johor ni.. )

org yg kata org johor sombong tu.. mungkin ada bad experience kot.. tp tak patut la buat kesimpulan mcm tu. sombong ke tak manusia, bukan bergantung pada negeri. negeri mana pun ada je org sombong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 06:16 PM | Show all posts
     keh keh...  org bkn Jhr berlagak gak.  betul tak
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 06:18 PM | Show all posts
Reply 53# OrangKita



   tak tahu lah saper yg berlagak.  bersabar lah TT
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 07:54 PM | Show all posts
Reply  anissa_kyra


anis, my first bf pun org johor gak.. tp takde jodoh..
nak cari org joh ...
lilcountess Post at 28-11-2010 17:59



    akak, 1st bf anis pun org johor, 2nd pun org johor, 3rd nih pun org johor. sume nya pengalaman sama jer, anis kena tinggal sebab diorg ada orang lain. frust betul la. mak pun da tak bagi nak cari org johor.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 08:17 PM | Show all posts
Reply  arish9867


pengalaman lil kat johor pulak, ok je. mula2 kena hantar ke johor, risau gak  ...
lilcountess Post at 28-11-2010 18:11


yg penting kita nih peramahsenang jer dapat kawan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 10:14 PM | Show all posts
kenapa orang johor sombong dan belagak ??? bukan aku cakap.. ramai orang yang bercakap benda ni if k ...
caridurian Post at 21-10-2010 11:44



   xpenah lak dgr org ckap cmtu.  y penah kena tgur ngan org sbb care kai tdung ade lar. tgok je kai tdung cmtu , diorg ckap , "org johor ke?" haha. xpasan lak. rase same je.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 10:25 PM | Show all posts
muka ngan attitude ada kaitan dengan negeri ke? aneh la ko TT
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 04:16 PM | Show all posts
eh org johor peramah la....
betullllll
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 04:22 PM | Show all posts
ye laaa , ada yg kata cat sombong tau masa blum kenal..
dorang kata muka cat unggek... <-- ni pkataan unggek korang pnah dgr tak?
last2 bla dh mula kenal dorang bg compliment yg cat ni kelako... ceria ect2...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 06:26 PM | Show all posts
haha ape la TT ni
aku rsa ko ni kene blaja bkawan
blaja cmne nk trime lawak org2 joho
lawak2 org joho kasar2, tp aku xrsa blagak

aku bangga ngn joho
tahap kebanggaan aku ni tggi smpi nmpk mcm blagak kot..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:15 PM | Show all posts
Aku rasa pun ye...gaya pembawakan diri yang konfiden msebabkan orang rasa kita ni sombong atau nampak 'classy'.

8 tahun dulu arwah bapak mertua aku datang rumah aku kat Kedah ni..aku bawak le pergi Pekan Rabu. Masa tengah dok belek kain tokey kedai tu tanya..."tumpang tanya, Encik ni kerabat Johor ke?" Arwahnya tak nak la ngaku sbb mmg bukan kerabat pun...tapi tu la aku rasa sebab style dia tu.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.520159s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list