Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
58160
View
312
Reply

kenapa orang johor sombong.....

  [Copy link]

Author: caridurian       Show all posts   Read mode

Post time 8-11-2010 12:16 PM | Show all posts
Aku anak jati Johor.Lahir dan membesar di Johor.Sekarang dah hampir 9 thn merantau dan bekerja di Perak.Pandangan pertama member kat pej bila aku mula lapor diri, dia orang kata aku sombong sbb diam jer.Aku diam bukan bermakna aku sombong.Dah memang perangai aku macam tu.Aku cuma bercakap benda yang penting.Kalau banayk bercakap takut menyakitkan hati pulak.
  Pastu ada sorang makcik umur 50+ dia kata org Johor ni cerewet.Dia bagi alasan kak ipar dia orng Johor kalau time nak masak banyak nak guna rempah ratus.Apalah punya alasan.Pada aku masakan Johor ni sedap sbb banyak menggunakan bahan2 seperti rempah ratus.Maksudnya masakan tu bukan main campak2 je boleh siap.
  Ada pulak dia orang kata orang Johor ni bergaya.Macam aku katanya.yang itu memang tak boleh nak nafikan.Bab fesyen memang orang Johor advance dari negeri lain.
  Pada aku kan pemikiran atau kelakuan seseorang ada juga bergantung dari mana asal dia dan latar belakang dia.kalau dia orang Johor tapi duk dlm hutan tak dapat menikmati pembangunan yang telah berlaku di Johor maka pemikiran dia samalah juga seperti rakyat negeri yang kurang maju dari negeri Johor.Maksud aku kalau orang Indonesia yang datang jadi pembantu rumah di rumah kita kita boleh tengok mentaliti dia orang macam mana berbanding dengan kita rakyat Malaysia.Apa yang aku cakap ni ikut pengalaman aku ada pembantu Indonesia.
  Aku juga setuju ngan beberapa forumer kat sini yang kata orang Johor tidak sewenang2 nak tersenyum2 ngan oarang yang kita tak kenali dan kurang mesra pada awal pertemuan.tapi kalau dah kenal dan yang paling penting kita kena tengok juga cara orang yang layan kita.Kalau kita bercakap 10x tapi dia berat je nak buka mulut tak kan kita masih nak bercakap lagi ngan dia.
  Maaflah aku tak pandai nak terangkan apa yang ada dalam hati aku.Harap korang faham.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 04:25 PM | Show all posts
aku rasa sbb orang johor nie cakap kasar kot...sooo di judge sebagai blagak...dah memang ktorang biase cakap cam tuh camne?....masing2 ade sikap tersendiri bukan sebab pasal negeri je...kalo camtu orang lain senang jeelah bleh claim orang islam nie cam ini mcm tuuu khen....so don't judge the book by it's cover laa....kerana nila setitik susu sebaldi rosak......x kenal maka x cinta...okey

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 12:22 PM | Show all posts
org johho tak blagak.. dorang cume brassballl dimane2..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 04:44 PM | Show all posts
Aku rasa ada betulnya jugak org Johor ni kerek sikit. Laki aku org Johor..kalau bercakap memanjang Johor jer bagus..diperlekehkan jer negeri aku..kalau raya kat negeri aku mulalah buat tak reti nak bercampur ngan sedara mara aku..dok main games kat labtop depan TV jer kerjanya..mula2 kawin hangin jugak aku..org semua sibuk2 buat kerja kat dapur atau luar rumah dia sibuk dok depan labtop atau tido.

Tapi bila kat kg dia kat Batu Pahat tu terus berubah 360 degrees, tahu pulak beramah tamah, ringan tulang dan tak kisah apa saja..sampai satu masa aku sound dia sebab ingat dia tak suka keluarga aku..siap kutuk2 raya kat negeri aku tak bestlah, panas lah..hadoi la..nasib baik sekarang dah makin ok. Dah lah memanjang kena lebihkan keluarga dia dan kena faham adat dia..semua kenduri walaupun kenduri khatan jer sibuk nak balik. Buat kenduri kawin dulu jgn dikatalah sampai kopak aku ngan dia semata2 nak buat besar2ran dengan those adat dan acara yg macam2..sebab tak kuasa nak bertekak aku ikut jer..Apatah lagi nak ajak dok negeri aku, awal2 lagi dia dah buat gaya tak kuasa sedangkan aku dah dua tahun lebih kat Johor ni..ok jer. Dari dia belajar sampai la kerja semua kat JB ni..hujung tahun ni aku nak transfer ke Putrajaya..kalau tak nak ikut lantak ler..hehe..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 07:15 PM | Show all posts
penah jugak dgr kawan2 cakap org johor ni sombong n berlagak esp girls..
KumbangPolkaDot Post at 21-10-2010 12:56



    erkk??? ye ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 10:39 AM | Show all posts
kenapa orang johor sombong dan belagak ??? bukan aku cakap.. ramai orang yang bercakap benda ni if k ...
caridurian Post at 21-10-2010 11:44



    suka ati ko je wat assumption mcm tu...ko tau x, org johor la yg pling peramah...

    buktinye..ramai org ckp kat aku, org jhr ni leh jd kwn di mane2 je..foreigner studnet pnh mgadu pd aku, die ckp student asal dr johor la yg pling ringan mulut dan membantu diorang...mgkin sbb org jhr fasih berbahasa inggeris, barangkali berbanding neg lain...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 10:42 AM | Show all posts
aku rasa sbb orang johor nie cakap kasar kot...sooo di judge sebagai blagak...dah memang ktorang bia ...
bai1983 Post at 8-11-2010 16:25



    aah..org jhor ckp kasar cket sbb mmg da asli lidah mcm tu..kdg2 bukan ckp kasar tp sbb terlalu ramah...

    sme mcm org melake jgk..bahasa diorg mmg leh wat org pns sbb beliau jenis mulut ringan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 10:07 PM | Show all posts
aaiissh...sape kate orang johor ni berlagak??

memang orang johor ni susah nak ckp dengan orang2 yang tak kenal. tp orang johor ni tak malu nak bertanya kalau tak tahu ape2. memang betol org johor ni ade pride dia sendiri, tapi,  kalau kat kolej lame aku dlu. orang johor la paling gerek, maksud aku, dari segi pakaian, kalau mat2 motor, memang cantik2 la motor, dari segi pergaulan pon orang johor ni memang senang nak dibuat kawan sebenarnya.

cumanya, memang ade sikit air muka orang johor ni nampak mcm sombong, tapi tak sebenarnya, muke je nampak sombong, try r join budak2 johor, lepak2 sama, tengok la, dari pagi sampai ke pagi belom tentu habis borak + topiknya.

tp bab sense of humor,. orang johor memang terbaik, selumber and easy going la

ayah aku orang johor tulen, memang garang + panas baran, tp bab2 buat lawak, bab2 bercerita dari pagi sampai ke pagi, sampai mak aku malas nak layan. dan dia memang bangga sebenarnya kalau org tanye "pakcik dari mana" laju je ckp "johor la, muke pakciik ni kan muke johor, tak nampak ke ade iras2 sultan johor"

p/s: aku pernah saje2 tgok2 perangai orang + asal negeri mana, tp orang johor ni sangat2 jarang la buat aku menyampah + sakit hati, melainkan ulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2010 12:21 PM | Show all posts
org2 johor ni ramah2 la.. senang berkawan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2010 12:49 PM | Show all posts
org johor suka bercakap.. ye ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2010 09:27 PM | Show all posts
org johor mmg best ape

ko ckp la apepun....tanah air api angin semua kami layan
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 09:15 AM | Show all posts
sy anak jati johor ape.. pernah belajo kat tempat org. but still dorang suke berkawan dgn org johor. lagipun sy suke berkwn & melawak sbb tu senang cari kawan padahal masa gi belajo dulu sorang2 jek dari jb ni.. dorang tu suke menyakat org2 johor ni kalo berckp mesti ade "ekkkk" kat ujung ayat tu... contoh: lecturer tu hensem ekkkkk?.. hehe.. tu ler yg obvious sgt kalo org johor berckp..trade mark tuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 09:15 AM | Show all posts
aku rasa sbb orang johor nie cakap kasar kot...sooo di judge sebagai blagak...dah memang ktorang bia ...
bai1983 Post at 8-11-2010 16:25

aku rase orang melaka lagi kasar bahase...

kin sbb org jhr fasih berbahasa inggeris, barangkali berbanding neg lain...
azedahazaeri Post at 11-11-2010 10:39

haha... nanti ade plak yang kata statement ni statement berlagak jugak...

aku rase ni semua anggapan orang luar je...
sebaik2nya jangan la kita judge orang tu sebelum betul2 kenal dia...

aku ade je orang yang macam kerek atau berlagak, suke show off, cakap besar...tapi bukan orang johor
try check kat forum cari ni pun cukup la...

dari posting2 yang aku baca ni, kesimpulannya, orang johor agak pendiam pada mulanya dan agak perahsia,
tak suke reveal semua benda dan kekadang benda yang jadi kebanggaan diorang pun, tak suke nak kecoh2... cool je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 03:39 PM | Show all posts
kenapa orang johor sombong dan belagak ??? bukan aku cakap.. ramai orang yang bercakap benda ni if k ...
caridurian Post at 21-10-2010 11:44



Emmm budak2 Johor nie friendly.. campak aa kat mana2 buleh bawak diri tanpa rasa kekok.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 11:40 PM | Show all posts
aku sbg anak jati johor menafikan statement ni...

bila berada kat tempat org tu mungkin bukan sebab sombong @ berlagak tapi yakin pada diri sendiri yg kiteorang boleh menyesuaikan diri ngan sape2 saje...

teringat masa first time jalan2 kt kl...kiteorang dengan konfidennye naik bas tapi bila driver bas tanye nk pegi mane rupenye salah bas la...then driver bas trus tanye lg "org JOHOR eh?" kiteorg pn tertanye2 gak cane driver bas ni tau ehk?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:55 PM | Show all posts
TT ni betul ke orang johor...klu orang johor..normally budak2 johor akan cakap aku budak jb..
xkira laa ko kat PG ker..Skudai ker..budak2 jb dah biasa guna ayat..aku asal jb..xde nyer..aku asal johor..come on laa TT..ko ngurat awek jb x dapat ekh??

aku pon orang jb TT..although aku duk kat kota tinggi..tapi still declare aku orang jb..selama aku merantau keluar dari jb..duk blajar kat melaka n kl..skali2 balik..aku join gak member2 lama...kadang2 rasa cam susah nak masuk..sebab xtau diorang cakap pasal apa..n aku xde laa trus2 nak sebat jer masuk..masuk sket2 laa TT woi..

ko baru balik join orang main bola..nak masuk terus..cam dah selalu sangat join..orang buat xtau..ko declare orang sombong..come on laa..kata orang jb..xkan xpaham orang kampung sendiri..sembang kena kuat beb...kasar kena kasar..tapi habis kat situ laa..kawan2 xde hal laa..sok jumpa senyum gelak2 cam biasa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 04:18 PM | Show all posts
selama ni aku dengar, org kelantan la yg berlagak macam bagus....lebih2 lagi kalau dah jumpa puak2 dia. tak pernah dengar lagi org komplen pasal puak2 johor ni.

ermmm....aku kalau first time org tengok, mmg ingat aku ni sombong...muka ketat. nak wat camne, dah Tuhan bagi aku muka macam tu! tapi kalau dah kenal...mmg kamceng la. sampai ada sorang minah ni nak amik aku jadi MADU dia. heheh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 10:44 PM | Show all posts
saya orang johor.. berhampiran kawasan nusajaya... kawasan segi tiga emas iskandar... saya anak jati ...
caridurian Post at 27-10-2010 14:03



    orang johor yang kehilangan tanah pusaka....hahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 10:48 PM | Show all posts
apa kena dia ni, dapat tahu kat sultan mesti baginda murka...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2010 11:13 AM | Show all posts
assalamualaikum

tgh jalan2 kat forum ni.. tup-tup sampai kat sini

ok, nak bagi pendapat gak.. lil bukan org johor tp lama gak duduk sana. pd lil, ok je org johor. satu benda yg lil perasan, org johor mmg jenis yg bangga dgn tempat, asal usul & adat sendiri. bab sombong tu, pengalaman lil takde la pulak.. biasa je. lil mmg happy je dok johor

now, dah nak masuk 2 tahun keluar dari johor, masih lagi rasa nak ke sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101132s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list