Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
58086
View
312
Reply

kenapa orang johor sombong.....

  [Copy link]

Author: caridurian       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-10-2010 02:10 PM | Show all posts
perh!!
semalam petang, join main bola dengan veteran2 johor,xcoach johor fc,muda-mudi di padang bola taman daya...dah lama tak lepak johor,,,, perh kerek! belagak. tuh la reaksi aku.. betul la apa yg orang negeri lain ckap pasal negeri aku... ... aku punya la ramah semalam..dia punya muka masing-masing, percakapan... memang upsssss smpai ke bulan... tak paham tak paham... tuh baru satu contoh yg tak nyata ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2010 02:12 PM | Show all posts
dah kena banned ke.. adoi.. tak demo betul forum ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2010 05:33 PM | Show all posts
aku rasa ko slah konsep ni TT..ini yg aku katakan disebabkan nila setitik...rosak susu sebelanga...xkesahla mana negeri org tu berasal...yg dibawa jati diri...kalo dah memang org tu jenis sombong...dr negeri mana pon tetap sombong jugak..ko tanya kawan2 ko time dieorg kutuk org johor tu...tnya dieorg, ko ni sombong x? kalo ko xsombong apsal nak ckp org johor sombong plak...adat org kalo dtg negeri lain...manala biasa...kenala amik masa sikit...atopon, mmg org yg menegur tu salah cara...kalo aku pon xnk lyn...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2010 10:26 AM | Show all posts
kenapa orang johor sombong dan belagak ??? bukan aku cakap.. ramai orang yang bercakap benda ni if korang keluar dari johor, merantau or stady... kalau dekat ipta boleh tengok budak2 johor memang muka belagak nakl mampos..
caridurian Post at 21-10-2010 11:44

kalau dah bukan ko yang cakap, lantak pi la...
yang ko sibuk sangat nak tau apesal...

so far tak pernah plak aku dengar ape yang ko tulis tu...
kalau negeri yang satu lagi tu, memang orang selalu cakap...
dan diorang pun memang sukeeee berpuak2 dan berlagak dengan longhat diorang

lagipun kalau warga johor nak berlagak pun ape salahnya...
sebab johr memang best kalau nak compare dari negeri2 lain
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2010 12:33 PM | Show all posts
sbg seorg anak jati johor dulu pon penah org kate aku sombong. ngn muka aku nie yg dikate sombong... Acctually aku xsombong, aku ade ramai kawan. sbb aku rase aku sgt ramah org nyer n ckp xkn berhenti lah kalo dah kenal 2... lastly bile org2 yg ckp kt aku mcm 2 kenal aku seme berkata "xsangka, sblm kenal ingt ko nie sombong bebenor dah kenal mcm haram, besh gler layan ko, boleh masuk je ngn aku, ko baik" hahahahha acctually org johor nie die xkn sesuka ati nk sengeh2 manjang kt org. nk angkat muke tgk org yg die xkenal. ORG JOHOR GAK XSEKE JAGA TEPI KAIN ORG. so die akn wat hal die je. wpon die kene kaco mcm ne pon die ttp steady. xmengedik2, xmengalah... so dont jugde org johor cengitu ok. org johor boleh masuk ngn seme puak ;) jaga diri sendiri sudah xpyh nk ngata org johor itu la ini la... apekejadahnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2010 12:03 AM | Show all posts
berdasarkan komen yang aku baca dri page 1 smpai ke page 2 ni nmpk sangat 'kebelagakan' org2 seperti yg dimaksudkan oleh TT ni.. cite nk world abes.. mawi org johor pun nak cite yg world2 jugak.. ntah la.. x paham aku tgok.. kdg2 bile aku jumpe je kengkawan budak johor mmg aku rasa nk tergelak je dlm ati melihatkan perangai dorang yg ''super hebat''.. hahaha.. aku layan kan je.. klo x layan, kuat bengkeng sangt, kecik ati merajuk plak.. layan~~~ hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2010 12:04 AM | Show all posts
aku bukan nye anti ngn budak johor.. aku just share ape yang aku dah tempuh je, ape yg aku dah rasa.. so, korang nk marah, terpulang lah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 10:27 AM | Show all posts
Aku org Johor, memek muka kalau aku tengah dlm mood biasa mmg cam berlagak nak mampos. Tapi hakikatnya takdelah berlagak pun. kengkadang riak muka yg asli mmg dah gitu kekdahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 11:20 AM | Show all posts
kawan....
Office I nak cari site supervisor kat Johor la....
ada sesiapa nak cari kerja?
Kalau ada pengalaman, gaji boleh minta tinggi...
Kalau minat, tolong PM kat I....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 11:21 AM | Show all posts
kawan....
Office I nak cari site supervisor kat Johor la....
ada sesiapa nak cari kerja?
Kalau ada pengalaman, gaji boleh minta tinggi...
Kalau minat, tolong PM kat I....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 05:48 PM | Show all posts
hahaha

sebenarnya ni bukan 1st  time aku dgr statement ni... org pernah cakap dgn aku.. org johor ni berlagak... tp aku tak melenting.. aku gelak jer n buat lawak (typical johorean)... pastu balik.. aku pikir balik apa sebab org cakap camtu....(tak plak aku tanya org tu balik)

aku tinggalkan johor dr form 1.. masuk asrama, masuk u, masuk kolej, kerja, merantau, kawen semua luar johor... so aku rasa sikit2 bleh paham maksud berlagak...

nih pendapat peribadi aku la... aku rasa org johor ni pride dia sebagai anak johor tinggi... tapi dia bukan jenis menunjuk.. yerla bukan bila jumpe org negeri sendiri terus tukar slang kampung ke... abis tinggi bunyi jawa ke banjor ker... hahaha

pastu... biasa org johor ni (ni kes pemerhatian aku sendri) bleh jer idop campak mana, bleh join jer saing ke puak ke dr negeri mana walaupon dia sorang, tp biasa dia tak terus terlalu mesra... biasa kemesraan tu nampak bila dia bleh buat joke ganas (refer posting unexpeckted).. so walaupon dia bleh join memana org pon tp dia akan hide sumthing.. tak reveal semua... tuh mcm berlagak sikit... nih aku perasan kat semua adik beradik, sepupu sepapat yg merantau keluar dr johor...

lelain yg buat org nampak mcm berlagak... contoh:
- majority anak johor bangga dgn Sultan dia... walaupon ada yg tak suka kisah2 yg nampak cam zalim.... tapi mcm ada 1 pride
- kalo korang perasan... sebelom2 ni.. 10-15 tahun atau lebih dulu... banyak org johor kat luar seboleh2nya nak pakai no plate johor... JXX .. samade beli kereta kat johor atau just register kat sana
- pengaruh limpahan kemajuan n sosial dr singapore.... yerla org lain kat mesia tgk apa2 yg advance dr segi fesyen ke apa ke semua dr KL... tp kalau sesetengah anak johor dah expose bende2 tu kalau tinggal kat jb...

lelain mcm ada lagi..... tapi sebenarnya kalau org tu bebetol kenal org johor ni... mmg dia perasan mcm ckp besar/berlagak... tapi dlm keadaan berlawak... so sesetengah org takleh accept tu.. ingat bebetol berlagak/sombong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 08:32 AM | Show all posts
btol3 aku sokong white.. xknl xkn nk sengeh2 mcm krg busuk.. xpsl org cop krg siuman.. huhu
tp sya plak.. dulu mse study.. dok umah sewa,
dlm umah tu ade org joho, mlake, phg, kdh, prk,ktan n swak...
ktorg sume xkesah jek.. leh masak sesame.. cuci baju sesame...
no problemo punyo...
maybe certain2 je yg mcm tuh... tp xsemestinye dr joho jek, dr tpt len pun same jek
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 01:21 PM | Show all posts
TT ni aku rase baru turun kat bumi kot??
baru nak blajar b'masyarakat..tup2 jmpa org johor..
org johor yg b'lagak ke TT yg b'lagak??;)
renung2kn & slmt b'amal....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 01:26 PM | Show all posts
saya orang johor.. berhampiran kawasan nusajaya... kawasan segi tiga emas iskandar... saya anak jati ...
caridurian Post at 27-10-2010 14:03


apa kate TT tunjukkn bukti sah TT org johor...
bukan apa kita akan siasat m'gikut fakta...

*TT ni kiranye b'lagak,kerek juga le sbb org johor kot..
bak kata pepatah...paku dulang paku serpih...(sila sambung sdri..)
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 01:33 PM | Show all posts
kawan....
Office I nak cari site supervisor kat Johor la....
ada sesiapa nak cari kerja?
Kalau ad ...
sugar9828 Post at 3-11-2010 11:21


kalau dlm diri dia ada ciri2 b'lagak.kerek boleh apply tak??
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2010 08:40 PM | Show all posts
betul.. betul.. betull......
orang johor belagak  kerek   perasan moden la sangat   ...
caridurian Post at 24-10-2010 19:48

perghhh.. agak2 la wei nk ckp org johor nie mcm2.. jgn sebab nila setitik rosak susu sebelanga..
xsemua org jb cm tu..
u're totally wrong..!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2010 09:00 PM | Show all posts
mungkin gaya percakapan, hati orang bukan bidang kuasa kita... tak dinafikan, orang kalau nak jd belagak ni tak kira asal mana pun. tak adil kalau kata orang Johor begitu sebab ada je org tempat lain yg kekwat.

footnote: penah la jumpa orang mengaruk-ngaruk guna bahasa yang plg sinis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2010 09:38 PM | Show all posts
I am proud to be Johorian. Ada sorang collague saya pernah cakap macam tu depan saya, ''Org Johor ni semua berlagak kan'' bile saya tanye dia reason diorang berlagak.''sebab dekat dengan singapore'' OMG, apa punye reason la tu..Tak ada related langsung. Habis kalau macam tu org sarawak pun sombong la, sebab dekat dengan Brunei.Setiap individu ada perangai masing masing.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 10:24 AM | Show all posts
Ye ke org Johor sombong, berlagak & kerek?..
Kalau tak kenal hati budi mungkinla org akan cakap begini..mcm yenil ni pun, selalu org kata muka garang..nampak sombong..nampak action...tapi bila dah kenal hati budi tu, memang baik macam sedara sedarah..tolong menolong...

Agaknya sbb yenil ni tak pandai nak mulakan kenal orang..kalau jumpa org baru, yenil selalu mcm blur..jarang nak mulakan sembang..tapi bila dia buka mulut, macam2 cerita boleh kongsi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 12:11 PM | Show all posts
mase memula aku msk U..classmate aku sume takut nak tegur ak..die kate muke ak belagak giler...
then, bile dh kena... xhabis2 asyik ulang memori lama dieorg.. 2, 3 org esp kawan2 aku dr pantai timur kate camni:

"weh, dulu mase memula kenal,aku rase ko ni belagak gile..benci gile aku tgk muke ko!"

tu 1st impression dieorg pada org johor..

"then bile dh kenal, ko mmg klakar giler..wlwpon muke ko blagak!tapi mmg best dibuat kawan! xhipokrit, cume kdg2 terlebih outspoken"

org johor ni kalo bercakap bergurau ala2 ganas gitu! kalo yg sensitif mungkin blh misinterpreted.. tapi kalo dh biase, dieorg taula camne chill nye dak2 joho

*dieorg kate org johor muke belagak, tapi bile dh kenal..org johorla kwn yg betol2 loyal.. xkan tinggalkn ko kalo tiba2 jumpa kwn dr negeri sendiri (no offence org kelantan)
*xkenal maka xcinta..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096991s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list