Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
97935
View
606
Reply

Dilemma nak kawen suami orang

   Close [Copy link]

Author: intanz_109       Show all posts   Read mode

Post time 18-10-2010 04:07 PM | Show all posts
looor..
dok jauh rupenye, igt dok dekat2.....
kalu dok ekat2 kot la logik alsn jantan tu nk ilangkan sunyi, boleh together2 selalu,...
ni jauh2 x ke sama je...?
kompem sbb sex je laki ni kan...

tp kalu aku mgkin akn bg jgk kot laki aku kawin lain,..tp nk letak syarat la....
laki aku jgn cbik ambik tau psl aku kecuali aku sakit....
klu dia cbok2 je nk take care aku time dia kawin dua, mgkin aku rs nk muntah kot sbb pikir kehipokritan dia tu....   eii geli i tau....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 04:21 PM | Show all posts
aku sebenarnye lagi kagum kat perempuan2 yang hidup sendiri tanpa lelaki sebab dorang ni ade harga diri yang lagi tinggi (xkisahla orang nak cakap dorang ni andartu ke etc2) drpd perempuan2 yang serik dikecewakan lelaki2 bujang sampai sanggup mengganggu rumahtangga orang laen dan bagi berjuta2 alasan murahan blablabla kenape kene kawen gak ngan laki orang tu.

kalau kecewa sekalipun ape salahnye xputus2 berdoa kat Allah agar dibukakan hati tu untuk terima lelaki bujang yang baek2 sebagai jodoh instead of go for the shortcuts and hurts  other's feelings?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 04:32 PM | Show all posts
kalau nk ikut org penipu mmg ramai, intan knl ramai penipu, tp bile kenal dia , dia dh inform awal2  ...
intanz_109 Post at 17-10-2010 11:53


cik intan..ni pes time ker jumpa lelaki umur 40 an..sebab lelaki umur 40 an kalau dah kawin memang dia akan mengaku sbb factor umur dan fizikal..lagipun itu ler first step nak mengorat..sbbnya kalau anak dara still respond walau tahu dah kawin maknanya ikan dah makan umpan..lepas tu lelaki tu akan show how loving dia pada keluarganya..sbb suami org ni selalunya kalau dia tgh angau dia jadi romantik sampai terbawak2 ke rumah..so nampak ler kebaikan nya..tapi segalanya akan terbukti bila dah kawin nanti..sebab angau dah habis..ha ha masa tu baru tahu langit tinggi ker rendah..anyway good luck lah ya..amik org punya mmg sedapp cuba kalau kita punya kena amik mahu lemah kepala lutut..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 04:36 PM | Show all posts
byknya reply berbaur emosi di sini.... tt bz sket yek.... nnt2 reply nk baca sume pn xsempat ni
intanz_109 Post at 18-10-2010 14:50



    sebab, ko nak KAWEN LAKI ORANG YANG BINI DIA SAKIT..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 04:40 PM | Show all posts
Slm..

TT bgtau bf TT suke bdk2 kn..then ank 1st die umo 22 skrg..
alaaa..ape ssh..suh la die tng ...
ork3d Post at 18-10-2010 11:53



khennn.. mak memang stuju noksss
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:01 PM | Show all posts
tanggungjawab seorg istri adalah utk menjaga maruah suami termasuklah hubungan badan.. jika istri sakit dan tak mampu menjalankan tanggungjawabnya, tak salah utk tuan rumah kahwin dgnnya, cuma byk benda yg kena fikirkan bila suami orang yg dah ada anak yg besar2 jadik pilehan..

tuan rumah, cuba baca respon akak cmfbling bling kat post awal2 tadi.. ada point2 yg tuan rumah terlepas pandang.. atau mungkin taknak pandang sebab kenyataannya menyakitkan barangkali.. byk hati nak kena jaga dek non..

bila dah bercinta memang segalanya indah, dan ditambahlagi ngan ketidakpercayaan tuan rumah sbb mengenali lelaki2 bujang yg tak ikhlas dalam perhubungan.. kalo saya katakan tuan rumah dah berputus asa utk beri peluang mengenali lelaki bujang yg lain, setuju ke?

buat solat istikharah, kalo tuan rumah rasa keputusan berpihak pada diri lelaki itu, yakinkan mak ayah utk terima dia.. respek dengan you, sbb tak amik jalan mudah cam retis kawin lari kat sempadan.. jangan buat perkara yg memalukan org tua.. restu mereka penting, walaupun tak menjamin kebahagiaan rumahtangga berkekalan tapi ia amat2 membantu..

nanti update ek..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:12 PM | Show all posts
kawan aku pon ada gak jadi bini no 2...

mula2 die tak kesah laki die dgn bini 1st...sebab die kate laki die kate dah tak bahagia dgn bini 1st...tgk2 siap tambah anak lagik..siap makin mesra lagik..kawan aku plak dulu ok bila turn bini 1st ..skang dah tak hokay..nangis2, sedey...jeles...

tuh kes  laki cakap die tak bahagia dgn bini 1st...kes ko nie laki bahagia dgn bini 1st..aku pon taktau apa reason...sakit takleh bersenggama ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:13 PM | Show all posts
rasa aku kalau seorang suami yang betul2 menghargai famil memang takde masa nak rasa sunyi...sebab biasanya bagi lelaki berkahwin,sebahagian masanya utk keje, sebahagian lagi utk masyarakat n family, dan sebahagian lagi utk dirinya sendiri (tido, beramal). aku tengok ayah aku yg dah tua tu siap tak cukup2 masa lagi...keje, pastu malam ngan gi surau lagi, pastu balik nak layan bini, anak cucu lagi...

jadi aku rasa takleh terima je alasan lelaki tu yg die sunyi, banyak masa terluang...sebab rasanya bile umo die dah masuk 40 tu better la rajin2 ke masjid, campur2 masyarakat..join tabligh gi kuar 3-4 hari pun bagus rasa aku...dari die dok layan ko fon, sms segala tu...baca tafsir quran lagi berfaedah...

so kalau betul die nak kawen, tlg jgn selit alasan sunyi dan takde kerja ye..bagi alasan lain takpe...bukan berdosa pun kalo die bagi alasan "nafsu saya tinggi sangat"...ok ape sebab tak semua manusia sama paras nafsunya kan...bukan berdosa pun kalo nafsu die lebih sket dari org normal...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:16 PM | Show all posts
Reply  owenkatz

tu la. aku pun kesian gak.

buruk2 dan busuk2 pun budak tu, tetap DARAH DAGING ...
ruffleen Post at 18-10-2010 15:19

aku pernah pergi sekali rumah kawan ni, akunampak macam mak dia ni ada sesuatu, macam murung, depression, mungkin sebab kesan suami tu nikah dengan isteri baru tu Wallah waalam..dlm hal ni apa yg akk blings nak katakan, bukan setakat maka bapa intanz tu, anak-anak bakal suami intanz lagi, sekadar nak mengingatkan, kesian pula kalau apa-apa terjadi pd dia...nanti terpaksa harungi hidup seorg diri...kemungkinan itu ttp ada, kn sediakan payung sblm hujan
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:21 PM | Show all posts
bini sakit nk kawen lg dgn anak dara lak.
somi lak 'adk sakit' sapa nk bantu...............jaga

anak dara bkn mak J tau br curlast......
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:24 PM | Show all posts
byknya reply berbaur emosi di sini.... tt bz sket yek.... nnt2 reply nk baca sume pn xsempat ni
intanz_109 Post at 18-10-2010 01:50

lihat, org yg tak kahwin dgn mamat pujaan hati u dah emosi u kata,
baru baca aje apa u tulis,
bayangkan pulak bakal madu u yg sakit bakal dimadukan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:26 PM | Show all posts
jiran aku pun sama..umur 40 an ler..lakinya sibuk nak berbini lagi alasan bini no 1 tu sakit tak leh layan dia..so bininya gi pinang indon buat madu..so dlm setahun laki tu dah ada anak baru tiba tiba bini no 1 mintak cerai sebab dah jmp org lain..so skrg bini no 1 tu dah berlaki baru..mmg aku muskil boleh pulak dia kawin lagi kata sakit..aku rasa bini tu sakit hati jer pasal laki dia gatal so tak der mood nak layan..last last dgn laki baru nampak romantil gitu..donia donia..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:29 PM | Show all posts
kejam nye ckp cam tu kat budak 6 yrs old.

takkan lah dia yg kena tanggung 'salah' mak dia.
...
owenkatz Post at 18-10-2010 14:34


mak budak 6tahun tu 'bersalah' ke sbb jadi bini no 2?
tak paham aku...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:32 PM | Show all posts
kawan aku pon ada gak jadi bini no 2...

mula2 die tak kesah laki die dgn bini 1st...sebab die kate laki die kate dah tak bahagia dgn bini 1st...tgk2 siap tambah anak lagik..siap makin mesra lagik..kawan aku plak dulu ok bila turn bini 1st ..skang dah tak hokay..nangis2, sedey...jeles...

tuh kes  laki cakap die tak bahagia dgn bini 1st...kes ko nie laki bahagia dgn bini 1st..aku pon taktau apa reason...sakit takleh bersenggama ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:36 PM | Show all posts
patutnyer taim2 mcmni laki tu patutla selalu ade utk wife dier yg xbape sehat tu..bukan dok sibuk me ...
hunny_bunny Post at 18-10-2010 02:14


mungkin akak dan abang budak 6 tahun alami
kesan mendalam masa bapak dorang kahwin, diabaikan
masa bapak mabuk bercinta, lepas tu buat cita best,
kena jaga adik tirilah pulak, mungkin kesan psikology
hasil bapak kahwin kali ke 2 tu tak hilang lagi masih menebal
dalam ingatan memasing..

but dia bawak budak tu pi opis kenalkan org sebagai adik,
atleast kita boleh tau dia jaga adik dia jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:40 PM | Show all posts
sebab, ko nak KAWEN LAKI ORANG YANG BINI DIA SAKIT..
Hana Post at 18-10-2010 03:36


me rasa orang kureng rasa kemanusian dan belas kasihan
aje memdabik dada mebelakangkan family nak kahwin
sangat dengan lelaki yg terang terang kata isteri sakit kemudian dibagi
alasan nak kahwin baru...

me bayangkan kalau lelaki ini jenis lelaki
penuh kecintaan, ok lupakan pasal cintakan Bini tu tetapi
very bertanggungjawab
sure kebajikan isteri tu menjadi keutamaan bukan
sibuk mencari bini baru..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 06:13 PM | Show all posts
oh mamat tu cuma nak kahwin ngan u sbb dia kesunyian,
isteri dia sakit dan tekun bekerja... bet ...
faraway1 Post at 17-10-2010 20:45



intan berbincang pasal poligami dgn dia sebelum betul2 kenal lagi... intan tak ada masalah sebelum kenal dia pun intan tak pernah menghalang atau mencemuh atau beremosi tentang poligami, mungkin dari ctu kami boleh rapat.... suami bukan hak isteri.... andaikata suatu hari dia nak kawen 3 sebab intan sakit... itu hak org lelaki....mungkin masa tu, lebih banyak masa dihabiskan tuk mencari bekalan akhirat.. kita hidup sementara...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 06:17 PM | Show all posts
Salam intanz,
Memang selalunya kalau ada yang nak minta pendapat untuk jd No 2, jawapannya bany ...
cmf_blingblings Post at 17-10-2010 17:05



tq.. intan memang tunggu reply macam ni..... tak perlu beremosi, atau marah2 intan boleh buat pilihan boleh fikir mana baik mana buruk... semuanya intan sudah rancangkan... mcmana nak kembangkan bisnes kat tempat sana dan pindah dekat dgn sana.... apapun yang penting restu ibu bapa... kalau intan desperate sgt skrg dah nikah kat siam tp sbb fikirkan intan masih seorang anak yang akur pada arahan keluarga..... bersabarlah... kalo jodoh tak kan ke mana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 06:21 PM | Show all posts
Bagaimana nak lembutkan hati ibu bapa? Bagaimana nak terangkan pada mereka kehidupan sebagai isteri  ...
sribayu Post at 18-10-2010 09:38



haah, ada juga cadangnya macam ni, tapi bf kata kita pujuk sendiri dulu.... kalau last choice mungkin boleh mintak tolong akak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 06:25 PM | Show all posts
TT...ko dh tanyekan..ko dh mintak izin ngan wife boypren ko kan...but ko dh mintak "izin"dr bakal an ...
hakass009 Post at 18-10-2010 11:15



anak2 dia dah tau tp intan belum jumpe semuanya lagi ada sekolah berasrama, matrik,  pastu ade yang kat luar negara... yang sulung pun lagi 3 tahun nak tamat pengajian...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082033s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list