Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
97896
View
606
Reply

Dilemma nak kawen suami orang

   Close [Copy link]

Author: intanz_109       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-10-2010 03:02 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by intanz_109 at 16-10-2010 16:41

Mula2 intan nak mintak maaf kalau sape2 yang rasa intan salah masuk board tp intan rasa mungkin ada akak2 kat sini pernah melalui situasi macam intan lalui sekarang jadi tak salah rasanya mendapatkan nasihat di sini.


Umur intan 28 tahun, sudah berkerjaya dan kini sedang dalam konflik. Intan sedang dalam proses ingin berkahwin dengan suami orang sebagai isteri kedua. Diminta jangan disalah anggap, intan bukan perampas, kerana selama intan mengenali kekasih dia xpernah mengabaikan isteri dan anak-anaknya, dia seorang suami dan bapa yang baik, mampu dari segi kewangan walaupun tak mewah, ilmu agama yang mencukupi.
Cume intan mahu berkongsi kasih dengan isterinya
sanggup kah bakal madu intan terima Akak(wife) tahu suaminya nak kawen lagi sebelum dia kenal intan lagi.. kerana ada sesuatu yang akak tak dpt penuhi keinginan suaminya...hanya sebab terlalu sayangkan suami dia merelakan.


Kenapa pilih suami orang, tak ada orang bujang lagi ke? Mungkin orang akan cakap jodoh tak sampai lagi sehingga ke saat ini, intan belum jumpa lelaki bujang yang ikhlas menyayangi intan sebagai seorang wanita. Sudah bercouple banyak kali tapi sampai ke satu tahap intan rasa serik bertemankan lelaki bujang yang suka mengambil kesempatan dan penipu.Maaf bukan ditujukan pada semua lelaki bujang tp mungkin Allah temukan intan sebelum ini dengan orang yang salah. kebetulan 8 bulan yang lalu intan mengenali kekasih pada awalnya hanya teman biasa dan intan akui amat menyenangi sikap dan peribadinya. 4 Bulan kemudian terus intan terima permintaan dia tuk menjadi isteri kedua..


Kenapa kekasih nak kawen lagi wpun rumahtangga aman bahagia, isteri yang memahami, berkerjaya, 5 org anak yang cantik2 dan berpelajaran tinggi. Dia 5 tahun lebih muda dari isterinya berumur 44 tahun dan akak(wife) 49 tahun, Akak pula sejak 5 tahun yang lepas tak berapa sihat dan bergantung pada ubat-ubatan , walaupun begitu akak amat komited dgn kerja sbg staf kerajaan dan abang pula selalu kesunyian  


Masalah intan ialah, keluarga intan tidak merestui hubungan kami, sungguhpun sekiranya akak(wife) boleh terima intan, keluarga tetap tidak setuju Intan tak sanggup nak lepaskan kekasih satu-satunya lelaki yang baik yang pernah intan kenali
mungkin masa ni intan terfikir sebab tu ramai orang kawen senyap2 kat siam..dah nikah baru bagitau semua orang tapi intan xnak buat mcm tu sbb intan masih hormatkan ibu bapa, nak nikah ikut prosedur yang betul. Intan dah banyak kali pujuk parent, sampai kekasih nak jumpe parent intan pun, parent xmau jumpe..


Alasannya keluarga intan ialah


1)jarak usia yang jauh (anak sulung dia muda 7 tahun dariintan)

2)keluarga berpendapat wpun akak (wife) redha, dalam hati mesti tak akan redha

3)anak2 dia dah besar boleh fikir akan cetus pergaduhan

4)PJJ sebab tempat kami jauh melaka-pontian (intan dan kekasih)

5)Tak tau nak bgtau sedara-mara macamana sbb malu

6)Taktau nak buat majlis macamana,


Mungkin intan rasa intan boleh menjadi isteri kedua yang bahagia, sebab intan boleh bertolak ansur dengan akak dan kekasih seorang yang amat bertanggungjawab. Tapi restu ibu bapa lebih penting?? Apa pendapat akak-akak kat sini?

Bagaimana nak lembutkan hati ibu bapa? Bagaimana nak terangkan pada mereka kehidupan sebagai isteri kedua tak seteruk yang mereka sangkakan...?


sori kalau pjg sgt...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 04:00 PM | Show all posts
hurrm mmg akn ad y xsetuju tpi akn smpi 1 tahap y mn lelaki t'pkse kwin lbih drpde sorang coz kaum hawa
akn bergande lbh rmi drpd kuam laki.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 04:01 PM | Show all posts
mmm... kalau sanggup nak tempuh hidup sbg isteri ke-2.. go for it..
but in case ur future husband ni seorang yang mmg bagus dan mampu, dipersilakan jadik isteri ke-2..
also if ur madu tu seorang yang baik dan setuju in the 1st place, u r most welcome utk jadik isteri ke-2
mmg la susah parent nak terima anak dara dia nak nikah somi orang.. mesti akan pikir apa orang keliling akan cakap.. that's the problem.. mmg diorang akan cakap ' xkan bahagia mana jadik isteri ke-2 ni'
tapi for me kalo ur future husband btol2 ikhlas nak jadikkan u 2nd wife dia, pegi la jumpa ur parent mtk izin..
Sblom kawen ye.. nak nasihat TT ni..kalo btol ur future husband boleh bagi u nafkah zahir dgn secukupnya sbg isteri ke-2, also make sure ur future husband bleh adil dari giliran bermalam, giliran raya dan u plak kna btolak ansur kalo in case family sana sakit ke uzur ke ape ke.. this is from my own experience...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 04:21 PM | Show all posts
hurm...masa bercinta n kawin 2 alam yang berlainan..pikir2kanlah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 05:49 PM | Show all posts
kalo 1st wife tu dh bg green light,alhamdulillah.tp get ready plak dgn family 1st wife td.sbbnya bnda nih jd dekat kakak aku.1st wife tu ok ja bila dpt tau laki dia kawen lain,pastu bila dh jumpa akak aku,isteri 1st to okay ja.pastu selang 2-3 bln, dia dtg serang kakak ak kat umah.dia kata kakak aku buat guna2 kat suami dia.kitaorang suspek family dia dok hasut2, sbb tu dia mengamok sgt
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 06:18 PM | Show all posts
akak kat tmpt keje sy dulu ada gak yg kawin ngan somi org...
husband dia mmg baik dan bertanggungjawab...
pendek kata sume cukup tp dia ckp kalu boleh diputar balik masa dia x nak kawin ngan somi org...

apa2 pun TT semayang istikharah la mintak petunjuk dr Allah....
mintak yg terbaik utk TT...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 07:54 PM | Show all posts
you have a good intention but on the other side,i just cant imagine what will i feel when my husband sleep with another woman and i am sleeping alone in the dark.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 08:30 PM | Show all posts
u go girl! hahaha

org kawin 2 have tendency untuk menipu because they have to please a few party
tak salah jadi isteri no 2, life is about choices after all

goodluck
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 07:31 AM | Show all posts
Mula2 intan nak mintak maaf kalau sape2 yang rasa intan salah masuk board tp intan rasa mungkin ada  ...
intanz_109 Post at 16-10-2010 02:02


agak agak parent atau kekasih tua, mana idaman hati?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:12 AM | Show all posts
chapter ke-10 dalam buku HE"S JUST NOT THAT INTO YOU: HE"S JUST NOT THAT INTO YOU IF HE'S MARRIED
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2010 11:53 AM | Show all posts
kalau nk ikut org penipu mmg ramai, intan knl ramai penipu, tp bile kenal dia , dia dh inform awal2 dia dah kawen ada anak bla bla bla umur pun sekian2. Susah nk jumpe org mcm ni, org de gf pun sanggup kata single, inikan pulak da kawen n anak ramai... Terlalu byk citer negatif psl poligami, intan pn xpnh terfikir akan terlibat. Kata org kalo boleh elak, cuba elakkan... Dlm umur mcm ni famili gak yg desak kawen cepat, bile rasa nak kawen n dh jmp pilihan hati  tetiba family bangkang plak.....  tu yg rs cm agaknya nk tunggu aku andartu kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2010 12:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by intanz_109 at 17-10-2010 12:07
agak agak parent atau kekasih tua, mana idaman hati?
faraway1 Post at 17-10-2010 07:31



Parent kasih sayang berpanjangan, segala2nya bg intan n adik2, sampai satu masa parent control hidup intan, xboleh buat tu xboleh buat ni. Dlm usia yang muda intan sudah menguruskan perniagaan keluarga, berbakti pada keluarga... Intan tak kisah pun tp sampai bila kan... Skrg sejak tau intan bercinta dgn suami org lagilah rasa dikawal... Xboleh pegi mana selain rumah n ofis, pilihan hati cukup memahami, dtg rumah intan smpi depan gate je, sbb parent tak mau jumpe. Dia Byk suruh intan bersabar, byk suruh dekatkan diri pada Allah, supaya jiwa tenang,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2010 12:12 PM | Show all posts
mmm... kalau sanggup nak tempuh hidup sbg isteri ke-2.. go for it..
but in case ur future husband  ...
shaff Post at 16-10-2010 16:01



    kdg2 intan suke gak baca pengalaman org kat ni. Tq
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 04:15 PM | Show all posts
Reply 11# intanz_109

hmm..skeptical sket ni..rasanye mmg la pilihan hati intan xleh tipu sbb dia dah tua..44,
what do u expect?pelik kalo dia ckp dia xde family lagi..kn?
pasal baik btanggungjwb n all that...intan org luar...sjauh mana bleh nilai dia?yg bleh nilai dia mesti family dia sdri..
sblum btol2 nekad, atau pilih jln singkat kawen kt siam ke mana ke..apa kata intan jumpa dulu akak/wife pilihan hati tu
ntah2 sihat walafiat je akak tu...ntah2 sbagaimana dia komited ngan keje..dia komited gak ngan suaminye..
ntah2 xde masalah pun bg wife dia nk menunaikan segala tgungjwb/tuntutan suami dia...
yela manala tahu kot2 sume cite pasal sakit n izin tu setakat modal nak kawen lg bofren intan tu je..
bkn apa..selalu baca masalah mcm ni n selalunye TT akan fikir kesnye xsama ngan org lain..
xkena tipu,suami org a.k.a bofren nye ada reason yg kuat nk kawen lg..,wifenye ada masalah
tp sebnarnye sama je...mungkin bkn niat nk jadi perampas or dah mmg jodoh..
tapi skang ni sebelum terikat..baik fikirkan btol2...
dan plak kalo parents pun xredha...sanggup ke nk redah hubungan yg mmg akan ada byk risiko?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2010 04:35 PM | Show all posts
Reply  intanz_109

hmm..skeptical sket ni..rasanye mmg la pilihan hati intan xleh tipu sbb dia da ...
chicmushroom Post at 17-10-2010 16:15



Sebenarnya intan dah jumpe akak.. di pelawa datang beraya dirumahnya,.... memang akak xberapa sihat kalau xmakan ubat dia kan keletihan sebab ade penyakit berkenaan dengan darah... pegi check-up setiap bulan kat hospital.... layanan akak biasa aje, anggap intan macam kawan2 dia berborak aje, dalam hati tak tau la kan,.... famili tak besar since abg anak tunggal parent tak ade dan akak pun ade 2 orang adik beradik parent takde. so isteri dan anak2 amat penting bagi dia.... kalo dia xngaku kawen boleh gak dia ngaku duda kalo nak tipu intan tp dia bukan mcm tu... akak pun ckp abang xpandai tipu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 05:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_blingblings at 17-10-2010 23:08
Mula2 intan nak mintak maaf kalau sape2 yang rasa intan salah masuk board tp intan rasa mungkin ada  ...
intanz_109 Post at 16-10-2010 15:02


Salam intanz,
Memang selalunya kalau ada yang nak minta pendapat untuk jd No 2, jawapannya banyak No dari Yes...Ini semua berdasarkan pengalaman hidup walaupun ia sesuatu yg HALAL...

Poligami bukan untuk menyusahkan umat manusia, jika Allah menghalalkan maka ia bersebab..Ada beberapa faktor utama untuk Intanz fikirkan sebelum melangkah ke alam yang besar cabarannya.

1) Suami
Dari cerita Intanz bakal suami adalah seorang yg berkemampuan, matang, tiada masalah dgn isterinya, anak-anak semuanya dah dewasa. Yg penting dia sayangkan Intanz. Di sebalik semua ini Intanz harus sedar yang Intanz bukan berada di dalam dunia itu lagi, dunia intanz hanya di luar, di dalam taman cinta yg indah...sbb itu yg intanz nampak dan mahu nampak..Lelaki boleh menjadi seseorg yg berbeza sebaik sahaja kita masuk ke dalam hidupnya secara total...ini kenyataan. Bukan saja yang bersuami tp juga pada yg bujang teruna...true colour tu masih kabur, kuku tu masih tersimpan...

2) Isteri Pertama
Di dalam poligami sesungguhnya tiada istilah keadilan secara total...itu kenyataan...bergaduhlah sampai kiamat kenyataan itu tiada siapa yang dapat menyangkal...sedangkan seorg Sultan yang terkaya di dunia pada kita sudah menjadi begitu adil juga gagal....kerana itu janganlah kita menegakkan satu keadilan yg tak mungkin ada... sebelum kahwin semuanya ya, tapi bila setiap malam fikiran jahat itu datang syaitan mula merasuk.... w/pun dia tak berupaya menjalankan tanggung jawab yg satu itu kpd suami akan tetapi bila merasa suaminya sedang bermalam, bersama berasmara dgn perempuan yg lagi satu....boleh bergegar jantung...sebba dia terpaksa redha..dan dia pula tak mampu...maaf cakap di usia 49, bukanlah pengakhiran pd wanita yg sihat...kdg2 tak terlayan seorang suami yg berumur 44 itu . Bukan hanya intanz yg harus redha, yang penting di sini yg PERTAMA itu...harus benar-benar bersedia. Itu sifat manusia...belum lagi tikam menikam dan cucuk mencucuk rakan sekerja dan saudara mara...dia yg lebih merana. Jgn suami bersama anda hanya untuk melempiaskan nafsu dan selebihnya hanya kpd yg sana.. kerana dia lebih memerlukan sokongan suami. kalaulah itu terjadi Intanz perlu bertolak ansur... Tk mengapa walau semingu 2 malam asalkan dua malam itu sama dengan kualiti seminggu!! fahamkan maksud saya?

3) Anak-anak suami
Untuk menjadi isteri kedua perlu diingat bahawa kita juga secara tak langsung menjadi ibu segera w/pun mrk masih beribu. Jgn sesekali mengambil tempat ibu mereka tapi jadilah pendamping dan penyokong mereka secara perlahan dan tak perlu diwar -warkan kpd sesiapa. jangn sesekali mengapi-apikan hubungan ayah mereka dan mereka serta ibu mereka. Jk terdetik sesuati yang busuk di dalam hati segeralah telan dan ingat kpd Allah agar hidup kita sentiasa aman.

4) Ibubapa kita
Mana ada ibu bapa yang rela melihat anak-anak mencantas suami orang walau apa pun alasannya, lainlah kalau yg mahu memperisterikan anda Sultan atau Raja yang memerintah ( sorry selingan sikit)...Anda bukan 18 tahun, sudah 28, bg saya sudah matang untuk menentukan halatuju kehidupan sendiri..nasihat saja, kalau benar-benar nak mengambil jalan yang amat mencabar ini bersiap sedialah dengan kewangan yg cukup, harta sedikit sebanyak. Ini penting sbb kalau terjadi apa2 di belakang hari anda boleh berdiri teguh tanpa menadah tangan pada ibu bapa dan keluarga. Kalau anda yakin dia lelaki yang baik, dia pastinya akan cuba mencari jalan untuk menyunting anda dengan cara yang terhormat. Kahwin lari bukan cara yang terbaik..jangan berhenti berharap, jangan sesekali jauhkan diri dari ibu bapa dan memohon agar hati mereka dilembutkan. Hakikatnya bukan semua perempuan di takdirkan untuk mendapat lelaki bujang. Kalau yang dapat bujangpun bukan penentu kekal hingga ke anak cucu...anak baru satu, suami dah cari lain..betul tak?

5) Faktor luar - kawan2 dan saudara mara
Org yang mengata dan menikam dari belakang tetap ada di mana-mana. Kalau cinta itu suci, kalau suami anda ikhlas di situlah ujian yang akan anda dapat...apapun jalan yang intanz ambil, kalaupun sudah tetap dgn keputusan...ingatlah redha dan bertolak ansur itu penting. Tak perlu bertegang leher dengan suami hanya krn mahu mempertahankan hak sebg isteri. Jadilah isteri yang sentiasa menjadi pendamping suami dan anak yang taat kpd ibu bapa anda.

all the best to you sis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 08:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by faraway1 at 17-10-2010 10:01
Parent kasih sayang berpanjangan, segala2nya bg intan n adik2, sampai satu masa parent contro ...
intanz_109 Post at 16-10-2010 23:03


oh mamat tu cuma nak kahwin ngan u sbb dia kesunyian,
isteri dia sakit dan tekun bekerja... betul ke?

ada banyak soalan u kena tanya diri sendiri cam;

1) mamat tu banyak masa lapang sampai ada masa berkasih kasihan dgn u
sementara dia bekerja, ada bini sakit perlukan perhatian dan anak anak...

2) katakan U kahwin dan jatuh sakit, apa u pikir kalau
mamat tu guna alasan sama tuk kahwin kali ke 3..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 09:37 AM | Show all posts
Post Last Edit by intanz_109 at 18-10-2010 09:40
oh mamat tu cuma nak kahwin ngan u sbb dia kesunyian,
isteri dia sakit dan tekun bekerja... bet ...
faraway1 Post at 17-10-2010 20:45


dia nak kawen sebab1. isteri xsihat, xdpt jlnkn tanggugjwb, komited kerja, perlu waktu tdo yang panjang
2. anak2 dah besar, dah belajar jauh2 dia sunyi
3. suka budak kecil. nak anak lagi (semua urusan rumahtangga dan anak2 dia yang uruskan) wife free ahad sahaja.
4. masa sangat banyak... kerja sendiri ofis kat rumah, bz ujung bulan buat collection tenant sahaja. intan pun kerja sendiri senang komunikasi fon intenet
5. really fall in love

soalan lagi satu kemudian jawab
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 09:38 AM | Show all posts
Bagaimana nak lembutkan hati ibu bapa? Bagaimana nak terangkan pada mereka kehidupan sebagai isteri kedua tak seteruk yang mereka sangkakan...?

suruh akak tu dtg jumpa mak& bapak u dan explain kat diorg, then hati mak u kan lembut sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 09:44 AM | Show all posts
ooo..baru aku tau ciri2 seorang suami dan bapa yang baik, mampu dari segi kewangan walaupun tak mewah, ilmu agama yang mencukupi akan cari bini baru kerana ada sesuatu yang akak/bini no.1 tak dpt penuhi keinginan suaminya sebab bini no.1 sakit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.128846s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list