CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda yg aku bnpl cuma rumah & kete . Bank ade bagi CC tapi CC tu aku biarkan je dlm envelope & tak activate pun. Kt shopee cart, barang je barang utk tengok & fikir berulang2 kali. Kadang2 masa add to cart barang rasa nak kene beli barang tu, tapi few days later rasa tak perlu dah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-10-2022 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
BNPL ni iolls penah pakai sekali je sebab nak beli vacuum robot kekeke. Tapi cari yg takde interest. Pakai atome
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2022 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
rbmy replied at 7-10-2022 07:12 AM
limit dia ada.. contoh mula2 700, pastu dia up 1500 pastu 1700
ada yg dpt 3000


I punya dia bg 400 je..hahaha.. nk bnpl pun sendu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2022 02:18 AM | Show all posts
Ni semua riba. Janganla sampai beli nutella pun kotorkan dengan akad riba bagai wehh. Bila melibatkan duit, apa-apa yang terkelaut late payment auto timbul interest kot mana sekalipun.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2022 04:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Sendiri cari sakit.. Credit provider lebih untuk mudah kan urusan...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2022 04:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib la guwe ni brbelanja terus byar 1 kali sja.. Nak guna installment pun brfkir jua dgn keadaan skrg serba mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2022 02:41 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 7-10-2022 03:09 PM
Kalau dulu dulu raja melayu di tipu dgn 1000 dollar
Maka hilang lah wilayah .
Kalau sekarang hilan ...

Bab pakej body tu skrg ni dah fofular ayat jgn di ungkit kisah silam.. tp kalo tgk mmg berbeza la ramai org kita yg x ambik kisah bab ekonomi..sbb mungkin rs stabil makan gaji nak2 yg keje gan krjn..Aku tgk kat kwsn aku ni cina2 pun dah x menyoping mcm ms COVID dl.. Kalo x troli penuh..skrg ni nak sampai separuh troli pun ssh nampak..Aku seram tgk org kita,mn gan yg holiday x berhenti2.. yg menyoping X berhenti2, yg mn selagi boleh bt hutang mempergiatkan aktiviti tu.. ade yg bangga tayang kat FB tukar kete BMW baru skrg ni.. dia org yg menyoping aku yg seram..agak2 nye kalo OPR makin naik..brg makin naik,kalo msh ade pekerjaan ok la..Kalo x banyak x kete2 dan rumah kn lelong.. Kalo kaya best Kan ms ni al tambah aset..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2022 07:08 AM | Show all posts
obses_budak replied at 8-10-2022 01:52 AM
I punya dia bg 400 je..hahaha.. nk bnpl pun sendu...

ada kawan smpai 6000 Gila eh.. kalau tak beringat hbiss la...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2022 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg kena tegas dgn diri sndri..tak perlu tak payah beli..i dulu shopee tu buka setahun sekali je..
Time pkp tu galak plak berbelanja pdhl bukan boleh kluar pun tp beli tdg..bj2..
Skrg tgh bljr nk stop..tp tak da la smpai hutang2..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2022 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg kat shopee tu ramai yg terjerat. Memula seronoklah lama2 xboleh komit.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2022 10:04 AM | Show all posts
ell2026 replied at 7-10-2022 06:06 PM
i pulak shopping online kat christy ng beli handbag..saje suke2 tgh stress..nak byr tu ada pilihan ...

Tulah i pun masa nak beli tu tengok dekat website, sebab tak tahu pun pasal atome tu.. Then dekat website dia takde diskaun, check2 then setelah siasat eh berbaloi jugak beli, ada diskaun lepas tu boleh bayar 3 kali takde berat nau rasa nak bayar sekaligus tu

Baru try sekali je, nanti kalau jumpa lagi yg berbaloi in shaa Allah nak beli barang lain pulak

Tunggu masa sales ke kann hujung tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2022 11:09 AM | Show all posts
Itula pentingnya Financial Education. Kemudahan tu mmg memudahkan tapi kita ni kena juga ada rasa SEDAR DIRI.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:43 PM GMT+8 , Processed in 0.092092 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list