CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 04:10 PM | Show all posts
green~tea replied at 7-10-2022 03:14 PM
Oooo kira shopping dalam apps dia tu ke????

Entah2 dia dah mark up rega.. pehtu acah2 0% interes ...

I beli masa tu raya sales, so harga dia macam website jugak then boleh pilih nak bayar pakai atome ke holla ke sama je installment jugak 3x bayar 0% interest.. cuma pilih atome ni masa tu sebab first user dapat extra RM 15 diskaun, jadi lagi murah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 04:12 PM | Show all posts
gigahertz replied at 7-10-2022 03:17 PM
Sebenarnya cara guna bnpl ni
Katalah barang tu rm1200. So split 3 bulan
Dapat rm 400 . So per mon ...

Bnpl tu dia sesiap calculate dah, so macam dah total tu berapa berapa then tolak duit berapa hb sekian sekian pikir ok tak untuk komitmen, rasa ok boleh.. Rasa tak ok cancel jangan beli.. Merana nak berhutang


Lepas tu beli benda yg betul2 perlu je, jangan ikut nafsu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 04:36 PM | Show all posts
pompuan napsu nya 9,
memang la mudah nau tergoda dan mudah di pengaruhi
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 05:07 PM | Show all posts
green~tea replied at 7-10-2022 07:04 AM
Shoppeee pay ke nama nya uolz? Scary nya kalo ada byk sangat galakan orang buat hutang di luar kem ...

BNPL ni banyak dah ada. Shopee, Atome, Grabpaylater, Hoolah. Atome & Hoolah rasanya 3 kali bayar tanpa interest. Mmg menjerat budak2.

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 05:40 PM | Show all posts
she replied at 7-10-2022 03:27 PM
Beli dulu bayar kemudian
- mudah lulus
- tiada interest

oooo faham faham
tapi itulah
kak lid sebagai orang yg tak muda dah ni, leboh suka guna CC jer
serba maknika guna CC
debit pun kak lid tak pakai

hemat hemat lah kome oiiii
udah nak meleset ekonomi kita ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 05:57 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-10-2022 01:28 AM
Kau nak differenciate ummah bongok dengan ummah bijak kat dunia ni mudah je dek. Kalau dia sejenis p ...

terasa iolls okeh i saje je nak test function..saje suke2 tgh bulan stress rasa nak shopping..i shopping jela..pilih yg bayar exact amount takde caj tu tp kena bayar sebelum due date la which is a month later..setakat ni ok jela takde outstanding sampai kena caj extra..maybe dia beli keperluan yg dia cakap gaji ngam2 so dia guna bnpl..bila gaji mmg tak boleh bayarla dah mmg gaji ngam2...sampai due date tak byr kena caj..lama2 bykla hutang tu..sama la konsepnye dgn cc tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 06:06 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 7-10-2022 04:10 PM
I beli masa tu raya sales, so harga dia macam website jugak then boleh pilih nak bayar pakai atome ...

i pulak shopping online kat christy ng beli handbag..saje suke2 tgh stress..nak byr tu ada pilihan installment guna apps shopback 0% siap dapat discount lagi..i kira2 offer dia bagi tu harga butik split 3months langsung takde interest then dpt lagi discount 10%..lagi untung kan dari beli direct kat butik...lps ni nak beli guna apps lain pulak yg ada discount utk 1st purchase la dah ssttle semua payment delete la apps tu..install apps lain pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 7-10-2022 03:32 PM
i byk kali tergode dgn shein tu tapi takut bile sampai jd kecewa mcm shoppee. kualiti die mcmane c ...

Quality not bad lah. Baca review, klu rmai kate bagus, true size baru beli. Pastu byk discount, coupons bagai tu. I suke coz jeans ade size i, beli kt shopee yg dr china tu hmm singkat la ape laa.
Pastu baju ade xs, shopee tak dop
Pastu cepat gk sampai, dlm 5-6 hari dh smpai dh.
And boleh return klu tak nak. Tak ke bagus tu
Tips yg i mmpu bgi, baca review dulu okay. Tgok org pakai mcm mne.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
she replied at 7-10-2022 12:21 AM
Banyak ke berhutangnye?
Kalau Grab tu ada limit 2.5k aje
Ekau beli haper dikkkk

eh, sikit u dpt.
i dapat 5k. tp i tak amik installment ah, following month terus byr habis
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
adik i takde pendapatan tetap, shopee bg shopee paylater rm6k. i yang pendptan tetap, dapat rm2k jer haha
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
hareeeesah replied at 7-10-2022 11:08 AM
Iols perasan kat group tele ramai giler tnya nk beli designers bag kat PS yg bayar pakai paylater ni ...

Ooh Payment spaylater ni bukan utk semua seller ka? Aii ingat utk semua seller boleh guna..sbb tuhari beli supplement, susu & daipers ank masa kena pkpd. Tapi aii beli kat official store la..ingatkan semua seller boleh buat payment tru spay ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka guna grab paylater sebab nanti leh dpt grab point… hihi…
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Seramm nya tambah hutang pastu tkmampu nak bayar balik.
Iols lagi rela pakai apa yang ada sahaja..
dari dok tambah hutang
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
imanamsyar replied at 7-10-2022 11:17 AM
boleh ke bayar terus untuk 2 bulan? bukan butang 'pay now' tu ikut amaun yang diberi je ke..cer aj ...

Boleh utk 1m advance ja yuu.. yuu click ja kat amount to pay tuu..nti dia ada kotak current bill & upcoming bill kn..yuu click kat current & upcoming tu.. bayar mcm biasa ja..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:22 PM | Show all posts
green~tea replied at 7-10-2022 03:43 PM
Grabfood i dah stop pakai sejak bulan 3 haritu or bila ntah... baik drive gi sendiri buleh rilex k ...

I masih pakai sebab subscribe plan 1 sen tu yang dapat diskaun delivery 3 ringgit dan ada diskaun untuk item2 tertentu. Kalau order makanan dari tempat yang tak berapa jauh agak berbaloi dan duit yang dijimatkan tu boleh dibagi sebagai tip kepada rider supaya diaorang dapat semua tip tu dan tak payah share dengan company.

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Far replied at 7-10-2022 07:07 PM
adik i takde pendapatan tetap, shopee bg shopee paylater rm6k. i yang pendptan tetap, dapat rm2k jer ...

Diorang cakap shopee tgk previous berapa banyak yuu spend kat shopee..aii pun xdapat 6k..dapat 1.7k ja . bulan2 pakai xsampai pun 200 kawan aii home baker slu beli barang2 kat shopee dapat 6k
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 09:04 PM | Show all posts
Cara scam orang berbelanja di luar kemampuan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kita tak mampu bayar cash barang tu, bermakna kita tak mampu beli benda alah tu.
Kesimpulannya, tak payah la beli.
Belanja ikut apa kita mampu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Far replied at 7-10-2022 07:06 PM
eh, sikit u dpt.
i dapat 5k. tp i tak amik installment ah, following month terus byr habis

Untuk food 500
Untuk installment 2k

Tapi macik tak guna yang installment tu juga
Macam beban pulak nak bayar 3 4 ratus sebulan
3 bulan berturut pulak tu
Komer jangan ler gunaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2 easy payment scheme skrg ni…tp selalu ending mcm ni lah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 03:20 PM GMT+8 , Processed in 0.117024 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list