CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 03:08 PM | Show all posts
Aku pun terbeli juga. MAsa 09.09 hari tu. Mi TV 55'' @Rm260/bulan. KAlau cash RM1600.
Good offer.
Mmg kena ada displin. Mcm byr Kredit card juga.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 7-10-2022 03:36 AM
Aku tgk org kita ni mcm X fkr ekonomi makin meleset..tp kegaiatan shopping x reda2.. seram tgk..kwn  ...

Kalau dulu dulu raja melayu di tipu dgn 1000 dollar
Maka hilang lah wilayah .
Kalau sekarang hilang harta bende sekali pakej body
Sebab hutang.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:10 PM | Show all posts
green~tea replied at 7-10-2022 12:57 PM
Atome ni kena ada akaun apps dia sendiri ke? Mcm konsep paypal, tp atome ada installment.. ?

Ada apps ni, download atome pastu dalam tu banyak yg boleh beli untuk pay installment , no interest fee
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:12 PM | Show all posts
mayakaren replied at 7-10-2022 12:01 PM
Iols pun ok pakai atome..saja try byr kopi starbucks, eh itu pun boleh instalment..haha! But bette ...

Pernah beli sekali tu je, baju raya sedondon sekeluarga monthly dekat 200 so total tak sampai 1k pun.. Better takyah la BNPL ni, tengah takde duit pun nak membeli
Sebab tahu bayar nanti, last2 terlebih belanja
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 7-10-2022 03:10 PM
Ada apps ni, download atome pastu dalam tu banyak yg boleh beli untuk pay installment , no interes ...

Oooo kira shopping dalam apps dia tu ke????

Entah2 dia dah mark up rega.. pehtu acah2 0% interest free...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 7-10-2022 04:34 AM
apa beza beli dulu bayar kendian tu dengan hutang biasa?

Good cash management
Bayangkan u punya phone atau laptop skrin crack
Nak repair Rm 350. U bukan xde duit tapi memikir
Nak bayar sewa rumah hutang kereta.
So guna la bnpl. U punya skrin laptop / phone bukan
Tiap tiap bulan pecah.
Bende ni boleh apply pada kereta dan moto juga.
Contoh ganti tayar. Ganti bateri . Repair alternator.

Dia ibarat mcm ni gaji U rm1500 + BnPL rm1500
Kalau pasaraya buat masa ni yg support bnpl hanyalah
Mydin. Itupun Atome
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 7-10-2022 07:12 AM
Pernah beli sekali tu je, baju raya sedondon sekeluarga monthly dekat 200 so total tak sampai 1k p ...

Sebenarnya cara guna bnpl ni
Katalah barang tu rm1200. So split 3 bulan
Dapat rm 400 . So per month rm400
Cara yang betul adalah rm400 bahagi 30 hari = rm13.33
U tanya diri u baliik. Ada x rm 13.33 sen ?
U celik mata bangun subuh rm 13.33 sen di potong dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
2 benda macik elakkan
1. Credit card
2. Personal loan

BNPL ni macik buat untuk anak teruna kat uni
Guna Grabfood
Limit 200 seminggu
Kalau dia nak order fastfood aje
So macik bayarkan by week
Untung juga sebab dapat point

Yang lelain tu macik tak berani
Apatah lagi personal loan semata nak reno rumah
Ngeriiiii nak bayar bebulan

Nasihat macik
Jangan lerrr ngikut orang dek
Tak mati pun kalau ekau tak pakai ifon14 ke bercuti London ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-10-2022 12:57 PM
Atome ni kena ada akaun apps dia sendiri ke? Mcm konsep paypal, tp atome ada installment.. ?

Iols beli shein pakai atome. Saje try2, ehhh best pulak. 3x bayar so sebulan tu dia ade berapa dia akan tolak. Nk dpt kn voucher rm35 pnye pasal, sekali shopping beratus gk. Tp org bg instalment, kite guna je lah
Shein ade byk option nk bayar, applepay pn ade silap.
Skrang baju raya pn byk dh pakai atome ni. Depends pd brand kot. Zalora tk pasti ade ke tak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
rbmy replied at 7-10-2022 02:56 PM
eh janganlah bahaya karang asyik terbeli SHEIN

Lol kan nak2 beli 419 diskaun 85 tu
Tempting betul
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 7-10-2022 12:34 PM
apa beza beli dulu bayar kendian tu dengan hutang biasa?

Beli dulu bayar kemudian
- mudah lulus
- tiada interest
- lewat dari due date kena bayar RM10
- boleh dikatakan semua platform online shopping buat benda ni
- kalau 1 platform limit 1k…mengorder bagai nak gila…10 apps 10k hahahahaha

Hutang kedai/bank
- kena tunggu kelulusan
- bayaran balik termasuk interest tiap bulan
- leceh hahahahaha

Gitulah kot kekdahnya kak Lid
Macik pun agak2
Kena tunggu geng finance masuk mengadap
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
she replied at 7-10-2022 03:22 PM
2 benda macik elakkan
1. Credit card
2. Personal loan

baru iols tau grabfood pn bole bnpl. bagus jugak utk student2 ni kan. moge dgn cara begini takde la kes ikat perut.  parents yg tight budget bole la bayar ansur2
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
immaryjane replied at 7-10-2022 03:23 PM
Iols beli shein pakai atome. Saje try2, ehhh best pulak. 3x bayar so sebulan tu dia ade berapa dia ...


i byk kali tergode dgn shein tu tapi takut bile sampai jd kecewa mcm shoppee. kualiti die mcmane chuols
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:34 PM | Show all posts
Grab pay later tu cuma pakai kalau ada offer discount coupon yang boleh redeem dengan points yang jauh lebih rendah dari redemption biasa. Redemption biasa 800 points dapat RM5 diskaun. Pay later boleh dapat dengan 500 points je. Pakai kalau menguntungkan dan bayar sebelum deadline.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
immaryjane replied at 7-10-2022 03:23 PM
Iols beli shein pakai atome. Saje try2, ehhh best pulak. 3x bayar so sebulan tu dia ade berapa dia ...

Apple pay lagi la i takde.. hahahaha.. old skool plak i.. tak beli baju kat shein or zalora jugak.. terlalu fashionable lah bg i website2 gitu... i malu nak pakai fashion2 sgt...

Hahaa... tq layan soalan i, nice to know mana anak2 muda beli baju indah mata bila tengok... gigih i nak menyampuk dlm thread ni kan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 7-10-2022 03:30 PM
baru iols tau grabfood pn bole bnpl. bagus jugak utk student2 ni kan. moge dgn cara begini takde l ...

Ada Namie
Macik bagi anak teruna guna
Senang kan dia kat kampus
Teringin nak makan pape so guna paylater dulu
Hujung minggu macik bayarkan
Tapi uols kena letak limit ler
Karang anak uols pegi mengorder untuk awek dia pulak
Macik libas karanggg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 7-10-2022 03:32 PM
i byk kali tergode dgn shein tu tapi takut bile sampai jd kecewa mcm shoppee. kualiti die mcmane c ...


I pernah once beli shein.. kecewa baju i beli tak cover bontot...  mcm singkat sket.. entah la i tak reti pilih kot
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 7-10-2022 03:34 PM
Grab pay later tu cuma pakai kalau ada offer discount coupon yang boleh redeem dengan points yang ja ...

Grab pun ade bnpl ropenye... tak perasan option tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 7-10-2022 03:30 PM
baru iols tau grabfood pn bole bnpl. bagus jugak utk student2 ni kan. moge dgn cara begini takde l ...

Grabfood i dah stop pakai sejak bulan 3 haritu or bila ntah... baik drive gi sendiri buleh rilex kepala keluar rumah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:52 PM | Show all posts
she replied at 7-10-2022 03:27 PM
Beli dulu bayar kemudian
- mudah lulus
- tiada interest

haaaa betul..
so pilih salah satu je atau dua.
grab atau shopee..
supaya tak terbeban.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 12:12 PM GMT+8 , Processed in 0.128185 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list