CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 7-10-2022 11:20 AM
iols pakai atome installment 3 month beli baju raya sekeluarga, pilih date pilih nak tolak dari acco ...

Iols pun ok pakai atome..saja try byr kopi starbucks, eh itu pun boleh instalment..haha! But better for small.purchase lah. Kalau brg yg more than 1000 better not..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 7-10-2022 09:02 AM
BNPL ni okay ja sbnrnya. mcm credit card jugak.
saya pakai shopee pay ni kadang-kadang. tapi pastika ...

Apa yang bagus sangat credit card tu dekkk? Dia bagus sebab ada reward point tu jah dekkk….

Even boss akak yang masuk kategori T20 tu pun benci naw2 menatang credit medit ni dekkk….
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni iols tgk kt shoppeee dia punya offer tu mmg tempting la tp tu laaa sbb iols rasa menda ni kalo xpandai nk uruskan, boleh jadik hutang berkala... If x boleh nk byr on time setiap bln tu better x pyh... Lg satu benda ni boleh jadi addiction,memula satu pastu nk lagi dan lagi dan lagi...tu yg jadi terjerat... Iols xde pun rasa nk baca psl pakej tu...mengundang je nanti... Baik ada duit beli, xde duit dok diam2 hihi
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:31 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-10-2022 12:06 PM
Apa yang bagus sangat credit card tu dekkk? Dia bagus sebab ada reward point tu jah dekkk….

Even ...

saya dah tak pakai credit card.. lama dah.. masa mula-mula kerja dulu ja pakai.
spaylater ni pun saya pakai sebab sementara tunggu gaji, kalau ada barang yg harga agak mahal nak beli.. saya pakai la..
berhutang la kira nya ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:34 PM | Show all posts
apa beza beli dulu bayar kendian tu dengan hutang biasa?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 7-10-2022 12:36 PM
kehcik_evil replied at 7-10-2022 12:01 PM
y x guna CC easy payment?? xde interest kot.
btw guna CC beli emas rasa mcm baloi gak


Cc easy payment xsemua kedai, website yg boleh..
Maybank mungkin ada byk pilihan sikit..
N nak buat installment kne brg 500 ke atas..
Yg atome grabpay segala jadah ni xde minimum rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 7-10-2022 12:34 PM
apa beza beli dulu bayar kendian tu dengan hutang biasa?

Hutang biasa mcm courts mammoth ke?
Xyah slip gaji, xde check ctos apa jadah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:49 PM | Show all posts
lattehazelnut replied at 7-10-2022 12:38 PM
Hutang biasa mcm courts mammoth ke?
Xyah slip gaji, xde check ctos apa jadah..

court mamot tu ada lagi ye?
dulu2 masa muda2 kak lid hutang CM beli barang2 rumah

oo hutang yg gerenti lulus ek?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 12:51 PM | Show all posts
Ini baru shopping ya adik2, belum lagi travel sana sini hujung minggu juga merata2 orang ramai...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:55 PM | Show all posts
Jenis berbelanja tapi lupa tengok poket dan kemampuann sendiri macam tu ler jadinya
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
BNPL ni mcm cc je kan... still sama appear info dalam ccris
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 7-10-2022 11:20 AM
iols pakai atome installment 3 month beli baju raya sekeluarga, pilih date pilih nak tolak dari acco ...

Atome ni kena ada akaun apps dia sendiri ke? Mcm konsep paypal, tp atome ada installment.. ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Ms ak pakai cc dulu pun pakai sampai abis limit byr skit2 je mthly... Smua sbb napsu.. Dah byk kali jd sudahnya ak stop pakia cc.. Skang belanja klu ada cash je....xde cash duk diam2 .. Tu je Cara nk ctrl....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bnpl beli kat ps designer/luxury hbag kot. Buy designer/luxury hbag, kasut, baju guna atome hoolah myiou tu lah kot...terjebak sbb mungkin tgk ada diskaun if beli certain amount n boleh byr 3-6months n boleh guna 2-3kad utk dpt lbh diskaun. Impulsive buyer kit dia ni..too tempting tgk price  rmai org order lv dior gucci then boleh installment. Beli sampai terlupa kemampuan. Org perempuan ni nafsu 9, akal 1. Nafsu shopping lah..makan, cuti2... Begitulah... Mmg kena didik nafsu dulu...
Pape pun...lps ni aisyah bkn nm sebenar beringatlah ye...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:05 PM | Show all posts
Seram budak opis iolls BNPL dgn Shopee. Sampai ribuan yach.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:34 PM | Show all posts
now byk bagi discount or free delivery kalau guna bnpl service
mungkin ramai terjerat kat situ kot
demi discount and free delivery
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 02:56 PM | Show all posts
she replied at 7-10-2022 11:01 AM
Cuba masa bayar telco postpaid
Link dengan Grab
Auto naik limit tu

eh janganlah bahaya karang asyik terbeli SHEIN
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 7-10-2022 12:06 PM
Apa yang bagus sangat credit card tu dekkk? Dia bagus sebab ada reward point tu jah dekkk….

Even ...

Cc bagi i bagus sbb dapat 5X ganda reward point, pehtu tukar le dgn beli barang emas or ticket flight... masuk premium lounge free walau beli economy class tix...

And utk elak sebarang financial charges, kena disiplin bayar 100% statement balance before due date...

1 debit card, 1 credit card cukup lah kot... tak perlu byk2 pun.. ewallet untuk isi minyak & tol tu je....

BNPL ni i tak nampak sebarang keperluan utk pakai pun..  shoppee segala bala jadah tu i takde pon.... so i would just skip this credit facility....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 7-10-2022 02:05 PM
Seram budak opis iolls BNPL dgn Shopee. Sampai ribuan yach.

Shoppeee pay ke nama nya uolz? Scary nya kalo ada byk sangat galakan orang buat hutang di luar kemampuan ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman ekonomi x menentu ni, kita kena kurangkan membeli barang yang tak beberapa perlu..mcm handbeg mahal ke, kasut mahal ke, make up mahal ke....barang timbang kilo retis ke...

Tekadkan dlm hati, benda2 dah ada..elok lagi tu...tak de sapa heran la kalau ko x bertukar baju..gituu..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:02 PM GMT+8 , Processed in 0.111419 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list