CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 10:00 AM | Show all posts
So sekarang ni masalah siapa budak Aisya ni tak reti manage her finances and nafsu?  Dulukan yg priority bukan wants.  Tu kalau ada lebih duit by all means.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 10:14 AM | Show all posts
klu xreti pakai kredit kad jgn pakai bnpl
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
tu ler. org yg tk ukur baju kat badan sendiri ni mmg payah nk mkn nasihat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila keinginan melebihi kemampuan. Makin sibuk org2 bincang pasal kemelesetan ekonomi, makin macam cendawan BNPL ni kat app2 e-commerce.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
rbmy replied at 7-10-2022 07:09 AM
grabpay aku.. mula2 1000 pastu dia kasi 300 je sebab dia nengok aku tak belanja kot HAHAHAHHAA

Cuba masa bayar telco postpaid
Link dengan Grab
Auto naik limit tu
Sebab nak clarify id kita aje tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:02 AM | Show all posts
from penceritaan ada personal loan bagai, memang nampak jenis berbelanja macam mana..
i pernah guna bnpl ni kat shopee sekali je..
tu pun sebab nak free shipping..
tapi lepas beli, terus bayar..
janji free shipping dah lepas
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:05 AM | Show all posts
money management bangsa sabsidi.. sepesenn jewww


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols perasan kat group tele ramai giler tnya nk beli designers bag kat PS yg bayar pakai paylater ni.. beraninya la korg kan.. xkose la aku. Baik saving dulu beli sendiri full cash weh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 11:11 AM | Show all posts
kalau atome dgn hoolah aku pernah guna..mmg takda hidden charges..siap byk voucher lagi..tapi kena la settle dlm tempoh 3 bulan..aku takdan 3 bulan settle dah pasal nak guna voucher tu je...hari tu beli kasut kat aldo dpt voucher 25%..tapi kalau shopee tu..maaakkk aii admin charges diaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:17 AM | Show all posts
Mooverine replied at 7-10-2022 09:02 AM
BNPL ni okay ja sbnrnya. mcm credit card jugak.
saya pakai shopee pay ni kadang-kadang. tapi pastika ...

boleh ke bayar terus untuk 2 bulan? bukan butang 'pay now' tu ikut amaun yang diberi je ke..cer ajar sikit..heheheeee...iolls nak settlekan cepat time berduit nih..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:20 AM | Show all posts
iols pakai atome installment 3 month beli baju raya sekeluarga, pilih date pilih nak tolak dari account bank, sampai je tarikh dia tolak.. habis bayar dah, lega! Nak beli sekaligus macam banyak kan, sekali bayar installment
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:22 AM | Show all posts
imanamsyar replied at 7-10-2022 11:17 AM
boleh ke bayar terus untuk 2 bulan? bukan butang 'pay now' tu ikut amaun yang diberi je ke..cer aj ...

Boleh tekan je pay now tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah nk didik masyarakat kte ni berkenaan dgn kewangan. Bila dh terjerat mcm ni family members la jd sasaran.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:31 AM | Show all posts
imanamsyar replied at 7-10-2022 11:17 AM
boleh ke bayar terus untuk 2 bulan? bukan butang 'pay now' tu ikut amaun yang diberi je ke..cer aj ...

Boleh.. saya baru pakai spaylater tahun ni.. saya dah 2,3x bayar untuk 2 bulan terus..
saya tak ingat exactly lah mana button atau apa nama dia untuk ditekan, tapi bila click Spaylater tu.. bila nak bayar awal bulan tu, jangan bayar dulu (pay now kalau tak silap)
tapi pergi ke my bills (kalau tak silap lah) dia ada tunjuk untuk bulan yg next month sekali.. kat situ dia akan tanya nak bayar sekali ke tak..
macam tu la.. sorry saya tak berapa ingat steps dia, tapi memang dapat bayar utk 2 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tgk org kita ni mcm X fkr ekonomi makin meleset..tp kegaiatan shopping x reda2.. seram tgk..kwn Aku shopping brg makan pakai ni gak..bayangkan 6bulan..dah beli stok makanan sebulan tu dah bape..Tu blm menyoping baju,handbag segala bagai..X terbayang aku Kalo ekonomi btl2 drop thn depan..mcm mn la dia org ni nk bayo hutang2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:40 AM | Show all posts
iols beli mkn pun dah byk... adek nih beli hapa???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
rbmy replied at 7-10-2022 07:12 AM
limit dia ada.. contoh mula2 700, pastu dia up 1500 pastu 1700
ada yg dpt 3000


laaaa jadi installment kat kedai plak.
i neh ingatkan sejenis kaedah nak jaga kastemer. barang sampai buyer confirm dapat takde cacat cela baru payment release. tp still kene punch full amount. mcm duit tu floating la bila dah settle baru release.
cehhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 7-10-2022 11:36 AM
Aku tgk org kita ni mcm X fkr ekonomi makin meleset..tp kegaiatan shopping x reda2.. seram tgk..kwn  ...

jadi ketagih la ni. dulu ketagih swipe cc tp still kene p kedai. skrg lagi mudah smbil tergolek klik2 mana nak pastu xyah tgk dlm acc tu ada brp hengget blh dpt brg depan pintu
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 7-10-2022 11:49 AM
jadi ketagih la ni. dulu ketagih swipe cc tp still kene p kedai. skrg lagi mudah smbil tergolek kl ...

Aku tgk Aku yg seram..ye bulan2 ko bayar skt..tp bayangkan bulan depan ko restock lg brg dapur..p lg menyoping baju segala bagai .yg bulan pertama tu hutang sampai 6bulan..Bulan ke 2 tambah lg.. bayangkan Kalo suami kn buang keje..mcm mn nk bayo nanti..tp Kalo Kita tegur bukan nk dgr pun Kan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:01 PM | Show all posts
y x guna CC easy payment?? xde interest kot.
btw guna CC beli emas rasa mcm baloi gak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:27 PM GMT+8 , Processed in 0.176288 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list