CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6029|Reply: 111

[Tempatan] Aisyah tergoda dengan Buy Now Pay Later (BNPL).Akhirnya terjerat dengan hutang

  [Copy link]
Post time 6-10-2022 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 6-10-2022 11:49 PM

KEMUDAHAN Beli Dahulu Bayar Kemudian atau Buy Now Pay Later (BNPL) telah menjerat saya ke dalam belenggu hutang,” akui seorang wanita yang hanya ingin dikenali sebagai Aisyah.  tidak dapat menafikan kemudahan perkhidmatan BNPL itu telah menggodanya untuk membeli barangan yang tidak perlu dan akhirnya berdepan masalah kewangan. Menurutnya, sebelum terjebak dengan kemudahan tersebut dia terlebih dahulu mempunyai komitmen pinjaman peribadi. “Saya bekerja dalam sektor swasta, begitu juga dengan suami saya. “Pendapatan bulanan yang kami miliki setelah ditolak dengan komitmen tidak mencukupi untuk membeli barangan yang dinginkan.Lantas dengan adanya BNPL kami tergoda untuk menggunakan.Akhirnya kami dibelenggu hutang.


https://www.kosmo.com.my/2022/10/05/bnpl-tak-sedar-beban-hutang-bertambah/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bnpl-tak-sedar-beban-hutang-bertambah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
sama jelah dengan kad kredit installment
lama2 makin banyak, pastu buat balance transfer
tapi sama juga malah lebih lagi bayar bulanan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak ke berhutangnye?
Kalau Grab tu ada limit 2.5k aje
Ekau beli haper dikkkk
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg mana satu dia terjerat tu? Ke ada banyak bnpl sheols pakai? Atome, shopee grab
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sopee?


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau nak differenciate ummah bongok dengan ummah bijak kat dunia ni mudah je dek. Kalau dia sejenis pakai bnpl ni, makna kata dia manusia paling bodoh la dekkkk…..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
ni yg pay later kat shopee tu ke? iols byk kali nak activate tp tiap kali nak buat kene selpi dgn mykad tu terus xjd sbb tak malas nak sarung tudung.
paylater ni benonya caner?bkn lepas brg smpai terus tolak duit ke?iols tergoda sbb sokmo yg paylater ada free shipping. x sgka la plak smpai jd bebanan htg
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyoh kalonkomx mampu nk beli barang tu cash maknya ko x mampu,either ko downgrade taste ko cari barang lain yg lebih berpatutan xpon kumpul duit sampai ko mampu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 07:09 AM | Show all posts
she replied at 7-10-2022 12:21 AM
Banyak ke berhutangnye?
Kalau Grab tu ada limit 2.5k aje
Ekau beli haper dikkkk

grabpay aku.. mula2 1000 pastu dia kasi 300 je sebab dia nengok aku tak belanja kot HAHAHAHHAA
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 7-10-2022 01:51 AM
ni yg pay later kat shopee tu ke? iols byk kali nak activate tp tiap kali nak buat kene selpi dgn my ...

Yuu boleh pilih.buy now pay later ( next month full payment) @ installment 6m..yaa skg mmg dia bg fs..aii ada activekan masa pkp tuhari..masa yuu activekan xdak la dapat 6k pun..aii tuhari activekan dapat 1.7k ja
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:12 AM | Show all posts
syamzana replied at 7-10-2022 01:51 AM
ni yg pay later kat shopee tu ke? iols byk kali nak activate tp tiap kali nak buat kene selpi dgn my ...

limit dia ada.. contoh mula2 700, pastu dia up 1500 pastu 1700
ada yg dpt 3000

beli brg pilih nak bayar berapa lama 3 bulan 6 bulan..
katakan harga barang 1000 kita nak bayar 6 bulan so sebulan dia bagi la dgn sedikit %

sebenarnya ikut kemampuan kita juga. kalau rasa tak nak guna biarkan je HAHAHHAHA
kalau setakat beli baju ke tudung iols tak pakai ..
beli yg mahal2 je mcm awning atap haa tu iols pakai dh settle dh bayar 3 bulan
jgn pilih lama2 smpai 6 bulan ikut kemampuan kita.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
well silap sendiri... nape tergedik2 guna BNPL??? takde sapa paksa pun...

sendiri yg syok buat hutang... bila due date, nk byr play victim lak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ish...iols kosser sgt lah nak pakai benda neh...
Bior la.hutang2 yang ado je..
Sebab benda kecik gini..iols.mmg.lupa.sajr..
Kalau loan rumah ke kete ke...kita mmg.commit dah...
Rela.iols.beli yang termampu saja.la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ntah tak penah guna.....apa benda ni? auto debit ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah sampai beehutang untuk beli barang maknanya orang tu memang tak mampu lah. Yang nak beli jugak tu kenapa? Bingai?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:02 AM | Show all posts
BNPL ni okay ja sbnrnya. mcm credit card jugak.
saya pakai shopee pay ni kadang-kadang. tapi pastikan la bayar setiap awal bulan, kalau ada lebih bayar terus untuk 2 bulan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bergantung kat diri sendiri...sama cam credit card....ok je pada aku if keperluan....bukan nya shoppee bagi 7k terus...ikut berapa yg korang layak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:12 AM | Show all posts
beli aipon ke dekkk

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:16 AM | Show all posts
Jangan lah pakai service ni jika tak boleh discipline.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:53 AM | Show all posts
bahaya sebab kadang orang tak perlu pun amik jugak sebab benda tersedia depan mata. Tapi tengok kemampuan gak la dik oiii pastu tengok gak barang yg dibeli tu, kalau rumah kipas rosak tapi gaji lambat lagi haa boleh la consider nak pakai benda camni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 08:36 PM GMT+8 , Processed in 0.135749 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list