CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 3007|Reply: 76

[Tempatan] Roti Canai Malaysia Ranking No. 1, Dipilih Makanan Jalanan Paling Sedap Di Dunia.Anda bangga?

  [Copy link]
Post time 30-9-2022 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Roti canai berada pada kedudukan pertama dalam carta makanan jalanan mengikut penilaian penonto oleh Taste Atlas.

Di Malaysia tidak dinafikan mempunyai pelbagai jenis hidangan yang mampu memikat selera orang ramai bukan sahaja rakyat Malaysia, malahan pelancong-pelancong dari seluruh pelusuk dunia juga ada yang jatuh hati dengan rasa masakan di Malaysia.

Antara hidangan yang menjadi pilihan ramai orang adalah sate, roti canai, keropok lekor dan banyak lagi pilihan hidangan ‘jalanan’ (Street Food) di Malaysia dari pelbagai bangsa dan kaum hingga mampu memikat selera ramai orang termasuk pelancong-pelancong asing yang datang ke sini.

Menariknya, berdasarkan carta yang dikeluarkan oleh Taste Atlas, Roti Canai berjaya menduduki tempat pertama sebagai makanan jalanan popular dengan catatan mata 4.9. Siapa yang tidak gemar akan hidangan yang tebar hingga menjadi helaian nipis kemudian dilipat dan dipanggang di atas kuali hingga garing.

Kemudian dicicah dengan pelbagai jenis kuah kari, dal, sambal dan sebagainya sudah pasti akan membuka selera kita semua lebih-lebih lagi makan pada waktu pagi sebagai sarapan. Bukan itu sahaja, ada juga sebahagian rakyat Malaysia yang suka makan hidangan roti canai dengan kuah yang dituang terus disebut sebagai ‘kuah banjir’.

Selain roti canai, beberapa hidangan lain yang juga sinonim dengan rakyat Malaysia turut berada dalam carta tersebut seperti pisang goreng, samosa dan beberapa lagi hidangan lain yang mungkin sebahagian daripada senarai itu merupakan hidangan kegemaran kita semua.

BACA: Gadis Tionghua Hidupkan Seni Melayu, Diangkat Jadi Cikgu Zapin Di Negara China

Sumber: TasteAtlas

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 12:30 AM | Show all posts
syukur Alhamdulillah, sis! Rahsia acik2 makin gundu yach
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya roti canai. Makanan kegemaran jugak ni. Iols suka roti canai kosong takde buh telur tu. Sekali hadap 2 ke 3 keping tapi sayangnya tak boleh dimakan selalu
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedap tapi tak boleh kerap makan. I tutup mata time teringin nak makan, terus order 2 sebab rasa tak cukup 1. Segan nak makan 2 keping kat kedai, tapau je
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringin plak nak mkn roti canai
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 02:07 AM | Show all posts
pisang goreng indon labih sedap dr weols ke  ?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 02:09 AM | Show all posts
atok member iols kerus kering tapi kolestrol tinggi,    pasal asik makan roti canai  ...  heran jugak kat india tak dpt rasa roti canai ke ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
zjen replied at 29-9-2022 06:09 PM
atok member iols kerus kering tapi kolestrol tinggi,    pasal asik makan roti canai  ...  heran juga ...

Tu paratha nombor 5. Roti canai India la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 03:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Mkn la roti canai hari2.. bila dah gemss meratib pulak jadi negara obes..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 05:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Roti canai antara penyumbang terbesar sakit jantung..pada pendapat aku....tengok jela dia diperap dgn minyak semalaman...dan masa masak pun tabur dgn minyak juga...dah la cara pembuatannya kena bnyk marjerin dan minyak...euwwww...dah berzaman aku x mkn roti canai sb mmg bukan kegemaran pun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 06:12 AM From the mobile phone | Show all posts
zjen replied at 30-9-2022 02:07 AM
pisang goreng indon labih sedap dr weols ke  ?

Indon kalau goreng pisang ke apa ke, minyak tu tak tapis langsung ye
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Jarang makan roti canai.
Kalau teringin makan pun aku cari yang kuah banjir ada telur separuh masak.

Lagi prefer tosey rawa kt food court dpn HKL,
Poori dengan appam pun favourite jugak tapi susah nk jumpa kedai yang jual
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Roti canai tu makanan jalanan ke?? Mesti mat Salleh baru sekali dtg malaya buat survey ni kan kan kan? ?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:19 AM | Show all posts
ingatkan roti canai tu adalah kat Chennai India nun....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:52 AM | Show all posts
aku paling suka roti canai banjir, apa-apa kuah pun boleh yang penting tambah gula... ini roti canai yang tak boleh lupa, apa lagi kalau memang kuah dah sedap... tapi jarang makan sebab nanti gemss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapppp nya roti planta
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:58 AM | Show all posts
hebat..tahniah Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by neo_5050 at 30-9-2022 08:08 AM
zjen replied at 30-9-2022 02:07 AM
pisang goreng indon labih sedap dr weols ke  ?


i makan pisang goreng indon masa kat bali dulu, tapi kat restoran yang proper laa. Tempat-tempat lain tak berani makan.

Pisang goreng diorang tak segaring kita, dia lembut kenyal sikit. Pastu makan dengan sos kastard... sedap.

tak sure laa other parts of indonesia macam mana sebab tempat-tempat lain tak pernah try
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Terus i order roti canai pg ni...haha..tapi mkn sekeping je lah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 08:47 PM GMT+8 , Processed in 0.115595 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list