CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4193|Reply: 95

[Tempatan] Jadual terlampau, anak-anak tidur cuma lima jam sehari,hilang fokus dalam pelajaran, pelajar mula meminta untuk tidak ke sekolah kerana terlalu penat.

  [Copy link]
Post time 29-9-2022 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 29-9-2022 11:54 AM

GEORGE TOWN – Ibu bapa me­ngakui jadual pembelajaran yang terlampau padat dan ke­sibukan menghadiri pelbagai akti­viti persekolahan menyebabkan para pelajar hilang fokus untuk mengulang kaji pelajaran selain kurang masa berehat. Rutin harian yang bermula pukul 6 pagi itu hanya berakhir pukul 12 tengah malam selepas pelajar berkenaan turut mengikuti kelas tambahan dan menyelesaikan kerja-kerja sekolah. Seorang ibu, Aina Rashid, 38, berkata, dia bimbang melihat keadaan dua anaknya yang bersekolah di tahun tiga dan enam apabila masa rehat menjadi semakin terhad


https://www.kosmo.com.my/2022/09/28/jadual-padat-anak-anak-tidur-cuma-lima-jam-sehari/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 11:53 AM | Show all posts
ye lah yg byk masa kau main game... pgg henpon sbb tu masa rasa x cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:06 PM | Show all posts
masa covid 2 tahun dok rumah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo sekolah pagiii jer mmg peliklah ckp xder masa nk revision...

Tp kalo yg jenis ada netball practice, silat ker , bola sepak, kafa lagi..mmg padatlah...

Blum ckp tuisyen lagi sma
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 29-9-2022 12:14 PM

Kenapa negeri2 lain tak buat mcm kelate ngn terengganu tu ya yg mana kelas kafa bersambung terus kat sekolah sama.Balik pun tak lewat sgt kan.
Sini kafa asing yela sbb tak wajibkan budak2 ni kdg ada masa 15-30 minit je bersiap sblm g kafa.
Ada yg tak sempat mkn kt umah pun. Pastu balik kafa abis 5:45 so dlm kul 6 baru ade kt umah.

Maybe faktor skolah kat bandar 2 sesi kot, tp yelaa susah bila kafa asing2 nih. 4 kali kuar balik umah mmg penat dahla 5 kali seminggu kena gi kalo buat mcm kat kedah cuma 3 kali je ok gak.
Hat private je yg ada buat seminggu sekali masa hari cuti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:16 PM | Show all posts
Suchi replied at 29-9-2022 12:11 PM
Kenapa negeri2 lain tak buat mcm kelate ngn terengganu tu ya yg mana kelas kafa bersambung terus kat ...

btl..buat mcm nie sng..lgpn bkn semua skolah bndr ade 2 sesi..jimat ms xde la terkejar2..nk mkn pn xsempat
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
budak2 sekolah mmg la jadual padat..dulu masa zaman kita sekolah pun sama jua.sekolah pagi balik kul 1. pastu siap2 pegi sekolah agama kul 2 sampai 5.30ptg.malam pulak pegi mengaji quran pulak..fuh, mcm mana ntah survive zaman kanak skang dah keje balik kul6 letih nak mampus rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:19 PM | Show all posts
namr replied at 29-9-2022 12:16 PM
budak2 sekolah mmg la jadual padat..dulu masa zaman kita sekolah pun sama jua.sekolah pagi balik kul ...

kannn
blik keje ptg serious mmg xnk buat ape2 xtvt luar dh
klu xblik terus pun takat bungkus utk mkn mlm je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah..mcm tu lah...dulu sekolah dr pkl 7 pg sampai 7 mlm..blk umah lps isyak buat keje sekolah paatu tdo..x sempat tgk tv kecuali mlm minggu tapi seronok je rasa gi sekolah especially bila ckp mkn ckp minum ckp tdo
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku darjah 1,

Balik 12.45, nnt pukul 2.00 dah kelam kabut sekolah agama, balik mandi makan tukar baju, g sekolah balik, kang petang 3.45 balik, aku tak hntr ngaji, tuisyen ke ape ke tak, petang pukul 6 kadg ajak main basikal, atau bguling la kat depan tu ikut suke hati kau, hahaha, lps maghrib setelkan keje sekolah.

Nmpk dia enjoy, result exam pon aku unexpected, Alhamdulillah. Aku tak nak paksa2, ade ms aku ajak g camping, g memanah dgn ayah dia, kadg ikut ayag dia keje g kebun, xde nak ikut sgt kelas itu kelas ini, satu hal jgk sbb aku tak mampu, tp bl tgok pencapaian dia, rs lega.......
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kelip2_07 replied at 29-9-2022 12:16 PM
btl..buat mcm nie sng..lgpn bkn semua skolah bndr ade 2 sesi..jimat ms xde la terkejar2..nk mkn pn ...

Tula pakaian pun jimat sbb pakai baju sekolah tu jer, kat selangor ada sekolah yg buat gini. Sekolah intergrasi, ada yuran la tp tak byk sekolah camtu. Nak masuk pun susah ada ujian itu ini tak semua org dapat.

Kawan iols ada hantar anak2 dia sekolah camtu mmg mudah.
Tak pening nk uruskan transport dan transit anak2 nih.
2 kali je pergi dan balik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:29 PM | Show all posts
Bila nak langgan full news?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:29 PM | Show all posts
monday to friday mungkin padat...but make sure saturday dan sunday is holiday...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:45 PM | Show all posts
barangkali silibes terlalu banyak,
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Entahlah.. anak iols ok pula.
Jadual mmg padat.
Make sure tido mlm by 9pm..
Pastu kena amik supplement dan vitamin gak.
Pemakanan kena jaga.
Baru diorg cergas dan cerdas di sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bakingsoda at 29-9-2022 01:03 PM

asal aku dulu chill je tak sama dgn org lain? balik sekolah 1.30, kalau balik dgn kereta terus ke rumah tapi kalau balik jalan kaki aku singgah dulu mini mart beli tah pape. dah sampai rumah kalau tak tido main game kat pc pastu tgk telenovela sambil makan, petang keluar main dgn kawan/jiran aku atau naik basikal pusing2 pekan atau beli jajan kat rumah jiran setaman. malam kena mngaji ngan bapak aku. kalau hari dia takde, curi2 keluar main lagi kat luar (rumah aku dulu depan padang).

kalau adik aku skrg ye, hari sekolah pon dibuatnya kelas tambahan, hujung minggu pon sebok suruh pegi sekolah, cuti sekolah pon ada lagi tambahan. apooo??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun 4 and 6 baru
Ko sekolah cina ke dik
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi memang gila2 aktiviti di sekolah lepas Kobid dah jadik whoareyus ni sister. Gila sebab KPM gila pulun buat program bertindan2 non stop dari awal tahun ni sampai awal tahun depan takwimnya. Belum masuk program anjuran negeri/daerah/sekolah. Sampai banyak kali curik masa instruksional pdp. Entah la.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak2 zaman sekarang banyak tengok handphone sebab tu tak cukup jam
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
aku kalau gininya cikgu aku ok.. anak aku p sekolah nganga cikgu tak masuk, cikgu tak mengajar, segala mala wat sambutan, pj pun tak de.. aku lagi syukur kalau dia penat sebab tambah ilmu dari penat tunggu cikgu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 08:28 PM GMT+8 , Processed in 0.127445 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list