CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1322|Reply: 29

[Dunia] Petronas Diiktiraf Jenama Minyak & Gas Terkuat Di Dunia Untuk 2022

  [Copy link]
Post time 25-9-2022 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Petronas merangkul tempat teratas dalam carta “10 Syarikat Jenama Gas & Bahan Api (minyak) Terkuat” pada tahun 2022 yang telah dikeluarkan oleh Brand Finance pada 11 May lalu.

Memetik Brand Finance, mereka bukan sahaja mengira value sesuatu produk tapi juga menentukan relatif jenama melalui kad skor metrik yang seimbang untuk menilai pelaburan pemasaran, stakeholder equity serta prestasi perniagaan.

Mengikut ISO, penilaian Brand Finance terhadap stakeholder equity menggabungkan data penyelidikan pasaran asal daripada lebih 100,000 responden dari lebih 35 buah negara dan merentasi hampir 30 sektor.

Petronas (nilai jenama meningkat kepada 13% bersamaan RM59 bilion) merupakan jenama terkuat dalam ranking dengan skor Indeks Kekuatan Jenama (BSI) 87.7 daripada 100 dan diberikan penarafan AAA.

Petronas berada pada kedudukan yang baik untuk mengukuhkan lagi jenamanya dengan menyasarkan penyediaan pilihan tenaga (gas) dan bahan api (minyak) yang pelbagai secara mampan, dalam masa yang sama Petronas juga sedang usaha menjayakan misi untuk memastikan produk mereka akan melepaskan asap bersih dengan kadar sifar karbon menjelang 2050.

Dalam pada itu, Syarikat Minyak Kebangsaan Abu Dhabi (ADNOC) terus mencapai pertumbuhan secara berterusan dengan nilai jenama yang ketara. Difahamkan, syarikat ini telah berjaya meraih 174% peningkatan dalam nilai jenama sejak dibangunkan pada tahun 2017.

Pada tahun ini, nilai tersebut sekali lagi meningkat sebanyak 19% sekaligus telah merebut tempat dalam kedudukan jenama minyak dan gas kesembilan paling bernilai di dunia.



Sumber: Brand Finance

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2022 01:05 AM | Show all posts
Terbaik! Logo Petronas pon iols suka dan nampak paling solid.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Logo yang simple dan cantik
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:45 AM | Show all posts
aik.. shell takde?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:48 AM | Show all posts
semoga PH tak menang lagi

kalau tak habis dijarah
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kohkohkohkoh petro”bras”, sisssss….
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Syabas petronas...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 10:48 AM
semoga PH tak menang lagi

kalau tak habis dijarah

Haha...pedih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2022 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Congrats PETRONAS
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Petanda nak naikkan harga ron95 lettewww
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah.. tapi awat iols tak pernah dgr jenama2 lain2 tuh???
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-9-2022 12:16 PM
Tahniah.. tapi awat iols tak pernah dgr jenama2 lain2 tuh???

Minyak lintah Sudan pernah dengar?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 25-9-2022 12:18 PM
Minyak lintah Sudan pernah dengar?  ...

Tak pernah.. minyak lintah utk apa? Awat sudan kluarkan minyak lintah?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:05 AM | Show all posts
Pertamina tu pernah la dengor lain tu haram...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:13 AM | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 10:48 AM
semoga PH tak menang lagi

kalau tak habis dijarah

Kena la jarah dek kerna kebodohan sundri... acah2 jadi hero rakyat kaa terpaling bijak kaa p hapuskan GST... bila kantung dah susut, kena jarah laa sumber lain... depa ingat nak tadbir negara ni macam tadbir kampung railway kaa apa kaa atau mengharap duit turun dari langit...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:16 AM | Show all posts
Aku tak paham pasal zero carbon ni padahal oil & gas ni dari fossil..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 10:22 AM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 25-9-2022 11:41 AM
Petanda nak naikkan harga ron95 lettewww {:mlhe ...

kabupaten @Friska Pertamina nombor 6. walhal dah naik BBM sebanyak 7 kali. moga friska tidak guna ron95. di haramkan tidak di halalkan satu titik ron95 sebab itu untuk rakyat malaysia bukan rakyat indon makan tempe bakso extra joss kukubima haruedang harudang harudang, friska panas panas
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:22 AM | Show all posts
apa nama oil company thailand hat no 4 tu?
ada logo je
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:31 AM | Show all posts
1. Petronas – Malaysia
2. Lukoil _ Rusia
3. Petrobras – Brazil
4. PTT – Thailand
5. Gazprom – Rusia
6. Pertamina – Indonesia
7. IndianOil -India
8. Equinor – Norway
9. Reliance – India
10. Repsol -  Spanyol
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:36 AM | Show all posts
silencekiller replied at 26-9-2022 10:13 AM
Kena la jarah dek kerna kebodohan sundri... acah2 jadi hero rakyat kaa terpaling bijak kaa p hapus ...

sehingga jatuh credit rating petronas dikerjakan oleh mereka

mujur 22 bulan je
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 11:40 AM GMT+8 , Processed in 0.158666 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list