CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-MAL

Tak Tahu Nak Kahwin Atau Putus, Wanita Penat Jaga Pasangan Bipolar

[Copy link]
Post time 23-9-2022 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah cinta mati tu, kawin je lah tp tak payah beranak...karang membebankn anak² je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 03:14 PM | Show all posts
Edited by norawestallen at 24-9-2022 09:14 PM

...............
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 23-9-2022 12:24 PM
iols rasa dia tak tahan.. maka tinggal je la cara baik.. kalau mamat tu ugut bunuh diri, tinggal la  ...

Setuju. Ikut pengalaman iols yg pernah kenal someone yg jenis gini x tau dia narc ke or bipolar tp lama2 kita plk boleh depressed. Last skali ghost and block pastu pindah. Cuma mslh pompuan ni sbb laki tu knl family. Takut dia pegi kacau family pompuan ni plk. Or kacau tmpt keje. Satu hal plk dah…
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup ini kenapa nak cari beban atas dasar cinta? Okay, i selfish..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:41 PM | Show all posts
run...run for your life.......
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:47 PM | Show all posts
moga dpermudahkn urusan.. Ya Allah.. mmg tertekan mcm nie kn.. nk tinggal dh jatuh kesian.. tp klau x mampu nk hadap baik la keluar dari hubungan ini.. cari la alasan selain dari sakit dia tu.. pegi la mana2.. jauhkn diri dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 23-9-2022 03:50 PM
Artemesiaa replied at 23-9-2022 12:34 PM
Dia dah tahu jawapan tapi saja nak kan pengesahan dan support umum


Meh iols bantu dia buat keputusan, iols setuju dgn pilihan dia yaitu dia nak putuskan?
So teruskan,kalau dia join group depression survivor kat fb tu rata2 yg jaga nih pun mmg sengsara gak.

Kalau baca luahan depa mmg tak leh bygkan kesengsaraan tu.Dorang tak berani nk cite kat pasangan sbb tanak nmpk selfish tp mcm2 dorang cerita kat group.
Nak tinggalkan rasa bersalah jd nak tanak kena teruskan juga. Bahagia ke hidup gitu?
Kalau rasa diri tu mampu dipersilakan kalau tak better tarik diri skrg lgpun pakwe dia tu non muslim kan.
Ha lagi berat tanggungjawab dia nak kena hadap, nak bimbing lagi, nak jaga bab sakit mental dia lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:06 PM | Show all posts
FROM experience...jangan la...
boleh effect kita punya mental health kita, elok sorg je bipolar sekali dua2 jadi bipolar so kesian kat anak ...it belom kes xmau counseling lagi makan ubat xmau ko jem
even kesabaran korg tinggi kat langgit pon.
just buat la keputusan yang bijak. not ikut emosi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam aku la. 2 3 tahun kawen, laki ada anxiety. Mula2 ok la boleh hadap.. Lama2 jenuh. Banyak benda aku kena buat sorang kecuali bila buat anak hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:12 PM | Show all posts
Atata replied at 23-9-2022 12:20 PM
Masalahnya dia dah terlanjur sayang la hadui korang cuba lah duduk dalam kasut dia. Dilema la nak ti ...

oh iols faham konteks yang chuols sampaikan. Bila melibatkan perasaan ni, memang agak sukar untuk lepaskan macam tu je. Dia kena beransur2, tu pun kalau sanggup. Kena cari satu sumber kekuatan untuk melupakan, dan tak mungkinlah secepat yang diharapkan. Agitteww. Iols sarankan minah ni pergi jumpa mana2 pakar kaunseling atau yang seumpananya untuk dapatkan nasihat yang lebih profesional. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
imanjannah replied at 23-9-2022 12:27 PM
kalau dah kata x tahan tu, rasa syg tu dah x ada, yg ada hanya simpati, takut dan lebih kpd bersalah

Betul tu
Kesian kat dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggalkan jelah. Dah kawin lagi la terbeban. Kot la ada anak. Bipolar ni takut sampai mencederakan pasangan jela sebab dah hidup sebumbung. Dh nasihat apa semua tak jalan, then kenapa nak susahkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:25 PM | Show all posts
tinggalkan je la dik. sayang diri tu dulu. kesian tu tolak tepi. sementara ada peluang ni. nanti dah kawin beranak pinak lagi susah nak lari dari dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
JunkMail replied at 23-9-2022 05:03 AM
Kau yang pilih bapak untuk anak2 kau dik. Benda boleh elak, kenapa tak elak. Bipolar ni genetik.. do ...

Agree. Nk komen benda yg sama.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Org berkahwen nak melepaskan diri, mak pak x sanggup jaga le tu, genetik 1 hal, boleh gila serumah
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:35 PM | Show all posts

Kalo Dah Tak Suke

Blah je la dekk..  It's not fair for him bila ko tak ikhlas nak jage dia.  Entah2 engko sendiri yang bipolar..  Dah cek doktor?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 04:35 PM | Show all posts
she replied at 23-9-2022 01:58 PM
Dari jaga bf kau tu
Baik jaga mak ayah sendiri

iols tingat sorang junior.. minah cainis tapi ada mamat melayu kenai dia.. minah tu sweet looking la jugak.. pastu mamat tu ugut nak makan panadol kalau minah tu tak go steady dgn dia.. konon nak bunuh diri la tuh...

nasib baik minah tu end up dgn mamat cainis lain yg kini suami dia.. merepek jahh mamat melayu tuh.. nak ugut2 org.. cess...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo belum kawin pun dah rasa penat baik tak payah teruskan..org kawen nak rasa bahagia bukan nak rasa terbeban.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:38 PM | Show all posts
dah ada jawapan tapi masih buntu?
pasangan ko tu bipolar tapi kau tu yang bengap
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Mental illness ni genetik. Boleh bayang tak kalau anak2 mewarisi illness? Bukan setakat sorang je kena jaga, kena pulak jaga anak2. Self-care tu penting sbb of course le sape yang ada kaum kerabat mental ni kena bersabar tahap kayangan bukan beshe2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 01:45 PM GMT+8 , Processed in 0.092705 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list