CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-MAL

Tak Tahu Nak Kahwin Atau Putus, Wanita Penat Jaga Pasangan Bipolar

[Copy link]
Post time 23-9-2022 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo herlokk dan kaya, teruskan jer...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 04:46 PM | Show all posts
norawestallen replied at 23-9-2022 03:14 PM
Saya pun bipolar. Cuma komen2 yg saya baca ni. Ntahlah. Saya bersyukur dapat pasangan yg memahami da ...

kami tak ckp pasai hang.. kami ckp pasai minah ni yg dah tak tahan nak saport mamat tuh.. drp dia derita dan join sekaki jadi depressed, baik dia undur diri terlebih dahulu.. kalau pasangan hang masih voley saport, baguih la.. bkn semua org voley wat cenggini..  jgn minta yg melampau drp org2 yg tak mampu wat cenggitu..

kalau dia chenta mati terhadap mamat tuh, takde la dia berbelah bahagi pikiaq tak tahan tapi nak affirmation drp medsos.. pasti dia senyap2 pi minta tunjuk ajar drp golongan professional utk cara hadapi masalah bipolar mamat tuh. itu bezanya. jaman now jaman teknologi, jaman gugel.. voley jahh dia pi gugel psl perkhidmatan2 mental yg ada kat mesia..

waloapapun, tahniah sbb dpt pasangan yg memahami dan sapotif.. tak ramai org sanggup hadap.. pastikan hang jgn culas amik ubat atopon jumpa doktor.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggalkan je la. Kalau mati pun pilihan dia sendiri. Kurang manusia tak guna atas bumi ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:48 PM | Show all posts
carlalily replied at 23-9-2022 03:23 PM
Setuju. Ikut pengalaman iols yg pernah kenal someone yg jenis gini x tau dia narc ke or bipolar tp ...

sbb tu kena ghost semua sekali.. hat famili tuh kena habaq awai2 la.. mamat tuh bknnya mcm along pi kejaq famili simbah cat merah.. lama2 paham la kott.. bg iols lagi bahaya kalau mamat tuh jenis kacau famili atopon tmpt keje.. iols tak suka drama2 mcm ni.. menakutkan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:55 PM | Show all posts
kenapa nk risau dia bunuh diri ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:57 PM | Show all posts
Baik la gi jumpa pakar minta nasihat dari mengadu domba minta nasihat kat soc med. Ada yg empathy ada yg tak. Yg tak empathy dah sah2 akan kecam kau sbb dah tau tak tahan, tapi stay juga. Bertambah pening dan stress lagi ko dik. Masalah cam ni bukan semua org paham. Cari someone yg tak judge utk share masalah
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 23-9-2022 04:48 PM
sbb tu kena ghost semua sekali.. hat famili tuh kena habaq awai2 la.. mamat tuh bknnya mcm along p ...

Ada uols jenis psycho gituh… kwn iols ex dia bertunggu depan rumah nasib kwn iols rumah yg jenis high level security. Kalau umah landed mampuih. Pastu tggu kat tempat kerja tu pun nasib jgk building pakai card. Siap pm kwn n family yg dlm fb friendlist dia termasuk iols dok tanya no phone kwn iols pastu buat cite sedih. Nasib ktorg semua ni dah tau ex dia tu pscyho and kaki pukul gitu. Yihh takutt..bertahun gk la kawan iols tu deactivate semua medsoc. Byk gk sbnrnya kes gini harap pompuan tu jgnla kawen kalau skrg dah tak sanggup apa lagi lepas kawen pastu kesian kat anak la.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak yah la dek non...nanti ko plak terkelompok as pesakit mwntal sbb stress dgn dia....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku yg ada kawan bipolar rasa penat melayan karenah bila tiba fasa mania dia tu.


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:11 PM | Show all posts
carlalily replied at 23-9-2022 05:01 PM
Ada uols jenis psycho gituh… kwn iols ex dia bertunggu depan rumah nasib kwn iols rumah yg jenis  ...

iols kenai sorang minah ni.. la ni dah lost kontek la.. suami dia tuh jenis cemburu namatey.. hat bini keje satu kumpulan dgn laki pun voley jeles..
nak dijadikan citer, teamleader yg lelaki bubuh dia keje dgn  team semua laki, dia sorang pompan.. pastu partner sama level dgn dia tuh laki.. so mmg kena keje rapat dgn laki lerr..
tgh mlm iols kena call, laki dia tanya awat iols pi bubuh dia satu grup sumer laki.. iols mamai2 tak paham.. next day, dia mintak mahap sbb dia habaq iols team leader..
bertahun lepaih tuh, dpt tau laki dia jenis jeles siap pakej pukui.. deme end up bercerai, tak ingat anak2 apa jadi.. iols lost kontek dgn dia lama.. dan nak dijadikan citer, iols terserempak dgn dia kat soping mall, berpegang tangan, dok ramas2 tangan mamat sebelah dia.. pakai tudung, tapi camtu la.. bila dah tukaq tepon tuh, iols mmg takde kontek sapa2 lagi la.. sbb dolu2 iols simpan nombor dlm tepon, bkn dlm simcard.. giteww..

kalau dpt tau bakal suami tuh pakej pelik sgt, sayangi diri dulu la.. kang ada anak, susah.. kawan hang pasti trauma..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
cashewnut replied at 23-9-2022 04:41 PM
Mental illness ni genetik. Boleh bayang tak kalau anak2 mewarisi illness? Bukan setakat sorang je ke ...

Ayah jehan miskin sakit mental. Tapi syukurlah jehan adik beradik nmpk normal. Mungkin sbb support system family dia kuat.




Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak yaqin jantan tu narsisis dan dia sedang manipulate kau dek. Kau lari ja. Kalau bunuh diri pun so what. Kurang 1 ummah tiada kualiti di dunia ini. You want to know real illness? Pegi kau lawat hospital masuk ICU ka NICU ka PICU ka di mana pesakit2 di sana berjuang setiap saat untuk hidup dek. Takat bipolar. Gi mampos la kau. Sebenarnya kau boleh je atasi penyakit mental ni kalau tak kuat sangat self pity kau kat diri sendiri seolah ngaku sorang je ada masalah perlu perhatian dalam dunia ini. Akak menaip ini juga based on pengalaman dek. Kau nak sembuh dari mental illness kau tukar saja cara berfikir ngkau dan usah terlalu tumpukan perhatian pada diri sendiri, masalah sendiri dekkkk oiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Love yourself and be nice to yourself first dekkkk oiii kesah la orang lain nak bipolar ka nak bunuh diri kaaaa yang penting bukan ngkauuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggal jee sebelum terlambat
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai patient bipolar yang pernah berkahwin dan bercerai aku cadangkan ko utamakan kesihatan mental kamu dulu dik, jadi care taker is not an easy job, kalau sampai ko tulis paniang berjela meaning deep inside you are not happy about it. Terbaik ko solat istikharah tapi bagi aku jangan kawin kerana bipolar ni ada yang jenis degil, dan kalau tak makan ubat memang bala. Aku sendiri diceraikan selepas 8 tahun. selayaknya sebab aku tak mampu nak perform sebagai isteri. Kalau ko kawin nanti mood dia mari tak nak kerja ko sanggup ke menggalas bebanan ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Mental illness is real battle tapi ineha Allah kita boleh mengawalnya dengan memakan ubat ubatan on time, banyakkan positive thinking yang boleh didapati dengan cara membaca, belajar ilmu agama, bergaul dengan orang yang baik baik dan positif, rule of thumb pesakit tu kena usaha nak sembuh. Kalau ngko je dok paksa dia, sesilap ko pun bipolar juga nanti slowly dik. Dalam istilah perubatan namanya folie a duex
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 07:54 PM | Show all posts
Edited by brego at 23-9-2022 08:06 PM

aku pernah ada aweks bipolar.
life like a living hell.
mulut maki hamun sentiasa. macam zikir harian.
mak sendiri pun selamba di bodoh kan nya.  
very short tempered, anytime boleh trigger.

orang tak biasa tak layak dan takkan mampu manage orang mentally ill ni.
we are not capable. kena cari professional.

jangan cari beban ler jadikan partner. banyak lagi orang lain.
life is too short untuk melayan orang sakit jiwa.

colleague aku bini dia bipolar,
sampai masuk lokap sebab false allegation,
bini dia tuduh laki dia pukul bila dah bergaduh perang mulut.
bini dia pulak selambe berskandal dengan caunselor di tempat keje,
semua satu opis, dengan aku2 sekali, so tahu la citer


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Bipolajourney replied at 23-9-2022 07:28 PM
Sebagai patient bipolar yang pernah berkahwin dan bercerai aku cadangkan ko utamakan kesihatan menta ...

mcm mna keadaan u sekrang? dulu2 selalu baca komen u, pastu lama dah x nampak u komen
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Utamakan diri sendiri dulu apa² pun. Nak hadap bebanan kurang² lagi 20-30 tahun. Sanggup ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo aku... lari terus gila kalo dah kawin kena jaga dia ..setahun dua laratla ...sama gak kalo kawin dgn lelaki berpenyakit .. kalo masa kawin dia sihat okla..sakit lepas 20 tahun bersama tapi kalo belum kawin dah tau ada penyakit..mmg lari lah aku.. kesihatan mental aku juga perlu dijaga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:40 PM GMT+8 , Processed in 0.092665 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list