CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 12:22 PM | Show all posts
kenapa kalau dah pencen kena duduk rumah? ramai je yang pencen tapi tetap nak kerja walaupun dah umur 70-80an.  sebab untuk kesihatan mental jugak.  ramai kkwn saya bila pencen, duduk rumah, lepak kedai kopi dgn kkwn, umur 63-65, meninggal.  sebab dulu dah biasa kerja, busy, otak ligat berfikir, tiba2 bila pencen, konon nak lepak2, malangnya stress yang dpt sebab rasa tak selesa dgn tidak bekerja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 09:55 AM
Sbb ramai sangat berhutang beli rumah selama  30-35 tahun.. mmg langkau umur pencen ler...  sbb tu p ...

Bkn malas meniaga sis.. tp sendu yg amat.. aku ni pun try niaga tp gagal..feedback dpt mahallaa.. sikitlaa.. packaging tak cantiklaa.. mcm mcm la sis oii.. ujung ujung tutup ajelaa.. dah tak reti niaga sudahh
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:33 PM | Show all posts
ramai yg lepas dpt duit EPF terus tukar kereta baharu, reno rumah, bagi kat anak cucu dan sebagai. Malang lepas setahun pencen terpaksa kerja as sekurity guard sbb duit pencen dah abis.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 12:22 PM
kenapa kalau dah pencen kena duduk rumah? ramai je yang pencen tapi tetap nak kerja walaupun dah umu ...

Yepp   betul tuu.. ade yg nak kije sbb nak tgk dunia luar.. duk rumah dia jd bodo..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
chandrahusin replied at 21-9-2022 10:09 AM
Bila keluar duit EPF
Jangan
Renovate rumah

Lelaki pencen patut cari acik gomen..... samada yg masih bekerja atau sudah bersara sepenuhnya dan menikmati pencen bulanan.  Kalau bolih pilih kategori A dan keatas.  Paling senang cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:47 PM | Show all posts
boss2 besar aku yg pompuan dah pencen rata2 suka travelling, yg lelaki yg aku tau suka berkebun. mksdnya depa ni pandai urus duit la kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:49 PM | Show all posts
reminder buat diri sendiri, jgn nak buat hutang bila dah dekat2 nak pencen....

kdg2 org kerja lagi walau dah above 60 sebab jenis tamak duit...gaji 40-60k sebln, kerja plak buat benda yg dia dah biasa buat berpuluh tahun, pejam mata bole buat. Itu yg masih nak kerja walau dah 65 tahun...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 21-9-2022 12:40 PM
Lelaki pencen patut cari acik gomen..... samada yg masih bekerja atau sudah bersara sepenuhnya dan ...

Pempuan skrg pun byk pilihan
Takde dh diorg nak jaga acik2 jantan pencen
Diorg pya pencen lg bsr
Ada plk pencen arwah laki lagi
Klu berjaya usha untung laaa ????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Tqpi..kekadang mak.ayah dpt.pencen nak.relaks2
Anak2.plak yang dok mintak itu ini..
Ada jadi kat kawan iols..
Dia bengang sebab ayah oencen.gomen
Mak pencen swasta...biasa2 je la..
Time.tu la.adik2.dia nak beli rumah la..kete.la..nak deposit...
Iols takde kata apa la...sebab tu family.dia..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 12:22 PM
kenapa kalau dah pencen kena duduk rumah? ramai je yang pencen tapi tetap nak kerja walaupun dah umu ...

Ikut bidang juga kots
Tmpt keje husband iols..ada je amek pekerja yang dah pencen...
Banyak yang tak dengo kata..sikit2 alasan sakit..tak larat buat keje..
Sabo jelah....
Ada je yang elok2..tp sikit lah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:25 PM | Show all posts
tu blom umo dah masuk 45-50an sibuk nak cari bini baru muda mudah dibentuk dan manjahhhhh

ujugn2 sampai umo 70 ko kena perah tenaga la, sapa suh cari masalah?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:26 PM | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:14 PM
Tqpi..kekadang mak.ayah dpt.pencen nak.relaks2
Anak2.plak yang dok mintak itu ini..
Ada jadi kat kaw ...

ini betul gak.. ada la sedara terdekat  umo pun dah lanjut sampai skang utang rumah apa semer pak yg bayokan sbb masih tercari2 kerja.. mcm mana nak dapat, demand puluh2 ribu sebulan.. takde la sapa nak hire.. bodoh dan tak malu punya worang
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
harap bila dah pencen masih sihat
anak2 ada kerjaya sendiri, blh hidup sendiri
xnk bergantung pada mak, ayah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
biasa lepas pencen kerja sebab pencen awal mcm askar umur 40an pencen dah sebab cukup servis atau kerja memang tiada pencen kne kerja untuk teruskan hidup
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:26 PM
ini betul gak.. ada la sedara terdekat  umo pun dah lanjut sampai skang utang rumah apa semer pak  ...

Khenn
Kkalau ada rare atau high demand punya skills boleh.la..ni takat kau tahu microsoft office ada degree..rasa.dah beso beno...
Communications.haukest...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:25 PM
tu blom umo dah masuk 45-50an sibuk nak cari bini baru muda mudah dibentuk dan manjahhhhh

ujugn2 sa ...

Umo 70
Anak baru 15tahun..
Merengek2 nak.masuk.asrama..

Dah kena.pikir nak beli barang asrama

Umo.70 neh.dah tahap.relaks dok.mesjid atau kat rumah tengok tv sambil baca sokaba je...
Koman2..gi kebun je kuar peluh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 09:55 AM
Sbb ramai sangat berhutang beli rumah selama  30-35 tahun.. mmg langkau umur pencen ler...  sbb tu p ...

Org yg i kenal, sbb meniaga la kena bekerja lepas pencen. Elok dpt keje pegi resign sana sini. Klau x dpt jgk duit kwsp tu byk. Beranak pulak ramai. Jenis xfikir. Jenis buat dlu nanti claim dgn tuhan “ada la rezeki nanti”
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:42 PM | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 12:31 PM
Bkn malas meniaga sis.. tp sendu yg amat.. aku ni pun try niaga tp gagal..feedback dpt mahallaa..  ...

sis bughit niaga apa?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:44 PM | Show all posts
kamon la
bukan semua orang bergaji besar
rasanya >70% kot (main teka). jenis cukupbulan habis gaji atau pun belum cukup bulan gaji dah habis
kau bercakap jgn ikut baju engkau

kalau dah gaj kecik .. epf nya pun haruslah nan hado
after few years .. habislah gamaknya
itu pun kalau tak berjoli bila dapat keluar epf masa umur 50/55 dan 55/60

empati lah

tapi kalau duit habis sebab kahwin baru
besorkan rumah besorkan kereta
rasain lorrr
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:45 PM | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:38 PM
Khenn
Kkalau ada rare atau high demand punya skills boleh.la..ni takat kau tahu microsoft office a ...

biasa la set2 terpaling , set2 O&G

padahal kampeni lama buang dia sbb tak perform.. bayar puluh2 ribu tp mcm vundek mmg kn tendang la ko
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 07:16 PM GMT+8 , Processed in 0.137912 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list