CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 22-9-2022 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Staff gomen tersenyum sinis baca thread ni...huntong laaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 22-9-2022 08:37 AM
mejaputih replied at 22-9-2022 08:31 AM
Pengurusan by kaka ke atau org yg lease tu?


Baca mcm dia sewakan rumah landed pada warga emas..

Kalo nak buat retirement home byk mende nak kena comply.. tandas kena luas and easy access for OKU setiap ceruk, dari pintu masuk sampai ke dalam sume..
Kena ada call button di mana2... kena arrange for nurses visit, caretaker.. kalo ada kematian, kita kena provide service urus jenazah.... kena arrange appointment follow up medical....

emmm renyah juga la bila weols mikir pasal business retirement home ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:45 AM | Show all posts
Acikgomen replied at 21-9-2022 08:14 PM
Acik kalo dah pencen esok jgn harap haku nak kuar keja lagi



samalah...pencen jer, mmg takmo kerja lagi..cukup2 sudah....haha...live within means sajer...Alhamdulillah rumah dah abis bayar, tak perlu nak merempat tumpang rumah org bila dah tua nanti. Hope diberi kesihatan, dah tak menyusahkan org lain.


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 09:45 AM | Show all posts
Susah nak cakap benda2 yg berlaku in the future ni..especially yg berkaitan dgn rezeki..abah aku dulu keje gaji rendah..pencen tak sampai 3 ribu gaji..dapat la 1k++ je pencen setiap bulan..tapi my parents jauh lebih senang bila dah pencen berbanding time keje coz dapat duit bulanan anak2 bagi..rezeki my parents..dan my parents still cam dulu..berbelanja seadanya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak kerja ni biasanya rujuk pada tak kerja makan gaji lagi dah,  yg kerja sendiri biasanya tiada waktu pencen,  kerja terus ja.

Suatu masa dulu saya pernah terlibat uruskan  program japanese senior citizen, di mana senior citizen yg mempunyai kemahiran tertentu akan di hantar ke negara2 yg memerlukan kemahiran tersebut,  dan segalaya bayaran kos sara hidup dsbnya dibayar oleh kerajaan jepun.

Ini cara jepun mentakbir senior citizen nya agar terus kekal sihat dan produktif.
Senior citizen ini berumur antara 65 - 75 tahun,  dan ya mereka mmg sgt sihat.

So kalau dah pencen pun bekerja lah,  kerja2 yg berseuaian agar terus hidup sihat.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ok je kerja dari menempel ngan anak…kerja tu pun ibadah pe….
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:45 AM | Show all posts
Edited by matseh at 22-9-2022 10:52 AM
ulamalu replied at 21-9-2022 05:49 PM
Kalau loan umur 28, sampai umur 68 lah kan

Ya.Company aku ada buat RSKU do selangor. Di sarankan registerlah dgn Kej Neg. Pilih area nak beli.Ada yg dapat apt harga 250k build up 850-1000sqft, area2 di Shah Alam, Puchong, Klang. Kalau bukan RSKU. Harga2 ni cecah 500k++

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:48 AM | Show all posts
green~tea replied at 22-9-2022 08:35 AM
Baca mcm dia sewakan rumah landed pada warga emas..

Kalo nak buat retirement home byk mende nak  ...

betul...hanya yg betul2 tegar dan well versed dlm penjagaan org tua yang sakit boleh run this bisness. modal besar dan opex pun boleh tahan sbb kena hire nurses/takers.
eh dah off topic...thread ni pasal pekerja swasta yg dah pencen tp masih kena bekerja...i mean tak cukup duit utk sara diri dan pasangan (dan anak jika masih ada yg belum bekerja).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 22-9-2022 11:06 AM
mejaputih replied at 22-9-2022 10:48 AM
betul...hanya yg betul2 tegar dan well versed dlm penjagaan org tua yang sakit boleh run this bisn ...


Bg i ni tak off topik.. masih berkisar topik kemampuan post- retirement...

And retirement home provider biasa amek charge 2500-3000 satu kepala.. paling femes dekat al-jenderami but the queue is too long...

Iols pernah tontong dgn family hantar arwah pakcik i duduk retirement home.. rm2600 sebulan.. heols duduk situ sempat gak dalam 3-4 tahun... meninggal sbb covid ramai peers dia dlm tu kena juga... jangkit dari pekerja situ bawa masuk covid.. takpe lah dah ajal begitu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
shop_girl replied at 22-9-2022 09:45 AM
Susah nak cakap benda2 yg berlaku in the future ni..especially yg berkaitan dgn rezeki..abah aku dul ...

Ya setuju, rezeki masa depan mmg tidak boleh diduga. Yg penting sentiasa berhubung dgn Allah dan mohon jangan kita hidup dlm kesusahan di masa tua.

Ramai saja org yg hidup tiada pencen,  tp hidup sempurna sampai ketua,  sentiasalah berdamping dgn Allah agar rezeki berterusan sampai ke mati.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Biarlah siapa pun nak kerja lepas umur pencen, baru produktif hayat.

Bukan duduk lepak makan tidur tunggu mati.

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:09 AM | Show all posts
Kancilkering replied at 22-9-2022 10:43 AM
ok je kerja dari menempel ngan anak…kerja tu pun ibadah pe….

Sangat tepat!  Kerja merupakan satu ibadah.

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:12 AM | Show all posts
mejaputih replied at 22-9-2022 08:31 AM
Pengurusan by kaka ke atau org yg lease tu?

orang yg lease cuma kena ikut spec apa mereka nak cm pagar , rumah batu, laman luas. kira dia orang maksimumkan betul2 1 rumah. kadang2 lalu silih berganti kereta kira anak2 datang ziarah parent. ada masa lalu masing2 terbongkang tgk tv waktu malam . dari tepi jalan nampak. daripada rumah terbiar baik bagi sewakan. dia pun akan repair mana yang patut wear and tear. setakat jemur tilam baju memang selalu nampak.

ampaian dah ada boleh pulak dia main tarik trolley ampaian tu jemur kt laman. hahaha. jiran2 mesti bengkek tengok pemandangan camni..tahun ni dh check. rumah xde kerosakan teruk. hujung tahun ni check lg. rumah kalau nak sewakan wajib spot check semua. xboleh 100% trust penyewa.

rumah sebelah tu ada buat kelas renang. sekali kala atok nenek tua berendam dalam kolam.. kira penyewa tu belanja sewa kolam rumah jiran rumah jenis memanjang. rasanya dia orang buat partition depan laki belakang perempuan. tengah2 staf.



Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:20 AM | Show all posts
jujurin aku tak pikir byk benda belom terjadi ni. yg penting skrg apa yg ada didepan mata kita. masing2 dgn persepsi kehidupan perlu ada gitu bgini baru kelancaran. sedangkan hidup ini penuh dgn kejutan dan sesuatu yg kita tak suka terpaksa kita hdap. oleh itu..jalani hidup sekadar adanya 'qonaah' kata ustad. dulu aku tk bersungguh2 nmpk lebih bijak dimata ibuku kerana kakak aku sorg tu beriya2 nk skolah tinggi amik course itu ini tapi tidak kemana..aku yg santai2 duduk didapo jadi tukang basuh pinggan akhirnya jauh kerjaya membawa diri. namun aku tetap rendah hati bila pulang ke kpg..duduk dipo basuh piggan masak utk mereka sehingga adik2 anggap enteng saja padaku. aku kisahkan pendapat mereka...yg penting aku bahagia dgn cara sendiri. bila kita ikhlas dgn kehidupan dan tidak menyakiti org lain maka kita akan selalu rasa bersyukur dgn nikmat yg sedikit.

sekian my2sen.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:26 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:25 PM
tu blom umo dah masuk 45-50an sibuk nak cari bini baru muda mudah dibentuk dan manjahhhhh

ujugn2 sa ...

layak di boooo kan saja spesis gitu dik kitty...padan muka..

dasar tak sedo diri...



Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:28 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:45 PM
biasa la set2 terpaling , set2 O&G

padahal kampeni lama buang dia sbb tak perform.. bayar puluh2  ...

kikikikikiki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 11:32 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 02:27 PM
gov tengah nak implement caruman pencen untuk penjawat swasta.

kaka setuju kalau benda tu leverage ...

I totally agreed !!! Good for us..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:39 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 21-9-2022 05:24 PM
Mak aiol yang dah pencen pun tak reti dok diam. Sempat tu berkempen masuk kampung soh undi Warisan ...

ampunnn...kenapa iols baca layar porn instead of porom
hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 11:43 AM | Show all posts
Sekarang ini monthly fee nak stay di private retirement home lebih kurang 2.5K to 4K.
Kalau ada masalah kesihatan lagi tinggi fee. Yang merancang nak tinggal di sana nanti, boleh lah mula menyimpan dari sekarang.

Pandai-pandailah mengurus kewangan masing-masing.
Kasut yang dipakai masing-masing tak sama.
Semoga dipermudahkan urusan kita semua sekarang & pada masa akan datang.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 22-9-2022 12:14 AM
Refinance umur 60 nnti pun takpe.. dpt extra duit and let insurance pay the loan je la lepas menin ...

Hahaha setujuuuu ????
Byr bln2 ikut mampu masa tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 10:39 PM GMT+8 , Processed in 0.109594 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list