CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Org pencen kembali bekerja bkn sbb gagal urus duit jahh.. ada tu mmg tak cukup duit dari awai lagi.. ada tu sbb nak tambah dan kukuhkan kewangan.. ada tu sbb nak isi masa lapang..
Luar negara pun ongtua keje lepaih pencen.. bkn mesia jahh..
Haisshh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 21-9-2022 08:13 PM
Iols fikir nak bawa van bas sekolah.. coaster ke hehe
Cuma bahayala bawa banyak nyawa..

Hihi..ye la kan bawa nyawa kanak2..jadi cikgu tadika ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah penginapan org tua will be a good biz in future..cuma kena modal besar la nk hire nurse  pekerja bagai dgn premis dan bilik2 yg sesuai utk org tua.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 07:58 PM
Highway katanya kuala Krai-Kota Bharu. Lamberttt lagi lahh nyah

berdasarkan pengalaman.. time ni ler ramai sedara mara melawat sambil mulut maneh ngan puji-pujian.. sampai boleh cayaq la ego yg setinggi langit.. yg bisnesman hutang along pun mula ngedeng nak suruh join venture.. cerita benar time bapak aku nak pencen.. abeh duit dia melabur kat stesen minyak Sg Petani nama Che Mat
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 21-9-2022 08:16 PM
Hihi..ye la kan bawa nyawa kanak2..jadi cikgu tadika ok tak?

Nanti kena layan kanak2 or kena jerit haha

org kerja pembancuh kopi macam tak penat.. mgkin kena berdiri lama la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 03:11 PM
Buat penat je duduk dengan anak2. Ibarat tengok kembali diri waktu muda2 dulu struggle kerja besar ...

Hahaha
Kan...mak.iols.gitu lah..
Dia suka.dok sorang kat rumah..adek bongsu iols.ado..down syndromme
Jadi.dia ckp.dtg.sebulan skali.cukup..
Hahaha...sebab dia nak.jenjalan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 03:26 PM
Betul lah tu.... jan ni start..

ape yg start Jan ni sis? share sikit. tgh dilemma nak tukar keje ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 09:53 PM | Show all posts
mejaputih replied at 21-9-2022 08:20 PM
Rumah penginapan org tua will be a good biz in future..cuma kena modal besar la nk hire nurse  peker ...

kaka ada landed leasing rumah orang tua, syarat dia landed rumah batu ada laman luas. xpernah miss bayar. niche rumah orang tua mmg  best. tapi sekeliling rumah ranap lah. berkebun, jemur baju, jemur tilam pun ada...  pejamkan mata demi monthly alhamdulillah jiran xbising. kalau jiran buat aduan silap2 kena tutup.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 09:55 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 21-9-2022 08:15 PM
Org pencen kembali bekerja bkn sbb gagal urus duit jahh.. ada tu mmg tak cukup duit dari awai lagi.. ...

xde masalah  kalau nak kerja. masalah nya yang kerajaan fokus kan tiada simpanan terpaksa kerja. bukan memang hobi nak kerja. dan tak semua sektor terima orang tua kerja, bayangkan bawa grab tengah2 bawa gigi tercabut or micro sleep or gigil kencing manis hypo.

memang akan jadi krisis. sebelum covid dah pakar ekonomi ramal malaysia ada krisis hari tua. not new issue.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
samperit replied at 21-9-2022 08:55 PM
ape yg start Jan ni sis? share sikit. tgh dilemma nak tukar keje ni

Bad recession... ni yang orang duk borak2 and speku...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 21-9-2022 08:14 PM
Hiking doktor dah x rekemen sbb penah crack kat heel..tp light2 hiking boleh kot..brisk walk mmg b ...

Easy entry bisnes mmg banyak saingan.. kalo nak bisnes biarlah something u can control... u paham and tau mana lever boleh tweak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 21-9-2022 08:21 PM
berdasarkan pengalaman.. time ni ler ramai sedara mara melawat sambil mulut maneh ngan puji-pujian ...


Harap2 la laki aku dengar kata. Aku dah cakap siap2 bahagi 2 lepastu tutup 2 loan. Bakinya bhgn dia baru la BG mak dia ke Lanja adik beradik ke janji bhgian aku tak usik. Kita harta sepencarian jugak kan. Hak isteri kena utamakan duluu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
saja share.. kilang kat Bangi ni depan sekolah agama dah tak develop new product.. nak tahan lama mana tu..  
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 09:55 PM
xde masalah  kalau nak kerja. masalah nya yang kerajaan fokus kan tiada simpanan terpaksa kerja. b ...

Isu takde simpanan masa tua bkn isu baru.. sbb tu org jaman dolu2 anggap anak tu rezeki.. rezeki pada masa tua. Jaman now tak voley digunapakai lagi sbb kos hidup naik, cara hidup berbeza, keperluan bertambah. Patutnya bila dah tua, cut down semua menda, hidup simple jahh takde utang, takde laifstail mcm org muda2. Bab simpanan tu, sbb nak rakyat menyimpan la singapura tak bg kluaq cpf deme tahun lepaih walopon mesia bg berkali2.

Kat singapura nun, deme amik org2 tua keje cleaner bagai. Lepaih umo 60 masih ada beberapa tahun lagi utk keje, sbb masa tu badan masih kuat.. so amik la peluang keje masa tuh, sampai umo 70. Lepaih 70, tak rasa badan kuat lagi.. tapi kalau keje mcm atuk, umo 90an masih steady.. tgk keje apa la.. bkn semua keje sesuai utk kertu, bkn semua keje sesuai utk fresh grads.

Tapi iols rasa kalau org kata krisis ekonomi tahun depan, ada sebabnya pru tahun ni. Stabilkan politik, pastu org yg amik alih kena pandai2 la kemudi negara mulai tahun depan. Iols rasa kena amik nasihat kaka cps utk start masak hari2, jimat mcm2. Mungkin pi konsert blekpink bawak satu famili last iols beronggeng utk tahun depan kott.. iols plan lawat sana sini, mcm biasa stodeng bajet je la..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 09:53 PM
kaka ada landed leasing rumah orang tua, syarat dia landed rumah batu ada laman luas. xpernah miss ...


Ddngar mcm best tp kalo ada problem payment mmg masalah laa nak halau tenant atau orang2 tua tu.. iols pernah terpikir nak buat retirement home, rehab center or medical tourism.. and cari staff untuk nurse, housekeeping.. tp problem bakalan hadir is commitment and guarantee tenant tu mampu bayar.. cemane nak halau kalo tak bayar, especially bila dah lama duduk...

Rehab center /medical tourism lain citer sbb awal2 kita sign contract sekian2 tarikh je
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 21-9-2022 11:12 PM
Isu takde simpanan masa tua bkn isu baru.. sbb tu org jaman dolu2 anggap anak tu rezeki.. rezeki p ...

Betulllah ni your view.. concise..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 21-9-2022 08:11 PM
Mid 30.. insurans rumah dah tinggi
Org kata nak jimat kena refinance sblm 60.. tu pun kalau mampu  ...

Refinance umur 60 nnti pun takpe.. dpt extra duit and let insurance pay the loan je la lepas meninggal.. hahah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 22-9-2022 07:37 AM

Masa muda sibuk enjoy habiskan duit buat benda-benda bodoh dan tak berfaedah.
Makan, lifestyle mewah, bercuti-cuti macam banyak duit.
Menyimpan jauh sekali la. Kalau menyimpan pun untuk buat benda-benda/hobi takda faedah yang bukan keperluan pun.
Duit epf pun lorat nak keluarkan,l
Ayat keramat; bila lagi nak merasa, mati nanti waris enjoy.

Nnt dah tua simpanan takda boleh salahkan kerajaan mcm selalu
Toh paq hang
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Actually bagus untuk warga tua ni kekal aktif so that mental kekal sihat & fizikal kekal cergas bertenaga.  Bukan nak menongkat dunia tapi nak kesihatan yang optimum.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 09:53 PM
kaka ada landed leasing rumah orang tua, syarat dia landed rumah batu ada laman luas. xpernah miss ...

Pengurusan by kaka ke atau org yg lease tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:46 PM GMT+8 , Processed in 0.114975 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list