CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 05:54 PM
Iya...esok2 diorg dh besar pun, ada kehidupan sendiri...so baik la weols laki bini enjoying life j ...


Buat masa ni weols maseh kena rujuk kalendar cuti skolah bila nak bercuti.. pastu kena kawtim ngn ex & wife dia weols kena osommmmm sapa nak jaga which portion cuti skolah... kalo cuti sebulan, sapa amek 2 minggu awal, sapa amek 2 minggu kendian...

adoi lama lagi la jugak 8 tahun  lg haaa dia nak tamat form 5...


Harap nnti tua, aku tak perlu jaga cucu.. pepandai ko la yer hantar pengasuh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 06:48 PM | Show all posts
kenapa org rasa pelik bila tgk org dah pencen ni bekerja? dekat negara kaya mcm sweden tu pun ramai pensioners yg pilih nak bekerja walaupun dah berduit tetapla nak menambah harta.


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 06:52 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 01:54 PM
Akak kawen lambat...akak dh bleh foresee masalah2 mcm ni la bila dh 70s esok
Sbb tu akak malas nk  ...

wahh best tu sisturrrr , soklan acik2 bewang mmg takde penghujungya.. dah kawen, tanya bila nak ada anak, dah ada anak satu , bila nak jadi 2,3,4
kut kita tanya acik bila nak mampos ke menapos ke maroh pulak khuennn


moga2 till jannah

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 06:57 PM | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 02:02 PM
Tu laa.. barang kita dpt dah mahal.. nak jual murah cmn tak tau laa sis oii.. aku tgk mmg kesian l ...

tu lah tu.. meols kesian jugak kat peniaga2 cam ni.. tp support setakat mampu, kut ada yg jual kerepek jajan tu yg satu tipuware kotak tu dedulu meols idok le suppork sangat, tp lately kut nampak meols beli je bang satu tipuware, sian penat nak suh org try apa semer


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 06:58 PM | Show all posts
acikhan replied at 21-9-2022 04:27 PM
ade pakcik gas umah haku umo da 58 timang ank ke 11 bulan 8 aritu... dgn first wife cerai dpt ank 8  ...

Ini jenis nak sedap je ni.  Anak2 nanti bukan dia jaga pun.  Bila dah tua, nanti dia suruh anak2 yang dewasa tolong2 tengokkan anak dia yang kecik tu...

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:00 PM | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 03:31 PM
Kalo ade laki bini utk spend time retire together and ada komuniti best mcm kat bangi tu ok je...
...

Seronok dan senang mcm tu.  Walaupun pencen, otak tak serabut.

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:03 PM | Show all posts
lurve82 replied at 21-9-2022 06:25 PM
Tak la..iols nak ngajar free je math ke add math ke dkt sapa2 yg nak..ngajar dkt surau...

Sam ...

Wow.....suci murni niat you!  Semoga tercapai!  Besar ganjaran chuols nanti.  Very proud!

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa kerja yg umur lebih 55 tp x stress dan x memerlukan kudrat yg byk ye? Iols nk maintain aktif ..takut lps pencen nnt x buat apa sgt so cpt dpt penyakit..huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 21-9-2022 07:07 PM
Apa kerja yg umur lebih 55 tp x stress dan x memerlukan kudrat yg byk ye? Iols nk maintain aktif ..t ...

Pergi hiking.. brisk walking taman.... berkebun... emmm.. sbnrnya banyak aktiviti best..

Kerja? Buat bisnes awal2 set up 5 yrs before retire... supaya by the time u retire... bisnes tu dah automate daj dah ada org yang u percaya utk jaga operational... u monitor kadang2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 09:55 AM
Sbb ramai sangat berhutang beli rumah selama  30-35 tahun.. mmg langkau umur pencen ler...  sbb tu p ...


Yer you
Iols retire umur 60 pun loan rumah tak abis bayar lg
Nangis
Taktaula masa depan masa tu mcm mana..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Highflyer19 replied at 21-9-2022 09:38 AM
Demi kelangsungan hidup...

Dia pikir pekerja swasta ni gaji riban2 macam politaik ke??
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 10:37 AM
EPF dapat sedebuk Kann. Fuhhh golap mata.
Kalau skim pencen dapat bulan2 Okla buat lepas tekak je..n ...

Tanah jadi laluan ECRL ke sis??pakcik kayo la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 21-9-2022 07:56 PM
Tanah jadi laluan ECRL ke sis??pakcik kayo la..

Highway katanya kuala Krai-Kota Bharu. Lamberttt lagi lahh nyah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 21-9-2022 07:47 PM
Yer you
Iols retire umur 60 pun loan rumah tak abis bayar lg
Nangis

U beli rumah ur berapa?iols ingat umur 60 tu maksimum kena habis loan rumah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:01 PM | Show all posts
rogayahtop replied at 21-9-2022 06:48 PM
kenapa org rasa pelik bila tgk org dah pencen ni bekerja? dekat negara kaya mcm sweden tu pun ramai  ...

masalah kt sweden tu pencen jusa c minus
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kdg² sbb "pelaburan " x menjadi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 07:59 PM
U beli rumah ur berapa?iols ingat umur 60 tu maksimum kena habis loan rumah

Mid 30.. insurans rumah dah tinggi
Org kata nak jimat kena refinance sblm 60.. tu pun kalau mampu la. Tak pun guna je duit pencen settle
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 21-9-2022 07:07 PM
Apa kerja yg umur lebih 55 tp x stress dan x memerlukan kudrat yg byk ye? Iols nk maintain aktif ..t ...

Iols fikir nak bawa van bas sekolah.. coaster ke hehe
Cuma bahayala bawa banyak nyawa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 07:34 PM
Pergi hiking.. brisk walking taman.... berkebun... emmm.. sbnrnya banyak aktiviti best..

Kerja?  ...

Hiking doktor dah x rekemen sbb penah crack kat heel..tp light2 hiking boleh kot..brisk walk mmg buat alternate days skrg walaupun bekerja sbb still wfh. Berkebun takda tanah, buat secara hidroponik asyik mati je pokoknya .kena attend kursus dgn otai2 hidroponik kot. Bisnes? Tatau nk bisnes gapo haha..jgn suh jual produk timbang kati sudah haha...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 21-9-2022 11:46 AM
Tapi jangan pula kutuk orang pencen yang duduk di rumah aman aman
konon pencen tapi masih bekerja  ...

Acik kalo dah pencen esok jgn harap haku nak kuar keja lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 03:23 PM GMT+8 , Processed in 0.105360 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list