CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 03:16 PM
aku nanti pun nak buat mcm ni.  jangan dok galak nak balik selalu.  bingit dgn budak2.  tu belum,  ...

Haha style mak aku memang tak masak. Makan luar atau beli je. Tapi kalau buat makan2 ramai2 kena la masak. Memang penat. Biar adik beradik jelah masak. Aku cuti mggu lepas ajak adik beradik balik rumah mak sambut besday. Aku NGN kakak aku pulun masak. Mak aku TLG ckit2 Dahla..orang tua takleh stress banyak mikir
Betol tu nanti hari tua pun nak buat style macam mak bapak aku. Duduk berdua je..sibuk berkebun tanam cili santai2 lepastu jual hasil. Kutip2 biji sawit berdua tenang je lepak bawah pokok sawit. Redup sejuk. Kagum bapak aku 77 tahun masih sihat cangkul dan takda penyakit kronik. Alhamdulillah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 04:22 PM | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 12:22 PM
kenapa kalau dah pencen kena duduk rumah? ramai je yang pencen tapi tetap nak kerja walaupun dah umu ...

dapat kerja yang ok dengan team yang ok.. mmg ok je nak continue keje..

ini kebanyakannya keje sbb terpaksa... sampai tumbang kat ofis..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ade pakcik gas umah haku umo da 58 timang ank ke 11 bulan 8 aritu... dgn first wife cerai dpt ank 8 yg sulung umo 35 ke 37 cmtu, pastu kahwin lagi ngan dpt ank 3 org umo wife die 35 lbh kurang je ngan ank tiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:30 PM | Show all posts
selagi bole keje ...keje lah. paling best keje ni tak pening kepala tak penat sgt walo gaji tak besar mana.
lagi2 tmpt keje mesra solat..bole solat lama sikit solat sunat smua boleh. itu yg penting..dulu kn tmpt keje lama kena sorok2 solat pstu jauh lak nk gi surau.
jagalah kesihatan dan cukup rehat, kita kena jaga diri. masa depan ada duit byk pun tk guna bila sakit dan tkyah nyusahkan anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:31 PM | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 03:09 PM
Sepatutnya mereka aktifkan diri berkebun ke, persatuan ke. Ini banyak melepak tidur je. Mana tak c ...

ye ke ramai camni?

sbb iols tengok orang pencen/retire makan tido melepak sebulan aje.. lepas tu mula cari aktiviti persatuan... berkebun...

i sendiri dah cuba early retirement setahun dah pun... mmg sebulan je betah duduk diam.. lepas tu weols mula isi aktiviti... iols urus bisnes2 sendiri, so ada kena travel jugak lah... buat keje2 rumah yang never ending ni... tp husband la pulak jadi complacent, semua benda i dah settlekan.. heols jadi manja huhuhu...

mak sedara i yang pencen bizi berkebun, almost 70... ada persatuan wanita jugak... geng2 masjid... dia tak gi gym luar, tp sheols ada gym kat rumah... buat cross trainer dengan cycling tu i selalu tengok dia...

MIL umur 65, aktif NGO jugak, even masa PKP dulu pun sheols sampai ke yan kedah bantu mangsa2 banjir...
persatuan masjid pun sheols aktif, organize macam2 classes, event... aktiviti sendiri dengan FIL pun ada yang travelling berdua roadtrip etc tu...

kitorang nak jumpa diorang... kitorang yang kena book appointment.. kalo tak, mmg jarang le depa ada melepak kat rumah...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo sihat kerja je ler dari bangun tidur kat umah..
Dok umah je bosan leh nyanyuk
Cam jins shamsudin dulu start nyanyuk sejak berenti senator kan.. org dah biasa kerja.. pak lah..tgk tun...kerja kerja kerja.. otak berjalan
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:33 PM | Show all posts
Bukan gagal atas kehendak sendiri tapi kadang lebih kepada desakan keliling.  Ada orang tuanya beringat nak makan sikit duit dah pencen hingga habis hayat datang anak buat hal.  Yang sorang nak kawin yang sorang nak beli motor yang sorang mintak sikit untuk buat duit muka beli kereta beli rumah.  Ada yang masih harap mak pak tanggung perbelanjaan dia dan keluarga walau anak dah berderet sebab gaji kecik hidup pun masih menumpang mak pak.  Simpanan banyak mana pun kalau  hari2 ditakek ahirnya lebur juga.  Belum lagi kalau dia sendiri pun ada banyak tanggungan banyak loan sana sini masih nak kena bayar.  Nak tak nak ramai teraksa cari duit juga walau dah lanjut usia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:34 PM | Show all posts
acikhan replied at 21-9-2022 04:27 PM
ade pakcik gas umah haku umo da 58 timang ank ke 11 bulan 8 aritu... dgn first wife cerai dpt ank 8  ...

heols takde keje lain ke asik beranak je.. hahahhahaha

mungkin hobi dia ya jaga budak kecik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 01:49 PM
Aku jual coklat mslt mcm milo tu laa.. ujung ujung aku jual rm5 lelong sblm expired.. wpun tak blk ...

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 04:21 PM
takpe la laki ada buleh tongkat... jaras laki je la kita ni kohkohkohkoh

Tu laa.. cdg cdg nak le jd jutawan.. ujung ujung tengkerap.. hohoho
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:36 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 21-9-2022 12:47 PM
boss2 besar aku yg pompuan dah pencen rata2 suka travelling, yg lelaki yg aku tau suka berkebun. mks ...

BETOL... iols setuju... mampu hidup lapang2 travel sana sini melihat dunia....
tak semak kepala di usia tua sbb pandai manage financial di usia muda

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 21-9-2022 04:35 PM

Tak baik ekau golakkan aku..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang ak nk tny dulu kat epf website ada retirement calculator.. Dia kire estimation epf kt bile kt pencen.. Calculator tu blh percaya ke.. Tp skang da x dak pulak.. X tau knp dorang remove
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 03:16 PM
aku nanti pun nak buat mcm ni.  jangan dok galak nak balik selalu.  bingit dgn budak2.  tu belum,  ...

Amboiii...
Nenek era baru
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 04:34 PM
heols takde keje lain ke asik beranak je.. hahahhahaha

mungkin hobi dia ya jaga budak kecik..

hihihi x tau la kaka, Ade borak2 ngan die dulu die keje mewah jugak asal sg buloh byk rumah area rwg serendah die citer sbb haku tau area die sebut pasal rumah sbb haku org rwg pastu cerai die jual semua rumah n ank2 x nk rumah yg die Ade

n kahwin ngn org nogori duduk la cnie pastu wife n ank2 die Ade wat bukak kedai mkn,haku kdg2 selalu jugak singgah beli pau gebu sedap die dgn coconut shake tp haku tau la kt Mana die duduk n kedai nyer + da besar2 cucu2 die
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dapat epf govn kasi keluar pun licin.. kalo dpt epf 55 ntah berapa bulan dah habis...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 21-9-2022 04:38 PM
Korang ak nk tny dulu kat epf website ada retirement calculator.. Dia kire estimation epf kt bile kt ...

Pakai excel je u.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:11 PM | Show all posts
Rasa bukan gagal urus duit tapi kos hidup semakin tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:17 PM | Show all posts
Edited by CiliPadiSedap at 21-9-2022 05:20 PM
green~tea replied at 21-9-2022 03:26 PM
Betul lah tu.... jan ni start..
Friska Ex Madu Jusa C minus replied at 21-9-2022 10:26 PM
aku lagi syantik , belum mandi , tak tentuang tak tentuang

friska menyanyi




Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 05:17 PM
friska menyanyi

Begitu jelek yach
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 10:27 PM GMT+8 , Processed in 0.118025 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list