CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 02:34 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 02:25 PM
big2 company dah start buang pekerja dan buat plan segera.

fedex lepas umum plan jangka pendek , ...

true! rumah mahal2 tp hutang masih menimbun bila pencen.  

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 02:37 PM | Show all posts
mrsamz replied at 21-9-2022 01:50 PM
Simpan duit nak duduk retirement home je lah nampaknya..berapa kos eh?

My friend hantar her mom kat private retirement home kat KL dlm selbih kurang rm2500, serba serbi disediakan.

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 02:30 PM
yang mcm ni patut dihamun je...makan gaji buta...tak berkat makcikpakcik oiiiiii....kubo dah terbu ...

Yezza..mintak htr fail ke dokumen apa..
Kata penat...
Padahal baru pkl 9am
Aje gile gajikan org yang tak.competent gini...
Baik depa neh dok rumah aje..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 02:37 PM
My friend hantar her mom kat private retirement home kat KL dlm selbih kurang rm2500, serba serbi  ...

Bagus gitu
Sebab org2 tua neh bukan nak dok kat rumah anak2.pung
Depa.lebih suka jumpa kawan2 sebaya..
Takkan sama.dok dgn anak...
Nak bercerita bagai...feel tu.lain...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 02:37 PM
My friend hantar her mom kat private retirement home kat KL dlm selbih kurang rm2500, serba serbi  ...

Few years ago ada tanya satu home kat bangi..pun dalam range 2k lebih gak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:08 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 01:54 PM
Akak kawen lambat...akak dh bleh foresee masalah2 mcm ni la bila dh 70s esok
Sbb tu akak malas nk  ...

Good planning kak!  Ada anak ramai pun, nanti dorang sendiri pun akan berkeluarga.

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 12:22 PM
kenapa kalau dah pencen kena duduk rumah? ramai je yang pencen tapi tetap nak kerja walaupun dah umu ...

Sepatutnya mereka aktifkan diri berkebun ke, persatuan ke. Ini banyak melepak tidur je. Mana tak cepat lelah datang penyakit. Sedih tengok pencen tapi sebab duduk rumah teres. Takda apa nak dibuat melainkan makan tidur.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:10 PM | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 02:42 PM
Bagus gitu
Sebab org2 tua neh bukan nak dok kat rumah anak2.pung
Depa.lebih suka jumpa kawan2 seba ...

betul.  duduk dgn anak2 nanti ade je yang tak betul.  silap2 boleh bergaduh dgn menantu.  duduk retirement home lagi senang.  kawan2 ada nak lawan berborak or bergaduh.  makan pakai tersedia.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 02:42 PM
Bagus gitu
Sebab org2 tua neh bukan nak dok kat rumah anak2.pung
Depa.lebih suka jumpa kawan2 seba ...

Buat penat je duduk dengan anak2. Ibarat tengok kembali diri waktu muda2 dulu struggle kerja besarkan anak. Penat otak tengok budak2 buat perangai. Macam mak bapak aku duduk berdua je..kalau boleh tak bagi aku balik selaluuu. Riuh rendah dengan budak2.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:14 PM | Show all posts
zaman now ape nak heran. semua mahal dah skrg.. pas tuh sejenis masing2 bila dah berduit lupa diri, lupa masa akan datang. hadap laa dh tua nanti merempat
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:16 PM | Show all posts
naina replied at 21-9-2022 03:11 PM
Buat penat je duduk dengan anak2. Ibarat tengok kembali diri waktu muda2 dulu struggle kerja besar ...

aku nanti pun nak buat mcm ni.  jangan dok galak nak balik selalu.  bingit dgn budak2.  tu belum, bila time dorang main tinggalkan segala permainan merata2.  korang nak balik jenguk aku, sila check-in hotel.  nak makan, kita makan je kat luo. kedai makan merata2.  
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-9-2022 02:25 PM
big2 company dah start buang pekerja dan buat plan segera.

fedex lepas umum plan jangka pendek , ...

Betul lah tu.... jan ni start..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cupu at 21-9-2022 03:40 PM

Pakat pakai la beli emas utk hari tua.bekukan duit spy xbeli benda mengarut. Kdg klu duit kertas ni cpt abes. Tmbh tmbh yg dok dlm akaun tu.rajin je bukak itu ini.pastu terbeli.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 03:10 PM
betul.  duduk dgn anak2 nanti ade je yang tak betul.  silap2 boleh bergaduh dgn menantu.  duduk re ...

Kalo ade laki bini utk spend time retire together and ada komuniti best mcm kat bangi tu ok je...

PIL i dah fully retire since 2016... hidup simple2 je travel every month... selang seli oversea and local destinations.. bulan 10 depa pi umrah & singgah turki... jalan2 berdua je... i dgn husband tergezut sbb depa inform FYI je, tak ngajak kitorg punnnn...  depa kata tahun depan lah road trip family ramai, this month derang nak berkepit berdua je...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 03:16 PM
aku nanti pun nak buat mcm ni.  jangan dok galak nak balik selalu.  bingit dgn budak2.  tu belum,  ...

Aku suka masak tp tak suka masak volume byk2 lenguh tangan

Limit aku max 5-6 org mkn je.. lebih dari tu sila grabfood
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cupu at 21-9-2022 03:39 PM

Aku ada jiran pencen..pg pg dia ngan isteri jogging sama2..jln pegang tgn xlps. Xkisah la jln sibuk ke hape mmg xlepas tgn tu..kdg aku bebel gak time nk hntr ank sek sibuk nk perati dia dua org tepi jalan dok beriringan. Dh joging pi breakfast plk berdua. Heaven betul.achik tu muka basic tak putih mcm kateria pilihan org kita. Pakcik tu smart la jugak. Tp nmpak pakcik tu
syg sguh dkt dia. Very lucky la untie tu. I wish hari tua aku mcm tu. Sempat spent time ngan husband berdua.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols lebih fikirkan sape yg bakal menemani iols di hari pencen
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 01:49 PM
Aku jual coklat mslt mcm milo tu laa.. ujung ujung aku jual rm5 lelong sblm expired.. wpun tak blk ...

Mulia hati acik buritan
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 21-9-2022 04:09 PM
Mulia hati acik buritan

Tak jugak mulia sis oii.. dah kena btg hidung baru rasa tau ape itu susah.. dulu aku pun flip hair aje tgk gerai tarak laku
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:21 PM | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 12:31 PM
Bkn malas meniaga sis.. tp sendu yg amat.. aku ni pun try niaga tp gagal..feedback dpt mahallaa..  ...

takpe la laki ada buleh tongkat... jaras laki je la kita ni kohkohkohkoh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 07:58 PM GMT+8 , Processed in 0.101483 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list