CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6951|Reply: 102

[Dunia] Selamat tinggal, Ratu Elizabeth

  [Copy link]
Post time 20-9-2022 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by mojarean_X at 20-9-2022 01:13 AM

LONDON: Britain mengucapkan selamat tinggal kepada Ratu Elizabeth II hari ini dalam upacara pengebumian yang dihadiri pemimpin dunia, disusuli perarakan penuh adat melalui jalan raya London.

Ribuan orang berhimpun untuk menyaksikan keranda diliputi bendera, dengan hiasan diraja termasuk Mahkota Imperial State, dibawa dalam perarakan penuh adat dari Westminster Hall, di mana baginda ditempatkan untuk penghormatan terakhir sejak Rabu lalu.


Pedati meriam yang membawa keranda bagindayang digunakan untuk pengebumian diraja sejak kemangkatan Ratu Victoria pada 1901- dibawa oleh 142 kelasi Tentera Laut Diraja ke Westminster Abbey. Loceng gereja berusia 1,000 tahun juga dibunyikan setiap seminit selama 96 tahun, menandakan usia baginda ketika kemangkatannya.


Ratu paling lama berkhidmat dalam sejarah Britain itu mangkat di istananya di Balmoral pada 8 September lalu. Putera sulungnya, Raja Charles III bersama tiga beradiknya turut mengiring perarakan itu.

Turut mengiringi, anak sulung Charles, Putera William, dua anaknya George dan Charlotte, serta adiknya Putera Harry dan ahli keluarga diraja lain.


Perarakan kemudian diteruskan ke Istana Windsor sebelum Ratu Elizabeth dikebumikan bersama ayahandanya, Raja George VI, bondanya Ratu Elizabeth dan adiknya Puteri Margaret, manakala keranda suaminya Putera Philip yang meninggal dunia tahun lalu pada usia 99 tahun juga akan dipindahkan untuk diletakkan di sebelahnya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2022 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
"Loceng gereja berusia 1,000 tahun juga dibunyikan setiap seminit selama 96 tahun, menandakan usia baginda ketika kemangkatannya."
Biar betul akan dibunyikan setiap minit selama 96 tahun? Lama tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2022 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Mahathirina at 20-9-2022 01:55 AM

Rasa bodoh tak satu planet ni lahir untuk sembah pempan tua sekor ni??  Elok la mampus..  Keturunan dia pun tak berguna macam si Andrew & Harry tu.  Semoga husnul khotimah..  Amen.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Bai bai bai queen.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 01:57 AM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 19-9-2022 10:10 AM

Selamat pergi ratu ku!



Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 02:54 AM | Show all posts
Lampuled replied at 20-9-2022 01:08 AM
"Loceng gereja berusia 1,000 tahun juga dibunyikan setiap seminit selama 96 tahun, menandakan usia b ...

96 kali agak nya tu. Kalau 96 tahun, yang penjaga  loceng tu pun sempat mati dulu hahah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Lampuled replied at 20-9-2022 12:08 AM
"Loceng gereja berusia 1,000 tahun juga dibunyikan setiap seminit selama 96 tahun, menandakan usia b ...

96 minit.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2022 05:55 AM | Show all posts
Mahathirina replied at 20-9-2022 01:53 AM
Rasa bodoh tak satu planet ni lahir untuk sembah pempan tua sekor ni??  Elok la mampus..  Keturunan  ...

Dyashathnya kesan Flim Mat Kilau yg menentang Inggeris


sampai Queen Mati kerana terkejut Beruk di buatnya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2022 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts

Si megxit ni dh nape. Dia pula terlebih2 sedih smpi menangis

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Farewell, lilibeth
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Mahathirina replied at 20-9-2022 01:53 AM
Rasa bodoh tak satu planet ni lahir untuk sembah pempan tua sekor ni??  Elok la mampus..  Keturunan  ...

Bodoh dan membazir. Iblis bertepuk tangan.
Kematian raja2 ni memang menyusahkan pun. Berhari2 perah otak dan tenaga untuk buat majlis mati pun gilang gemilang.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 08:52 AM | Show all posts
hashashes replied at 20-9-2022 02:54 AM
96 kali agak nya tu. Kalau 96 tahun, yang penjaga  loceng tu pun sempat mati dulu hahah

uolss cakap macam ni kan, tetiba iolss teringat.
dorang kan dah rehearsal upacara ni masa QE ni hidup lagi kan?
ntah2 orang yg terlibat masa rehearsal tu pun dah meninggal dulu sebelum QE ni meninggal

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Thunderclouds at 20-9-2022 08:57 AM

Gmbr close up azmee kt funeral xde keww?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 09:10 AM | Show all posts
Thunderclouds replied at 19-9-2022 04:56 PM
Gmbr close up azmee kt funeral xde keww?


Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Kemain jauh dia berarak. Dah habis istiadat kat Westminster.. berarak pulak ke Windsor Castle. 4-5 jam baru sampai Windsor.. sambung lagi majlis.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2022 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 20-9-2022 06:31 AM
Si megxit ni dh nape. Dia pula terlebih2 sedih smpi menangis

Crocodile tear je tu... Lepas cerca org tua tu macam-macam menangis pulak. Aku suspicious...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 20-9-2022 09:10 AM

Hohohoho..blakang king Abdullah,seblah naruhito ghopernyee dudok kt group kings & kuins yerr
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 09:37 AM | Show all posts
gudbye kuinnn
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2022 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 20-9-2022 07:26 AM
Bodoh dan membazir. Iblis bertepuk tangan.
Kematian raja2 ni memang menyusahkan pun. Berhari2 pera ...

Sedangkan roh si mati tgh disoal/dilibas dgn malaikat..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 11:05 PM GMT+8 , Processed in 0.282098 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list