CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: Lagubestbest

[Dunia] Beberapa Negara Komanwel Sedia Tendang King Charles III

  [Copy link]
Post time 15-9-2022 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah dek. Baran semacam.. ubat gigi pun org tolong picitkan. Next?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2022 09:46 AM | Show all posts
tripleid replied at 14-9-2022 07:54 PM
Msia dulu kemain bangga jadi tuan rumah sukan komanwel..sukan ke2 tbesar didunia katenyehh..padahall ...

Yang lagi kelakar, dah lah sama-sama kena jajah, boleh pulak buat acara sukan sama-sama negara jajahan. Bodoh betul. Macam takde maruah masing-masing.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 14-9-2022 10:12 PM
ha'ah ai maksudkan Northern Ireland nak keluar drpd UK utk penyatuan satu bangsa dan negara Irel ...

Thanks uols sbb tolong explain.
Padan la muka England dulu kacau negara org. Looting pun banyak

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 15-9-2022 09:05 AM
Tu lah aku pun pening..tp.lantak lah kan bukan tmpt asal usul aku pun.

Kan. Hahaha. Uols bacalah #11 yg Dani rox explain tu. Pic tu bagus utk faham. Iols klau ada anak buah yg budak2 sekolah tanya tu yg rasa jem jap.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 12:00 PM | Show all posts
manakala orang2 di tanah air ku masih mengangungkan
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 12:01 PM | Show all posts
Serba tak kena dia sekarang gi buat lawatan nak sain buku lawatan pun pen boleh bocor inknya ke saja je ada yang prank dia
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
pekanwoohoo replied at 15-9-2022 09:46 AM
Yang lagi kelakar, dah lah sama-sama kena jajah, boleh pulak buat acara sukan sama-sama negara jaj ...

Bahasa pun masih nk kekalkn bahasa penjajah
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 01:52 PM | Show all posts
dani-rox replied at 14-9-2022 11:18 AM
ai tumpang seronok dari kejauhan tengok Scotland dan Ireland dah siap2 nak buat independence referen ...

kalau ikutkan scotland bukan kena jajah pon, but inheritance bila elizabeth I mati, takda waris, raja scotland di angkat jadi baru raja britain. and unite 2 countries under same ruler. yg rules great britain skang pon mmg dari susur galur raja scotland ni pon on female heir. male heir dah lama pupus
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2022 01:54 PM | Show all posts
pinggan replied at 14-9-2022 11:42 AM
You mean Northern Ireland kan.
Yg Ireland tu mmg republic lama dah.
Pening nak faham United Kingd ...

great britain = britain + scotland
united kingdom = great britain + northern ireland

put simple, britain & scotland inheritance, while northern ireland was granted
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 02:01 PM | Show all posts
negara Caribbean tu kesian kan dah lah ambik QE sebagai head of States tapi depa still miskin - ade BBC buat liputan negara Jamaica...negara maritim Komanwel ni kesian tau - depa ni asalnya sleves dari Africa , i mean dah jadi sejarah kan terpaksalah hidup kat negara kepulauan and berasimilasi dengan penduduk setempat dengan tak ade begitu banyak pelan pembanguna negara - bangsa tu sendiri.


Negara macam Malaysia, Brunei, Singapore yg i am sure kurang kebergantungan pada British secara 100%  tak kisah sangat pun..

Lagi satu ade surat rahsia yg Queen E tulis kepada arakyat Australia yg  hanya dapat dibuka pada 2085 .  I dunno why rahsia sangat...sebab Australia pernah buat referendum juga tak ingat tahun apa.
https://www.independent.co.uk/li ... ydney-b2167205.html


Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 02:08 PM | Show all posts
yang penting Spice Girls sila datang mesia buat konsert tiberrr
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 06:51 PM | Show all posts
_blackbird replied at 15-9-2022 01:52 PM
kalau ikutkan scotland bukan kena jajah pon, but inheritance bila elizabeth I mati, takda waris, r ...

ha'ah, under King James I dan atas kertas "bergabung" katanya. tp hampir keseluruhan Scotland tak suka House of Stuart - sebaik saja the Stuarts jd raja di England, terus lupa diri gitu. Scotland dilayan mcm feudal territory - psl tu la dia org mulakan penerokaan genting Panama utk berdikari memakmurkan ekonomi Scotland. ingat tak gun powder plot? Catholic Scots benci giler dgn James I sbb ditindas, so dia org merancang nak bom parlimen dan bunuh King James sekali.

Berpuluh2 tahun kemudian, Scots berlembut hati apabila raja dinasti Stuart terakhir, James II convert ke fahaman Katolik tp Protestant England tak suka, lantas mereka menggulingkan James II dan waris lelakinya yg jugak disaspek Katolik, pastuh tabalkan anak pompuan sulungnya, Mary yg beragama Anglican sbg Queen. James yg dlm buangan dpt support oleh rakyat Scots yg dipanggil "Jacobite". Bila Mary mati, dia diganti oleh adiknya Anne. Bila Anne pulak mati, takda lg waris beragama Protestant yg layak jd raja, so takhta diberikan kpd House of Hanover, dinasti Jerman - dahlah bangsa asing, tak reti/takmo cakap english summore - yg membuatkan the Jacobites lebih berbulu, dan secara tak langsung menaikkan semangat nasionalisme Scottish ppl. Sekarang pun sama, korga BRF keturunan Jerman House of Saxe Coburg Gotha, baru 2-3 generasi lepas tukar nama pergi Windsor utk mengaburi mata org ramai
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat pulak novel a kingdom of dream bila cerita bab England dan Scotland ni
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 11:18 PM GMT+8 , Processed in 0.093379 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list