CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2970|Reply: 32

[Dunia] Beberapa Negara Komanwel Sedia Tendang King Charles III

  [Copy link]
Post time 14-9-2022 05:19 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 14-9-2022 05:24 PM



1. Walaupun kini sekadar simbol, kedaulatan negara tidak boleh dibuat main, kenapa perlu raja dari negara lain sebagai ketua?
2. Sejarah gelap kejahatan kolonial British termasuk perhambaan dan eksploitasi yang masih sukar dilupakan.

Keluar dari Komanwel
1. Australia mengucapkan takziah terhadap EIIR Queen Elizabeth II namun beberapa pemimpin negara itu mula menuntut pembentukan republik Australia, kemungkinan bermula 2025.
3. PM New Zealand percaya referendum untuk delete monarki British dari negaranya akan berlaku dalam hayatnya.
3. Antiqua dan Barbuda (Caribbean) merancang undian untuk buang monarki British sebagai langkah pelengkap untuk menyempurnakan kedaulatan negara.

Masa untuk move on?
Negara-negara Komanwel terdiri dari 56 buah negara, merangkumi 2.2 billion penduduk dunia, mempunyai sejarah sebagai sebahagian dari koloni besar British. Namun fungsi Komanwel kini mulai dipersoal. Negara-negara Komanwel masing-masing terlalu jauh untuk pembentukan dagangan menguntungkan/ apatah lagi isu-isu setiap negara pun sangatlah berbeza rasa kebersamaan tu tiada. Dulu ER rajin melawat setiap negara Komanwel, tidak pernah miss mana-mana acara besar setiap negara Komanwel, secara tak langsung Komanwel masih wujud terima kasih atas usahanya yang "sayangkan Komanwel". Tapi kini yang memegang takhta adalah CIIIR King Charles III yang tiada siapa ambil peduli pun kecuali di UK, malah tiada siapa peduli pun pasal Komanwel kecuali pihak monarki UK, kalau ada gerakan bubarkan Komanwel pun, sepertinya tiada siapa pun sibuk nak halang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-9-2022 05:28 PM | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya sokong usaha ini.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuar ajelaa.. ok ape
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 07:18 PM | Show all posts
ai tumpang seronok dari kejauhan tengok Scotland dan Ireland dah siap2 nak buat independence referendum

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 14-9-2022 07:18 PM
ai tumpang seronok dari kejauhan tengok Scotland dan Ireland dah siap2 nak buat independence referen ...

bkn mel gibson dh pernh buat ke???
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 07:25 PM | Show all posts
Skuau replied at 14-9-2022 07:21 PM
bkn mel gibson dh pernh buat ke???

citer braveheart tu ke? mcm filem mat kilau jer, byk fiksyen drpd fakta
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 14-9-2022 07:18 PM
ai tumpang seronok dari kejauhan tengok Scotland dan Ireland dah siap2 nak buat independence referen ...

You mean Northern Ireland kan.
Yg Ireland tu mmg republic lama dah.
Pening nak faham United Kingdom/ Great Britain ni. Bukan negara tapi ada bbrp negara. Ntah mcm mana nak terang2 dalam BM.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-9-2022 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 14-9-2022 07:56 PM

Msia dulu kemain bangga jadi tuan rumah sukan komanwel..sukan ke2 tbesar didunia katenyehh..padahallll

Bagi ummah UK Sukan komanwel tu taraf Sukma je bagi dorg sbb negeri2 bwh jajahan british jah yg btanding..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 14-9-2022 08:05 PM

Tentera IRA pengganas suka bom merata masih wujud ke?




Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2022 10:12 PM | Show all posts
pinggan replied at 14-9-2022 07:42 PM
You mean Northern Ireland kan.
Yg Ireland tu mmg republic lama dah.
Pening nak faham United Kingd ...



ha'ah ai maksudkan Northern Ireland nak keluar drpd UK utk penyatuan satu bangsa dan negara Ireland dgn Rep of Ireland. Tak tahulah kalo rakyatnya yg majoriti Protestant dah menyesal diperintah oleh England

Scotland pulak dlm abad ke 18 dah elok2 independence (wpun masih diperintah raja england), tersilap langkah apabila bangsawan2 kaya Scot jatuh bangkrap. Ingatkan skim Darien di Panama akan majukan Scotland tanpa England, sekali separuh bangsawan yg jugak tuan tanah jatuh miskin - abis harta benda, wang simpanan dan hartanah tergadai. Nak tak nak, mereka terpaksa terima bantuan England dgn syarat bersetuju dgn penggabungan Scotland + England. Sampai sekarang Scottish ppl masih bitter psl tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Berani cuba kata charles...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2022 02:41 AM | Show all posts
dani-rox replied at 14-9-2022 10:12 PM
ha'ah ai maksudkan Northern Ireland nak keluar drpd UK utk penyatuan satu bangsa dan negara Irel ...

Uish artikel ni bukan kata pasal UK nak berpecah, sekadar pasal gabungan komanwel yang takde function mana pun selain sukan dan biasiswa queen.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:02 AM | Show all posts
tripleid replied at 14-9-2022 07:54 PM
Msia dulu kemain bangga jadi tuan rumah sukan komanwel..sukan ke2 tbesar didunia katenyehh..padahall ...

Kan.. Sukan Komanwel sejak dulu lagi untuk bekas jajahana Inggeris aje..

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
pinggan replied at 14-9-2022 07:42 PM
You mean Northern Ireland kan.
Yg Ireland tu mmg republic lama dah.
Pening nak faham United Kingd ...

Tu lah aku pun pening..tp.lantak lah kan bukan tmpt asal usul aku pun.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 14-9-2022 07:54 PM
Msia dulu kemain bangga jadi tuan rumah sukan komanwel..sukan ke2 tbesar didunia katenyehh..padahall ...

atokcow ijau mumia fosil ron97tahun tersenyum sinis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2022 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Menangis jagong and the sultan2. Melayu antara yang paling bangga jadi pengangkat tong taik british. Benak ker?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua raja-raja dalam dunia ini akan dihapuskan.

Yang tinggal akhirnya nanti hanyalah 4 raja adja: King of Hearts, Spades, Diamonds and Clubs
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ms scotland nk blah pun akak wonder gak la ngape beriya bebenor nk keluar
Pastu baru akak paham
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2022 09:27 AM | Show all posts
Lagubestbest replied at 15-9-2022 02:41 AM
Uish artikel ni bukan kata pasal UK nak berpecah, sekadar pasal gabungan komanwel yang takde funct ...

yup tahu... just nak komen bukan setakat negara realm komanwel jah, rakyat Scotland dan N Ireland pun tak hingin dok dlm UK. Kematian QE2 mungkin jd titik tolak pemerintahan monarki Inggeris akan terbatas dlm England sajork
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 12:28 PM GMT+8 , Processed in 0.109117 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list