CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1724|Reply: 34

Pengalaman buat Endoscopy

  [Copy link]
Post time 20-8-2022 11:32 AM | Show all posts |Read mode
Edited by farhana008 at 21-8-2022 01:11 PM

Masa bulan 5 saya dirujuk ke hospital kerajaan oleh klinik swasta disebabkan bacaan ecg yang tak cantik. Hospital kerajaan mengesahkan saya kena gastrik. Bila doktor hospital kerajaan diagnos gastrik, saya teruskan hidup seperti biasa. Saya ingatkan sebab tak jaga jadual pemakanan. Tapi serangan sakit ulu hati masih berlaku kali ke 2 dan ke 3. Biasanya untuk rasa lega, saya akan jolok tekak dan segala isi makanan dimuntahkan. Tetapi 2 minggu lepas, pertama kali dalam hidup saya serah diri ke hospital  disebabkan serangan ke empat sakit ulu hati. Masa tu saya tengah tidur lena dan tiba2 terjaga pukul 4 pagi kerana sakit yang teramat sangat di ulu hati. Kali ini bila saya jolok tekak, dah tiada keluar isi makanan.Masuk hospital hari Sabtu dan hari Ahad buat endoscopy.

Masa proses masuk kamera di perut, saya diberi sedatif dan tak sedar langsung. Kalau dibuat masa saya tengah sedar, saya pun tak sanggup nak buat.Hasilnya perut mengalami inflammation dan ada jangkitan bakteria helicobacter pylori(h.pylori). Saya ditahan di wad hampir 6 hari. Menurut doktor, jika saya lambat dapatkan rawatan, bakteria h.pylori boleh develop kanser perut. Saya share sebahagian gambar endoscopy.










This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2022 11:55 AM | Show all posts
ngeriiii...moga semakin baik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-8-2022 11:55 AM
ngeriiii...moga semakin baik...

Saya tengok balik rakaman pun rasa ngeri.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 07:37 PM | Show all posts
farhana008 replied at 20-8-2022 03:52 PM
Saya tengok balik rakaman pun rasa ngeri.

ni penyakit apa? sebab apa jadi macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 07:47 PM | Show all posts
pernah buat, time procedure boleh tersedar, sempat la sesaat dua tgk camera bergerak lepas tu rase ngilu berbunyi sikit, cepat2 doc bius semula ahahahahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 08:25 PM | Show all posts
aina_shaira replied at 20-8-2022 07:37 PM
ni penyakit apa? sebab apa jadi macam ni...

penyakit gastrik. buat endoscopy untuk doktor lihat jika ada jangkitan atau tidak. hasilnya, perut ada jangkitan bakteria h.pylori.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 08:27 PM | Show all posts
malutapimahu replied at 20-8-2022 07:47 PM
pernah buat, time procedure boleh tersedar, sempat la sesaat dua tgk camera bergerak lepas tu rase n ...

sakit tak masa tersedar? saya memang tak sedar sampai habis prosedur sampailah nurse kejutkan saya. bila sedar, memang bingung. siap tanya nurse dah siap ke? hehe. bila sedar, beberapa minit saya muntah hijau
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 09:11 PM | Show all posts
farhana008 replied at 20-8-2022 08:25 PM
penyakit gastrik. buat endoscopy untuk doktor lihat jika ada jangkitan atau tidak. hasilnya, perut ...

owh, gastrik ni sebab tak makan kan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2022 11:21 PM | Show all posts
very good info
ye jika ada H. pylori, nanti bacteria tu boleh buat Gastric Ulcer (GU). GU ini berbeza dari Duodenal Ulcer (DU). GU membawa risiko gastric cancer jika chronic. GU dan DU adalah ulcers2 yang terkandung dalam kumpulan Peptic Ulcer Disease (PUD). Jika seseorang itu ada stomach ulcer, maka kita akan buat OGD utk cari ulcer itu dan beri treatment.. eg jika berdarah kita hentikan semasa OGD dan jika ada H. pylori, kita treat dgn 3 jenis meds sekali gus. Jika ada ulcer, kita check ianya GU atau DU dna kita ambil biopsy
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 12:39 AM | Show all posts
Thank for sharing pengalaman awak, ingatkan serangan jantung, sebab pernah dengar org kata kalau sakit perut mungkin juga ada sakit jantung..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga farhana cepat sembuh and tq sharing
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 12:51 PM | Show all posts
aina_shaira replied at 20-8-2022 09:11 PM
owh, gastrik ni sebab tak makan kan...

antara salah satu sebab gasrik sebab tak jaga makan. selain itu tahap asid dalam perut yang tinggi juga penyebab gastrik. makanan yang masam, berminyak ,bergoreng, kopi dah teh perlu dielakkan .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 01:08 PM | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 11:21 PM
very good info
ye jika ada H. pylori, nanti bacteria tu boleh buat Gastric Ulcer (GU). GU ini berbez ...

Terima kasih doktor.Penerangan yang sangat jelas. Saya ada lihat semula rakaman dan lihat doktor ada cubit sedikit daging dlm perut untuk menyiasat jangkitan bakteria atau tidak. Malangnya, jangkita bakteria h.pylori positif. Selama ini saya ingat gastrik sebab tak makan. Saya tak sangka gastrik menyebabkan saya masuk hospital. Selepas saya keluar wad, saya diberi 3 jenis ubat yang perlu dimakan pagi dan malam semasa perut kosong selama 2 minggu . Khamis lepas, baru sahaja jumpa doktor untuk susulan. Kali ini, saya diberikan 1 jenis ubat dimakan sehari sekali semasa perut kosong. Pengajaran yg saya dapat, sakit perut/ dada jangan dipandang ringan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 01:09 PM | Show all posts
adila39 replied at 21-8-2022 07:02 AM
Semoga farhana cepat sembuh and tq sharing

Terima kasih adila. Semoga adila sentiasa sihat
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
farhana008 replied at 21-8-2022 01:09 PM
Terima kasih adila. Semoga adila sentiasa sihat

Insyallah, tq farhana. U tu, cemana keadaan tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 04:16 PM | Show all posts
Catpaw replied at 21-8-2022 12:39 AM
Thank for sharing pengalaman awak, ingatkan serangan jantung, sebab pernah dengar org kata kalau sak ...

masa check di hospital kerajaan, doktor mengesahkan saya tiada sakit jantung. tapi kan masa serangan sakit ulu hati pukul 4 pagi, rasa pedih sangat. takut kalau apa2 berlaku.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-8-2022 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-8-2022 02:33 PM
Insyallah, tq farhana. U tu, cemana keadaan tu?

Sekarang masih ambil ubat  untuk 30 hari.Bulan depan ada follow up .keadaan lebih baik dari sblmnya
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 08:20 PM | Show all posts
Hai @Farhana008, aku dh beberapa kali prg spital sbb sakit mcm ni, tp doktor asyik bagi ubat gastrik, apa yg u ckap kat doktor yg buat doktor tu mahu buat endo ni??
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
AkokKocik replied at 21-8-2022 08:20 PM
Hai @Farhana008, aku dh beberapa kali prg spital sbb sakit mcm ni, tp doktor asyik bagi ubat gastrik ...

Klu gov mybe la ye la dia xkan buat endoskopik ni until masuk emergency and ur bp level is super high sbb tahan sakit..tapi boleh la u mention..doc ada tak cara sy boleh dislotkan utk appointment pemeriksaan susulan
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2022 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
farhana008 replied at 21-8-2022 05:54 PM
Sekarang masih ambil ubat  untuk 30 hari.Bulan depan ada follow up .keadaan lebih baik dari sblmny ...

Im sure u will be fine. Just make sure makan and type of makanan kena sesuai.. and cleanliness ok. Sbb u kena jangkitan h.pylori..take care tau. Mak i pulak NSAID i think , samaada ulser dia makin serious atau hanya sbb makan petai. But usually klu yg usia 65 keatas sbb makan ubat ubat non steroid, blood pressure, jantung long term ni la ..kebetulan similar mcm u angin jugak mak i...tangan kebas belah kiri...so klu kes mak i ni lainla sikit klu perlu endoskopi lagi or antibiotics. But mak saya ni degil xnak gi hosp
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 10:42 AM GMT+8 , Processed in 0.139101 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list