CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bahasa Cina sangat susah untuk dipelajari.Ada pelajar Melayu tertinggal pelajaran di SJKC disebabkan tidak kuasai bahasa Cina

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 17-8-2022 07:39 AM
Kesian kat anak.Apakah tujuan mak bapak hantar anak ke sekolah cina? Nak bereksperimen? Alasan yang  ...

Supaya mudah mintak kerja dengan kampeni Cina. Belajar mengikut kehendak industri gituuu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
amyza replied at 16-8-2022 11:53 PM
Darjah 1&2 tu boleh lagi kalau budak slow sikit. Masuk darjah 3 kalau slow jugak tak payah buang mas ...

English tu jauh lagik senang dari BM. Harus la score. BC memang susah. Budak Cina first language Mandarin kat rumah pun susah nak dapat A.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg sbnrnya apa tujuan hantar anak g sjkc? Esok2 keje company cina? Bole kawtim dgn alibaba jack ma?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:45 AM | Show all posts
Takde lagi ai dengar lepasan SJKC gi jadi menteri luar ker presiden China. So, mak tak rasa benda neh sesuatu yang membanggakan pun. Setakat cakap mendrin slanga southern nak impress PRC, neh selalu komen2 wumaos, hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa China paling senang di pelajari kerana saya pernah belajar bahasa China lama dahulu. Sekarang sudah lupa.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 17-8-2022 02:20 AM
cousin iolss hantar anak2 dia g tadika cina. haritu anak dia ada homework, mintak tolong dia ajar. ...


Guna camera to text translator uols. Tapi tu pun bukan senang kengkadang lari translation. Paling bagus jika hada translator pen tu tapi harga 400 hengget plus kat Shopi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:12 AM | Show all posts
patut la kawan aku dah x hantar ank dia sekolah cina,
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:15 AM | Show all posts
copy_paste replied at 16-8-2022 03:12 PM
patut la kawan aku dah x hantar ank dia sekolah cina,

Hader ker lepasan SJKC dari Malaysia neh yang jadi translator bahasa Cina di Assembly UN? Ade ker lepasan SJKC yang jadi Presiden PRC ker PM Taiwan? Kalau takde memang takde haper nak dibanggakan sangat pun dengan hantar anak gi SRJKC
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 11:21 AM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 17-8-2022 11:15 AM
Hader ker lepasan SJKC dari Malaysia neh yang jadi translator bahasa Cina di Assembly UN? Ade ker  ...

cuma mudah dpt kerja di sektor swasta,
dan mungkin lebih bijak kot,yerlah sekolah cina kan baguss ikut pandangan masyarkat
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:34 AM | Show all posts
Cina sendiri tidak suka bakarja di company cina....

siapa lah yang membuat kempen mesti pandai cakap bahasa cina baru laku di pasaran
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah belajar mandarin beberapa sem dulu kat uitm.benda ni nak kena practice sbb senang lupa so bg aku x perllu pon penatkan minda anak .bayangkan belajar bm,bi,,mandarin..kelas kafa plak bahasa arab...kalo budak memang genius senang pickup ok..tp kalo so so baik x payah dera budak budak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 yg dihantar ke skjc tu ada yg jadi rocket scientist ke..sbb sis baru balik saloon tanya hair stylist dia cakap dia dari sjkc..tanya je
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 11:59 AM | Show all posts
Susah la jugak. Sains math dlm mandarin. Math dalam malay pun susah nak hadam nikan pulak dlm mndarin.
Keja sekolah hari2 belambak kalau tak ke tusyen tak tau jadi apa
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:08 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 10:50 AM
Guna camera to text translator uols. Tapi tu pun bukan senang kengkadang lari translation. Paling  ...

tak tau la cousin iolss buat macam mana.


tapi naik darjah satu dia masukkan anak dia ke sekolah kebangsaan. anak dia yg no2 masuk pasti
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 17-8-2022 03:21 AM
cuma mudah dpt kerja di sektor swasta,
dan mungkin lebih bijak kot,yerlah sekolah cina kan baguss  ...

Where got lebih bijak. Pelajar terbaik SPM sekolah aiol dulu anak petani budak SK ja. Kalah budak2 SJKC. Tapi zaman tu kualiti memang hauk budak2 SJKC tempat aiol. Now better kot.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
anak no 2 produk SJKC
Dia minat dan alhamdulillah sekrg dah jd Cikgu pun
anak yg x minat xde kita nk paksa htr waima sekolah agama mahupun berasrama
Yg nak beljr diaorg jd biarlah diaorg yg pilih nk ke sekolah mana
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 12:18 PM | Show all posts
i dont think we should jatuh hukum -ve kepada parents yg antor anak2 ke SJKC.
Surely ada sebab musabab penting kot setelah d timbang tara oleh mereka mereka itew right?

Kalau tengok population now pun mcm nak sama banyak jer chaya & malay so tak salah kot parents hantar anak SJKC. kurang2 tak lah kena tipu masa hadapan sbb si anak2 ni tau 3rd language.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:22 PM | Show all posts
Dah bukan bahasa ibunda, kat rumah pun tak ada yang berbahasa cina untuk bantu kelancarannya tambah jenis lambat tangkap apa yang diajar pastilah akan ketinggalan akhirnya.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 17-8-2022 04:08 AM
tak tau la cousin iolss buat macam mana.



Aiol pun sedang contemplate nak teruskan pendidikan di SJKC ka di SK. Anak first aiol kasik masuk SK. Yang second ni since 5 tahun dah pi tadika Cina. Rugi pula tak teruskan. Tapi dia tak minat BC dan selalu stress bila disuruh blaja BC. Kesian. Subjek2 lain dia ok ja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak Cina pun p tuisyen... Semua nak sapsapsui... Lanchiauw
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 04:26 AM GMT+8 , Processed in 0.091177 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list