CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bahasa Cina sangat susah untuk dipelajari.Ada pelajar Melayu tertinggal pelajaran di SJKC disebabkan tidak kuasai bahasa Cina

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 17-8-2022 10:45 AM
Bahasa China paling senang di pelajari kerana saya pernah belajar bahasa China lama dahulu. Sekarang ...

Dari sudut kesenangan ni, BC punya grammar tak serumit conjugation English atau European languages. Dia takde conjugation pun. Perkataan tu sebijik2 takkan berubah bentuk. BM pun ada perubahan bentuk perkataan dalam bentuk agglutination. Kalau 'suka' boleh jadi 'kesukaan' 'menyukai' dsb. BC takde semua tu. Tapi BC ada tones dan perkataan dia unique to each word bukan dieja tetapi kena hafal bentuknya setiap satu seolah2 hafal gambar. Kalau 2000 perkataan, maka 2000 bentuk tulisan kena hafal. Saya pernah jumpa orang yang tak reti sebutan tulisan cina tu tapi tau maksud macam hafal gambar. So kalau tengok paper cina dia boleh faham content tu tapi tak reti read out loud.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sekolah ank2 haku Ade kelas bhs cina n Arab...haku laki bini x paksa n pilih la Mana dorg minat... hat sulung ambik cina n no.2 ambik Arab... tp haku suka Bab bahasa nie... setakat nie Korea, cina, Japan, France boleh ckp tp basic je la : boleh la tempias cikit2 ...ingat dolu2 keje kat co cina, Ade 3 bhs Cantonese, mandarin ngan hokkien...sonok dgr dorg ckp ari2 belajor Ngan kelig, pastu part Paling kelakor biler hat cina nk ngumpat dorg ckp hokkien jd haku da boleh tau beza 3 bhs nie tp hokkien cm susah je
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:26 PM | Show all posts
Radzor replied at 17-8-2022 06:33 PM
Ada sekolah arab bawah kerajaan ke?

bawah kerajaan negeri banyak dan dapat bantuan terus pun banyak....tapi masih guna pakai sekolah agama atau sekolah arab
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 09:46 PM | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 17-8-2022 08:18 PM
Jangankan budak yg tak de environment BC kat rumah, budak cina yang mak bapak pun SJKC dulu pun tak  ...

Betul.. susah yang semua sama rasa..anak cina ke anak melayu anak india. Cikgu2 pun tak larat nak mengajar especially lepas pkp yang mana foundation budak2 jadi tak berapa strong. Belajar online ni lain. Last2 cikgu terpaksa gunakan 3 bahasa. Letih dengar cikgu mengajar waktu kelas online dulu. Mula2 cakap cina, pastu english then BM. Mencabar betul jd cikgu sekolah cina. Kalau meeting dengan parents pun sama. Cikgu kena bercakap dua bahasa jugak takut parents melayu india tak paham. Parents cina pun ada jgk tak paham lah
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
i dulu sekolah rendah chinese le jgk..blh speak chinese sampai skrg..idokla ssh mana..tp kwn chinese kt ofis ramai xreti speak chinese kot..kitorg kalau ngn chinese ckp jer chinese tp heols lngsg xfhm..melayu pun xfhm..bi jerr..siann hidup
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 17-8-2022 10:04 PM
i dulu sekolah rendah chinese le jgk..blh speak chinese sampai skrg..idokla ssh mana..tp kwn chinese ...


Ni mcm budak kelas aku dulu lah. Reti cakap hokkien je,dulu diorg ni sekolah kebangsaan. Sebab diorg ni mmg chinese yg migrate ke kawasan melayu pastu kampung plak tu so kalau bukak sekolah cina pun takde cikgu cina yg sanggup pindah situ la. In fact aku rasa dulu masa aku spm senior-senior chinese aku mmg tak amek subjek bahasa cina sbb takde cikgu.Pastu la dulu pun ada kawan cina aku ni ckp,mmg majoriti cina yg migrate ke malaysia ni dari suku hokkien. Tapi lately bila anak2 cina dh ramai pakai masuk sjkc,bahasa hokkien kt malaysia ni mcm dh pupus. Generasi baru mcm dah tak fasih dh bahasa hokkien tu. Hokkien kt malaysia ni pun ada dialek masing2 kalau belah penang lain ipoh lain sabah sarawak pun lain.Tapi budak cina kelas aku walaupun spm drop subjek mandarin diorg berjaya jah,ramai je masuk uni. Masuk maktab pun ramai.Dapat kerja kerajaan pun ramai gak,sbb diorg mmg fasih bm lg fasih dr ckp mandarin
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sjkc now dah x mcm 12 tahun lepas.. now homework dah x banyak. Cikgu pun dah x berapa garang. Tapi time belajar mmg cikgu2 akan sekeh kepala or tangan budak dgn pen if salah.. kikiki.. anak2 aku mostly balik rumah homework xde sbb dorang akan amik masa time rehat or in between class utk siapkan homework. Mmg cikgu akan latih student jgn buang masa. So bila balik sekolah boleh ulangkaji or pergi tuition or rehat tgk tiktok aje..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Apapun seeloknya memang kena dari awal usia biasakan anak2 dgn pinyin tu.. heng shu piek etc tu semua kena kuasai sbb cikgu akan bg arahan bukan sebut perkataan tapi cara nak tulis perkataan. Harap anak2 semua yg belajar di sjkc sukses dalam pelajaran.  Rasa bangga bila tgk anak2 melayu berjaya dalam pertandingan kaligrafi cina, deklamasi sajak cina etc. Dan mereka semua pakai tudung mcm budak2 SK juga takde pun pakai pinafore ke apa.. plus mereka juga bijak baca quran, solat dan tak lupa jawi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 10:27 PM | Show all posts
Sepupu aku sekolah sjkc. Dua beradik. Yg kakak agak cemerlang sbb mak long aku ckp dia mmg minat. Sejak kecik dia yg pilih nak masuk sekolah cina. Yg adik agak struggle tapi bole bawak bahasa tu. So dedua tamat sekolah rendah sjkc. Yg aku nampak dedua kerja sektor swasta. Yg kakak keje oil & gas (bukan petronas). Merata company hantar keje sbb ada 3rd language. Added value disitu. Bukan setakat ke negara yg guna bahasa cina shj, kemana² yg ada staff bangsa cina. So merata la dia berjalan. Skrg dah settle down malaysia. Klu ada visitor bangsa cina dia la yg akan entertain. Yg adik keje sektor logistic. Pon sama company hantar keje merata sbb ada 3rd language.

So bagi aku 1st kene tgk minat anak la. Klu anak ko x minat xyah la paksa. Ada 3rd language sebenarnya added value la utk ko bile dah masuk industri. Sbb tu kot mak pak berlumba nak anak masuk sekolah cina. Tapi bile aku tanya sepupu aku tu anak dia nnt masuk sekolah cina ke, dia jawab ikut anak. Anak dia skrg tadika 5 tahun. Amik bahasa cina. Anak dia suka belajar bahasa cina katanya tapi bila dia bgtau sekolah cina nnt banyak keje sekolah terus anak takmau masuk sjkc.. so sepupu aku ckp mungkin masuk sk jek. Gi amik kelas mandarin jek kat luar nnt.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 10:59 PM | Show all posts
kitmal replied at 17-8-2022 08:26 PM
bawah kerajaan negeri banyak dan dapat bantuan terus pun banyak....tapi masih guna pakai sekolah a ...

Apa nama sekolah arab tu eh.. dan bawah kerajaan negeri mana? Bukan bawah kerajaan persekutuan kan?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:16 AM | Show all posts
Radzor replied at 17-8-2022 10:59 PM
Apa nama sekolah arab tu eh.. dan bawah kerajaan negeri mana? Bukan bawah kerajaan persekutuan kan ...

http://www.yik.edu.my/v3/index.p ... asan-islam-kelantan ( kelantan ) contoh Maahad
http://jheatweb.terengganu.gov.m ... gama-yang-berdaftar (Terengganu)-
Boleh google di bawah sekolah arab/agama di bawah kerajaan negeri..bantuan masih diberi kerajaan perseketuan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah mak ayah orang melayu yang hantar anak-anak pergi sjkc. Semoga tercapailah cita-cita nak tengok anak jadi babu di syarikat cina. Padannn.

Tapi kesian kat anak-anak yang jadi mangsa keadaan
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 10:08 AM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 04:39 PM
Kalo anak blh bawak x perlu tukarkan..skrg ni dah x de UPSR.. kalo ade UPSR ok la tukarkan tuk dpt ...

Betul jugak kan..tu la..dia sekarang seronok pegi sekolah. Tak masa awal2 dulu. Dulu takut kena marah dengan cikgu, sebab lambat buat kerja sekolah. Sekarang memang nampak improvement. Grup parents pun ok sangat2. Diorang selalu bagitau apa homework yang kena buat. Al-maklum la segala catatan homework yang cikgu suruh salin semua kot mandarin.

Cikgu kat nursery pun sangat membantu. Diorang akan check homework...tick mana yang dah siap. So bila pergi sekolah tu...semua homework dah siap. Anak2 pun pergi sekolah dengan hati tenang la. Sebab tu diorang happy. Tak dinafikan lah..homework kat sjkc ni banyak sikit berbanding kat sekolah kebangsaan. As long as dia happy kat sana. So I pun happy la sikit. Kalau dia tak seronok, mungkin akan consider untuk tukar jugak.


Ni tengah merancang untuk ambik tuisyen khas untuk bahasa mandarin jugak.


Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan I pi satu tempat dok 3 -6 bulan dah boleh fasih local language..i pulak bahasa mmg lambat ..so anak I sekolah kebangsaan je .
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
aciksenah replied at 18-8-2022 10:08 AM
Betul jugak kan..tu la..dia sekarang seronok pegi sekolah. Tak masa awal2 dulu. Dulu takut kena ma ...

Bgs kan anak2 pun happy p sekolah home work dah siap.. sbrnye kita pun x de pe nk kejar sgt skrg  ni..UPSR dah x de jd x tertekan sgt.. mama jgn stress sgt..bg kepercayaan pd anak2.. kadang2 kita terlebih stress tkt anak x mampu bawak..tkt anak dpt result x bgs.. pdhal kita lupa UPSR dah x de.. jd x perlu stress sgt..yg penting silibus setiap tahun abis walaupun x de UPSR..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu sebelum covid, pernah je uncle chinese bagitau kenapa orang cina pandai matematik. Dia kata nak sebut nombor dalam bahasa cina perkataan dia pendek² je, berbanding Bahasa Melayu punya sebutan.... Belum sempat habiskan sifir dah penat nak sebut nombor kata dia sambil ketawa sendiri.... Aku dengar jelah sambil nak tertidur tapi takut LOL
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2022 09:22 PM | Show all posts
dalam adik-beradikkaku, yang bongsu aja sekolah cina, itupun sekejap aja..tapi masih fasih cakap cina sampai sekarang sebab cakap cina dengan ahli keluarga belah mak..

cina fasih, english tip top, bm padu, education mantap..sudahnya tetap juga kena reject dengan company cina sebab rasism.. requirement mandarin speaker only tu nampak benau memang nak ambil cina ja..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 10:39 PM | Show all posts
PembacaSenyap replied at 17-8-2022 10:27 PM
Sepupu aku sekolah sjkc. Dua beradik. Yg kakak agak cemerlang sbb mak long aku ckp dia mmg minat. Se ...

Sepupu aku pun ramai sjkc. Bila dorang bercakap sesama dorang dulu aku nganga je sambil kagum
Aku suka belajar bahasa so takda masalah aku amik je bahasa ketiga, keempa sebagai hobi. anak2 pun okay so far masuk sjkc smjkc. Takda apa masalah pun sekolah cina. English pun automatik okay sebab budak2 cina, malay dan india pun mostly cakap english.  Pandai2 parents lah hantar anak mengaji, agama, jawi.. nak seribu daya. kalau taknak belajar kat SK pun tak reti mengaji tak reti solat, jawi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 10:59 PM | Show all posts
kitmal replied at 18-8-2022 07:16 AM
http://www.yik.edu.my/v3/index.php/component/content/article/12-mengenai-kami/145-senarai-sekolah- ...

Oo kerajaan negeri.  Bukan mainstream mcm sjkc sjkt yg mmg masuk budjet kerajaan malaysia setiap tahun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 10:22 AM GMT+8 , Processed in 0.100632 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list