CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bahasa Cina sangat susah untuk dipelajari.Ada pelajar Melayu tertinggal pelajaran di SJKC disebabkan tidak kuasai bahasa Cina

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 03:49 PM | Show all posts
I duduk kat Penang..so kalau tau bahasa mandarin ni ok sikit. Kelebihan kat sekolah cina ni. Automatik anak fasih English. Sebab kebanyakan budak cina kat sana pun bukan cakap cina pun kat rumah.

Terpaksa berkorban jugak hantar anak nursery Cina. Total semua nearly rm 500 jugak la tiap2 bulan. Target asalkan dia paham dan boleh cakap sudah. Nanti darjah 5 mungkin akan tukar ke sekolah kebangsaan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 03:52 PM | Show all posts
Bear skolah Cina, UPSR PMR SPM A memanjang, sambung sampai ke universiti, pun Bear tak hantar anak2 ke sjkc. SK pun ok. Nantu dah besar budak tu, amik la kursus bahasa. Gitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 07:39 AM
Relax2 je.. mcm aku dl ms anta anak ke tadika 4 thn..aku mmg ambik tuesyen tuk anak2.. tp aku plan ...

Aiol memang hanto tuisyen BC dah bebudak tu. So far macam ok ada juga perkataan ka ayat Cina deol tau. Anak2 aiol ni ada 2 yang tadika Cina. Sorang tu ok je. Kakak dia ni yang banyak merempan jika banyak homeworks BC.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:54 PM | Show all posts
moocoww replied at 17-8-2022 03:38 PM
Hari tu waktu perjumpaan ibubapa.. ada la cikgu kelas anak iols meluahkan perasaan. Cikgu kata dia p ...

Time anak aku masuk sek men. aku bagi pilihan nak teruskan sek men cina atau masuk sek men melayu dekat area rumah.. Dia nak kekal sekolah cina sebab kawan2 semua kat situ. Lagipun ramai kawan cina yang dari tadika pun ada. Bila dah form 4 ku tanya lagi, dia masih nak kekal situ gak sebab dah selesa dan aktif badan uniform sekolah. So pada aku, observe anak tu, rasa macam lain macam je, keluarkan lah masuk sekolah biasa. Mental tak mental masuk mana2 pun boleh jadi mental kalau salah gaya.

Untuk masukkan anak sjkc, parents yang kena effort lebih. Pagi2 kena bangun sediakan bekal makanan, hantar anak tuisyen, homework coaching, mengaji, layan cikgu yang proaktif..

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 03:53 PM
Aiol memang hanto tuisyen BC dah bebudak tu. So far macam ok ada juga perkataan ka ayat Cina deol  ...

Layan je anak merempan home work banyak..awal2 je..ade nilam anak no 2 aku skrg ni suka benau buat nilam..si kakak x suka..dah berbeza berdua tu..tp aku ok je..raikan je..dia org pun x de ckp nk tukar sekolah.. aku riso gak kalo msk sk..kang kepala cikgu deme putarkan.. sbb kat SJKC tu aktif.. Cikgu pun  super la aktif..sikit2 wasap..sikit2 call ade je anak kita ni salah tu ni..bawak gliter pun kesalahan beso..Sabo je la
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 04:09 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 03:47 PM
Btl tu.. mmg ramai yg mcm ni..kadang2 sesama dia org pun ckp b.melayu..dan baku tu yg paling x tah ...

Aku masih terpaksa anto tuisyen, anak sulung pun bz study tak sempat ajar adik.
Semua pusat tuisyen uruskan termasuk transporter, aku habis keja baru amik dorang.. Malam mengaji then bagi masa dorang rehat nak main game ke or tgk youtube. Kat pusat tuisyen pun sebenarnya dorang main gak dengan kawan2. Aku tak kisah asal homework siap. Hidup tak tenang kalau homework tak settle, nanti cikgu message2 aku pulak . Scary weh cikgu dorang, tak pasal2 kena tegur tak tengok anak. Tapi kena faham cikgu2 pun ada family, ada anak, kita parents kena cuba mudahkan kerja dia. Depa pun nak kena guide anak2 juga hehe.

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa apa pun kalau takde geng nak cakap mmg akan jadi susah. Iols yg belajar mandarin 2 tahun sampai level boleh borak2 dgn apek kat pasar pun sekarang dah lupa terus sebab jarang bercakap.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 04:09 PM
Aku masih terpaksa anto tuisyen, anak sulung pun bz study tak sempat ajar adik.
Semua pusat tuisy ...

Sbb anak aku smk skrg ni..dah kira x se bz dl..tu dia take over..tp nye garang benau..abah dia pun naik seram.. dia org kat tempat tuesyen mmg ade main2.. tu sbb anak sulung aku seronok p tuesyen.. dah la kwn tuesyen tu dr tadika 4thn..membawak ke SJKC.. tu yg seronok kan..jumpa yg dia serasi.. cikgu SJKC pulak kalo yg anak aku mmg la kuat komplen kat kita .tp ye lah kita pun fhm disiplin dia org mmg jaga kan.. kalo komplen depan2 kita selagi kita x sekeh kepala anak selagi tu dia org komplen..bl dah sekeh haaa br diam..tp tu la anak aku citer dia x pernah kn marah..cikgu elok je Gan dia..yg no 2 ni selamba je ckp x suka cikgu sains sbb buat dia terasa ati.. msk pertandingan bercerita kalah mengamuk2..x malu btl.. aku yg malu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
aciksenah replied at 17-8-2022 03:49 PM
I duduk kat Penang..so kalau tau bahasa mandarin ni ok sikit. Kelebihan kat sekolah cina ni. Automat ...

Kalo anak blh bawak x perlu tukarkan..skrg ni dah x de UPSR.. kalo ade UPSR ok la tukarkan tuk dptkan gred anak yg baik UPSR nanti..mcm anak aku dl kalo ade UPSR pun aku biarkan je dia kat SJKC.. dpt result ape pun aku ok je.. janji dia selesa bersekolah..sbb dia tu introvert.. jd amat ssh tuk dia tukar2 sekolah nak dptkan kawan baru.. ni dah sekolah dunia nyata pun dia ckp cikgu mcm buat lawak..cikgu srh dia bercakap..dah dia mmg jenis gitu.. dia mengadu gak x suka kn paksa bercakap .. aku bgtau ke dia..x pe la..pelan2 belajar.. mn tau boleh tukar dr introvert ke ambrivert mcm aku pulak.. tp aku kalo srh berucap, bercerita atas pentas..bt presentationdlm kelas  pun x blh..gelap mata aku x nampak pe..tah pe2 aku ckp
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 04:53 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 17-8-2022 05:42 PM

my colleague , anak dia balik england masa  kecil < 6 years , memang  accent english and semua bagai, mak dia letak kat nursery  local , pi kindi  around that age chinese  , cepat je picked up bahasa melayu and bahasa  melayu pasar even doa makan!!! hahaha cute je...
then masa sekolah rendah mak dia hantaq srjkc and masa sekolah menengah mak dia hantaq sekolah kebangsaan  saja , ok je , budak kl , alasan - kembangkan daya gaulan.
academic wise anak dia strong academically and talented in piano lagi. so pada i kan , bila i lihat ini - i tak lah rasa ia satu yg necessary kot nak hantaq sekolah SRJKC bagi yg anak anak tak leh ikut , rugi taw otak depa kene struggle benda yg depa sepatutnya mudah kalau gune bahasa BM / BI. yg tak ade masalah teruskan . nak ajaq bhasa ketiga arabic is relevant sebab quran and most manuscript untuk postgrad study  yg nak belajar advance islamic studies benda ni penting, atau terjemahan - boleh ambik kursus ni untuk part time side income ? see  bergune tak? so kalau nak belajar bahasa invest bebetullah. mandarin is okay - kalau nak belajar sebab yelaah nak keje syarikat Chinese senang, tapi ye ke akan jadi macam ni as planned? selalunya di sektor awam and swasta BI ni still penting.


actually cer hantaq anak belajar piano ke , violin best jugak tapi takut high frequency hearing loss, bebenda yg dia masa form 5 boleh attached kat memana school of music ke, ape ape akademi ke ajaq org balik, so dapat duit, so benda ni yg kena pupuk. depends pada ability anak sendiri lah, kalau struggle sangat , bagi kuasai BI.
kalau nak bebetul belajar bahasa ketiga , yg aim nak jadi penterjemah  and dapatkan side income , be serious about it and ambik kursus bebetul. tu je cara - latihlah kemahiran spoken and written, tak rugi.


Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 08:03 AM
Layan je anak merempan home work banyak..awal2 je..ade nilam anak no 2 aku skrg ni suka benau buat ...

Iya, aiol pun suka bab keaktifan sekolah Cina ni. Pehtu ai suka sebab arts, muzik, deols blaja betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 05:08 PM | Show all posts
Edited by moocoww at 17-8-2022 06:06 PM
Potpouri replied at 17-8-2022 03:54 PM
Time anak aku masuk sek men. aku bagi pilihan nak teruskan sek men cina atau masuk sek men melayu  ...

Sepatutnya mcmtu la kan, nampak anak tak boleh bawak.. cepat² la keluarkan dr sjkc.
Simpati iols pd budak² yg dpt makpak selfish.. hari² dorg kena herdik dek laoshi sbb x faham apa yg laoshi terangkn.

Suami iols dan adik beradiknya mmg produk sjkc, heols/anak kata laoshi² di sjkc punya suara kalau dgn budak² non chinese yg bijak.. punya la manis dan lembut, tapi berlainan klau dgn budak² yg corot, hari² kena marah..bila marah.. suara kuat serupa gempa bumi. Lagi la tambah kesian iols pd budak² tu.

Setuju dgn uols.. nak sekolahkan anak ke sjkc.. bkn ja anak kena rajin.. tapi  dengan kita² sekali perlu xtra rajin.. baru la anak pun tambah semangat kan.




Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 05:23 PM | Show all posts
moocoww replied at 17-8-2022 05:08 PM
Sepatutnya mcmtu la kan, nampak anak tak boleh bawak.. cepat² la keluarkan dr sjkc.
Simpati iols ...

Sebaiknya parents pun belajar bahasa cina. Tak susah pun kalu conversation. AKu takda plan nak anak keja company chinese ke apa. Aku suka anak master byk language Sebab pada aku tak rugi.. takda plan mudah dapat kerja ke, senang itu ini..takda. Aku dulu belajar juga bahasa ke tiga.. tapi susah sikit sebab takda orang blh practise hujung2 hilang mcm tu je bkemahiran aku. So aku cari bahasa yang mudah cari geng bercakap.. apa lagi, selain bahasa cina sebab ramai cina kat malaysia kan. Kalau bahasa arab dh nak cari mana orang arab bercakap dengan kita. At least kalau bahasa cina, jiran2 aku ramai cina. Kawasan kejiranan saling berjumpa bertegur sapa dan bila buat makan2 ajak2 dorang sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 05:03 PM
Iya, aiol pun suka bab keaktifan sekolah Cina ni. Pehtu ai suka sebab arts, muzik, deols blaja bet ...

SJKC anak aku kalo nk belajar bab musik ni kita sendiri kn anto ke kelas muzik kat luar..tp anak aku yg sulung msk smk dia ambik subjek muzik.. dia ckp kat tempat ni ade 2 sekolah je ade musik..anak aku tu dl p gak kelas organ.. tp tu la separuh jalan.. kelas muzik bertembung gan sekolah agama... Pd aku boleh je anta anak ke SJKC tp kita pun kuat la..kuat anta tuesyen..kuat ati sbb ade parent x boleh anak deme kn tegur gan cikgu.. kalo aku ok je sbb mcm kita sekolah dl.. disiplin skt.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bdway, mandarin ni kalau nk belajar setiap huruf character tu kena hafal ya. Takde suku kata mengeja mcm BM or BI. Kalau ckp plak ade nahu2 dipanggil hanyin pinyin. So kalau yg kuat daya ingatan rasanya mudah je belajar tulisan cina. Bahasa plak kena selalu practice, kalau selalu cakap elok la sebutannya, sama mana2 bahasa pn. Iols skrg tulisan da lupa, tapi once anak nk enroll sjkc sok2, iols akan belajar blk dgn anak. So sama2 belajar ahgitewww
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu mmg hantar anak sjkc. Sekolah pertama kat ulu. Kebanyakan guru semua racist. Memang sengaja taknak ajar pun anak bangsa lain ni. Hampir setiap hr tanya, bila nak pindah? Guru besar je yg ok. Sekolah kedua cikgu² ok. Anak pun dah boleh cakap cina. Tp mmg kena spend bnyk sgt utk tuition walaupun dah ada kelas tambahan provided by school. So sampai malam la anak tu belajar dan buat homework melambak². Kelas tambahan hr² sampai pukul 3 termasuk hr Jumaat.
Sampai satu masa Allah jentik hati takkan nak sangat kejar bahasa Cina tu sampai korban agama. Sampai tak pernah sempat nak pergi sembahyang Jumaat. Nanti anak² besar bahasa cina reti, mengaji, solat kelaut. Dah sekolah menengah br nak pupuk, mmg jd liberal la budak tu. So aku tarik keluar anak dr skjc.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 06:31 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 17-8-2022 05:33 AM

Tapi bukan bebudak paling cepat belajar bahasa? Sebab usia usia tu paling senang nak belajar, cam span gitu..

Ni ada satu malaysian baru sampai quebec tahun lepas, anak zéro french, tahun ni cakap siap slang dah, budak 7 tahun usia.

My niece Tak sekolah cina Tapi sekolah dia ada subject bahasa cina, exam dapat 98 % lagi tu..

So yang susah nak catch up sebenarnya takda usaha nak maju?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 06:33 PM | Show all posts
kitmal replied at 17-8-2022 07:25 AM
sekolah arab tu tak racist juga ke./// fair and square..buang semua sekolah macam tu...

Ada sekolah arab bawah kerajaan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mujur akak takde anak and not planning to have to pun..so takyah susah2 nk kene cracking my head to plan for education la,school la, tusyen la, bagai sume tu
Baik akak spend duit pi vacation sana sini
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangankan budak yg tak de environment BC kat rumah, budak cina yang mak bapak pun SJKC dulu pun tak reti baca semua tulisan dalam buku dan susah nak score BC ni. Berapa tahun lepas, Menteri wee ka siong ada komplen sebab anak dia tak perform paper BC UPSR. Katanya papar tu standard dia macam tingkatan berapa entah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 10:05 PM GMT+8 , Processed in 0.118351 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list