CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bahasa Cina sangat susah untuk dipelajari.Ada pelajar Melayu tertinggal pelajaran di SJKC disebabkan tidak kuasai bahasa Cina

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 02:46 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 12:24 PM
Aiol pun sedang contemplate nak teruskan pendidikan di SJKC ka di SK. Anak first aiol kasik masuk  ...

tu lahhh...sayang kalau tak sambung belajar bahasa tu. tapi kalau dia tak boleh nak bawa tak yah paksa la.ghisauuu jadi macam el tu.

nauzubillah!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 02:48 PM | Show all posts
terpulang pada mak bapak nak hantar anak2 dorg kat sekolah mana...
sk pun ok, sjkc pun ok.. dua2 ada kebaikan dan keburukan..

dua2 anak aku belajar kat sjkc..
si kakak skrg ni dah form 5 and skolah kat smk jer..
si adik skrg ni dah darjah 6..

aku nak citer pengalaman aku bila anak sulung aku yg dari sjkc masuk ke smk..
Alhamdulillah dia tak perlu masuk kelas peralihan sbb dia skor A dalam bahasa melayu masa UPSR.
but dia ada masalah ketika belajar...

masa kat smk, semua subjek belajar dalam BM.. kat sini timbul masalah bila anak aku tak faham certain2 perkataan dalam bahasa melayu sbb dari awal belajar dalam bahasa cina.
contohnya bila belajar matematik.. dia tak tau apa itu darab, bahagi, sama dengan, perpuluhan... bila cikgu sebut perkataan2 tu dia kena tanya balik cikgu tu dalam bahasa cina (cikgu math dia is chinese).

and dia kena belajar extra sikit dari budak2 lain sbb masalah nak faham..
dia struggle hampir 2 tahun nak betul2 faham istilah2 dalam bahasa melayu... mungkin sbb dah 8 tahun dok belajar dalam bahasa cina (tadika start 5 tahun smpai darjah 6).
and satu lagi masalah bila baca sifir.. cara baca sifir budak2 sjkc and budak sk adalah lain..

skrg ni dua beradik ni mmg selalu ckp cina jer kat rumah... and papa dorang mmg 100% pure chinese. tapi laki aku ni langsung tak reti nak ckp mandarin, apa lagi nak baca tulisan cina.. sbb dari kecik mak bapak dia anto dia belajar kat singapore.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 17-8-2022 06:46 AM
tu lahhh...sayang kalau tak sambung belajar bahasa tu. tapi kalau dia tak boleh nak bawa tak yah p ...

Khenst! Aiol pon takot anak jadik psiko sebab memang pernah nampak pelajar aiol jadik psiko gara2 kena paksa tinggal asrama dok jauh dari mak pak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kam3n at 17-8-2022 02:59 PM
Lelaputra replied at 17-8-2022 12:18 PM
i dont think we should jatuh hukum -ve kepada parents yg antor anak2 ke SJKC.
Surely ada sebab musa ...


Uols ambil statistik celah mana ni pop melayu & cina dekat nak sama banyak? Kali terakhir saya tengok, melayu sekitar 50+% & cina 20+%. Kalau nak banding pop cina dgn bumiputera (60+%) lagi jauh tertinggal.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 02:17 PM
Betul. Kalau pandai amik peluang mmg untung, ada kawan2 yang rajin bawa anak join competition kali ...

Btl tu..anak aku sbb dia kan introvert.. dia kedepan kalo nak pertandingan bercerita mmg x blh la .kelam mata pengsan pun pernah ko.. tp bab seni ok pulak..cikgu pulak mmg bg info banyak kan.. mmg lain la aku tgk cikgu layan anak kelas 3 depan ni walaupun kita ni bukan cina kan.. kalo musim perayaan..tu dia bawak balik gift mcm2.. tp anak bongsu aku x mcm kakak dia.. dia x minat kaligrafi...belajar 1 huruf 3 thn x lps2 lg..tp dia x malu jenis extrovert.. p msk pertandingan bercerita b.i, p try register tuk hoki..

Bab pengurusan mmg sgt bgs kan..anak aku ni dr kakak dia sampai skrg pegi dan balik mcm drive thruu.. pak guard bukan jenis tgk je..bukak kan pintu kete anak yg Line ke 2.. keluarkan anak kita..duk halang kete Dr anak kita berjalan..mmg bgs benau la.. hujung bulan selalu la parent bg angpau. Belanja makan McD,KFC,pizza.. selagi kita x jemput mmg cikgu x lpskan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:08 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 02:56 PM
Khenst! Aiol pon takot anak jadik psiko sebab memang pernah nampak pelajar aiol jadik psiko gara2  ...

Takda lah sampai psiko budak2 sekolah cina ni.. elok2 je aku tengok.
Ustaz ustazah kenal semua murid islam. Siap tau depa makan apa, buat apa time sekolah sebab tak ramai kan. Semua budak2 pandai mengaji sebab lepas sekolah ada kelas mengaji. Cikgu kafa anak aku dulu kata, ada budak sk pun tak pandai mengaji huhu. So sebenarnya bergantung ibu bapa mencorakkan anak, nak tau bahasa arab, mengaji, tulisan jawi..semua tu kita boleh pastikan anak2 mahir juga.

Kita parents lebih tau anak boleh buat ke tak. Asal jangan la psiko anak2 sampai psiko budak tu semata kita nak dia ace semua




Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:13 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 03:07 PM
Btl tu..anak aku sbb dia kan introvert.. dia kedepan kalo nak pertandingan bercerita mmg x blh la  ...

Betul. pernah hantar anak dulu style drive tru juga. Ntah2 anak kita sama sekolah..

Senang.. hantar anak masuk dlm pagar sekolah, pastu pakguard, atau ntah sapa sukarelawan dikalangan ibu bapa akan bukakan pintu keretakita, bawa anak ke pintu masuk sekolah.. ramai pulak sukarelawan dia..siap ada yang jaga lalu lintas nak pastikan anak2 selamat. Itu memang aku salute.

Sekolah anak sulung aku, guru besar sendiri terpacak pagi2 pukul 650 pagi nak sambut murid2 sekolah sambil jaga lalu lintas.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
my_irina replied at 17-8-2022 02:14 PM
pengalaman sendiri - sekolah cina tp takde advantage sgt pun...ade mintak satu jawatan penting bersa ...

X Klkene company kot..ms aku keje dl..ms interview tukang interview tanya pandai b.cina tak..nsb ms tu br abis study..tau la skt2.. dpt keje gan gaji org cina...sbb tgk member lain yg sama jawatan tp x reti b.cina.. dpt gaji beza 500 gak la..tgk company suami pun mcm tu gak..dia dpt gaji melayu..rugi dia ckp reti b.jepun.. x kemana2 pun...x banyak company yg guna b.jepun.. Kadang2 owner company nk main gaji bt mcm ni..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 03:20 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 03:16 PM
X Klkene company kot..ms aku keje dl..ms interview tukang interview tanya pandai b.cina tak..nsb m ...

Anak aku minat belajar bahasa jepun sebab minat anime, lagipun stroke lebih kurang bahasa cina katanya. Aku sebenarny prefer dia belajar bahasa german
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 03:13 PM
Betul. pernah hantar anak dulu style drive tru juga. Ntah2 anak kita sama sekolah..

Senang.. h ...

Ni mmg pak guard..ade gak sukarelawan tp dr sekolah swasta cina yg terfofular kes student kn denda lari pakai mask tu.. tp sejak lps covid ni x de dah sukarelawan tu.. pak guard tu je..tp mmg nampak la cara dia org sgt teliti kan.. cikgu nye pulak siap guru beso sekali ko duk kat situ buka kan pintu kete anak murid.. yg paling aku rs best sbb dr guru beso sampai ke cikgu x rasis tu..anggap semua sama..kecuali kalo anak Indonesia atau mak atau bapak Indonesia, China, Myanmar..ni aku nampak cikgu mcm rasis skt la..sbb cikgu ckp nanti murid tu p blk negara asal parent dia org..rugi kerajaan Malaysia.. aku x terfkr pun sampai mcm ni.. siap pesan lg kat student Melayu jgn mkn kedai sembarangan sbb tkt x halal.. dia cina x pe x kisah halal haram..sampai ke makan ko dia punya menjaga..pelik je bl ade yg x suka anak ke SJKC..pdhal anak2 petang still p sekolah agama .senja mengaji gak..khatam Quran gak..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu hantar sekolah cina. Dari hantar sekolah cina baik hantar international school. At least dalam bahasa inggeris. Orang cina pun ramai tak suka bahasa cina
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 03:20 PM
Anak aku minat belajar bahasa jepun sebab minat anime, lagipun stroke lebih kurang bahasa cina kat ...

Budak SJKC mmg skrg tgh kuat animie kot..anak sulung aku tu pun sama..nk bl costume la.. mls je nk layan..stroke cina gan Jepun hampir sama suami aku ckp cuma ade lain skt..kadang2 suami aku bc buku anak aku..dia bgtau isi..anak aku ckp kurang tepat..dia mcm ni mcm ni..duk la gaduh gak pasal tulisan kaligrafi abah sbb si kakak ckp abah dia salah pegang berus...abah dia ckp dah btl la Jepun pegang mcm ni.. dah nama anak perempuan kan..mn la nk kalah.. tp kadang2 srh gak si kakak bl brg kat tokey buah apek cina kan..srh ckp b.cina..kumain la apek melayan..dpt rege pun lain..kalo aku bl emm.. tu dah msk smk.. duk rs syok sbb dia terfofular sendiri nye..sbb dia fasih b.cina gan b.i.. BM jgn ckp la mmg tunggang langgang sbb otak dia org berfikir dlm bahasa ke 3 kan..lps tu translate ke b.m..dah aku pulak cakap dialek Pahang..kadang2 ketawa kan je..kita ckp gunung ganang..dia ckp gunung gining..hahahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 17-8-2022 07:33 AM
Potpouri replied at 17-8-2022 07:08 AM
Takda lah sampai psiko budak2 sekolah cina ni.. elok2 je aku tengok.
Ustaz ustazah kenal semua mu ...


Aiol punya post tu refer pada budak2 yang dipaksa belajar apa yang dia tak mahu belajar. Merujuk juga pada kes budak El tu. Lagipun sapa la tau masa SJKC helok ja sekali masuk SMK ka dah kertu dah kerja ka jadik psiko. Ha.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:33 PM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 17-8-2022 02:25 PM
Takder maknanya. Kalau komer nak cakap cina bek komer amik class yang memang ajar PRC Chinese. Cin ...

kalau internasional memang la xkemana,BI lebih penting,
kalau dlm negara ni sektor swasta bahasa cina penting, cumanya walaupun menguasai bahasa cina gred gaji tetap dikelas kedua,

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:34 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 03:23 PM
Ni mmg pak guard..ade gak sukarelawan tp dr sekolah swasta cina yg terfofular kes student kn denda ...

Betul. Aku abaikan je mulut2 orang tu. Anak aku sampai sekolah menengah masih sekolah cina. Masuk sekolah menengah pengantar Bahasa Inggeris. Semua kelas DLP. Takda issue sebab sjkc kat bandar2 memang rata2 cina cakap english. Dorang saja nak anak belajar bahasa ibunda.
Bila parents bercakap dengan cikgu, cikgu sedaya upaya gunakan bahasa melayu baku.. bagus tatabahasanya .. Kita melayu guna bahasa percakapan je. Depa guna BM, bila parents melayu ada yang nak cakap english, then dorang switch guna english. Ada parents melayu pandai cakap cina, depa tukar cakap cina pulak. Paling untung budak india.. semua 4 bahasa depa sapu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:38 PM | Show all posts
Hari tu waktu perjumpaan ibubapa.. ada la cikgu kelas anak iols meluahkan perasaan. Cikgu kata dia pelik dgn bberapa ibubapa melayu, anak mmg tak minat tapi tetap berdegil untuk sekolahkan anak di sjkc. Hasilnya.. results exam hari tu semuanya gagal.. bila dinasihatkan untuk pindah ke SK.. habis dihamunnya cikgu.

Nasihat 1sen dr iols..buat parents yg bercadang nak masukkan anak ke sjkc.. buat lah persedian awal. Hantar ke tadika cina seawal yg mungkin dan jgn berkira utk ketepikan duit untuk hantar tuisyen.. sebabnya sains, maths, sejarah dan bberapa subjek semuanya dlm bahasa cina.

Setakat ni ada bberapa rakan iols yg anak bersekolah di sjkc yg mana waktu di sjkc results anak semuanya corot, tapi bila ditukarkan ke SK.. anak² yg corot tadi tu, results mereka semua cemerlang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 17-8-2022 03:31 PM
Aiol fikir2 dulu la.

Relax2 je.. mcm aku dl ms anta anak ke tadika 4 thn..aku mmg ambik tuesyen tuk anak2.. tp aku plan dia abis kan silibus smart readers dia gak..so bl msk SJKC.. dia still p tuesyen b.cina gan b.i di smart readers.. umur 10thn abis level 10 smart readers..so fokus pd b.cina..b.cina x dpt A pun x pe..janji dia faham ckp dan boleh menulis tuk buat home work..skrg ni lps covid cikgu x kuat sgt tekan berbanding sblm covid..lps tu kalo dah abis exam..dah dpt result jgn stress sgt anak dpt markah rendah ke pe..raikan je berapa dia dpt.. nanti anak akan happy..ni aku bt ke anak aku..dia p sekolah pun x stress..seronok pulak dia dgn aktiviti dia yg padat..aku la penat nk menganto kesana kesini..dia happy je..kalo anak nk bl buku atau komen aku mmg akan sugestkan yg dlm b.cina.. lg satu dua2 org anak aku ckp tulisan jawi senang sgt.. cuma anak aku ckp b.arab ssh skt tp x sesusah b.cina..jd dia org ckp pelajaran sekolah agama x susah sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:41 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 03:29 PM
Budak SJKC mmg skrg tgh kuat animie kot..anak sulung aku tu pun sama..nk bl costume la.. mls je nk ...

Perempuan mana pernah kalah.  


Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 03:34 PM
Betul. Aku abaikan je mulut2 orang tu. Anak aku sampai sekolah menengah masih sekolah cina. Masuk  ...

Btl tu.. mmg ramai yg mcm ni..kadang2 sesama dia org pun ckp b.melayu..dan baku tu yg paling x tahan.. cikgu sekolah anak aku ni pulak kalo yg darjah 1 kumain lawa2 dia org letak.. dah la super lembut,lawa.. tuk darjah 1 je la..hahaha.. aku x tau la sbb pe dia org anta anak ke SJKC kan walaupun ade je yg anta ke sekolah Internacional.. lg 1 SJKC anak aku x de yuran PIBG.. situ jimat banyak..ni dah siap bg slip tuk buku thn depan..dah bayo pun duit buku latihan semua x sampai pun rm60.. mcm aku jimat banyak dah la sbb si kakak yg ajar adik b.cina..ms si kakak dl mmg kopak gak la poket ke duit tuesyen dia..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 03:41 PM
Perempuan mana pernah kalah.

Tu la dgn dia mmg x nk kalah..lps tu terbawak gaya cina bercakap tu kan... Kalo dua beradik tu ckp b.cina kat rumah..seram gak tgk.. tp anak aku sll bgtau.ibu marah x teruk pun..kalo org cina marah anak dia lg teruk..ye la dah kita x tau pe mak dia org bebelan..dia org faham..sampai ckp takut saya..saya janji x nk bt perangai mcm budak tu..yg aku ni bgs la..senang aku..hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 10:48 PM GMT+8 , Processed in 0.119799 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list