CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bahasa Cina sangat susah untuk dipelajari.Ada pelajar Melayu tertinggal pelajaran di SJKC disebabkan tidak kuasai bahasa Cina

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya skrg kan..cina bukit pon beriya nk spiking wpon litang pukang englishnya. Nama pon pastikan ada nama omputeh depannya tu. Beriya nak jadi banana. Kenapa pulak umah melayu beriya nak antar gi sekolah cina wpin tiada basic dari tadika?

Lagi 1...kalau bahasa cina pon x boleh kuasai ..mcmana bdk nk menguasai apa yg cikgu ajar kat sjkc. Tah tah bdk ni cerdik..tp pasal x dpt fahami bahasa cina dgn baik terus subjek lain2 so so je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 12:54 PM | Show all posts
makita replied at 17-8-2022 12:51 PM
Masalahnya skrg kan..cina bukit pon beriya nk spiking wpon litang pukang englishnya. Nama pon pastik ...

Betul tu, akak cadangkan supa ibu bapa yg mahu menghantar anak ke sjkc, pergi ambil kelas mandarin di luar dan ambil peperiksaan HSK level1.baru tahu bagaimana susahnya anak anak itu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
cing cong cing cong
kima ni aiiiiiiiiiiiii yahh
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Hntr je la tuition bhs cina dari kecik. Tp sekolah sk. Janji leh cakap n fhm mandarin. Xperlu smpi beria2 sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku 2 org SJKC.. elok je guru beso ckp jgn riso mama..kami guru2 akan mendidik anak murid dr x tau kpd tau.. anak sulung aku elok je siap boleh menang pertandingan kaligrafi lg.. siap tuliskan nota warning kat jiran belakang rumah duk buang sampah kat tong kami.. skrg ni si adik SJKC..nampak lg mudah dr kakak..buku teks dan buku latihan x perlu bawak balik.. semua tinggal kat sekolah tuk atasi mslh beg berat melampau.. siap HEM pesan beria2 anak lelaki jgn marah2.. kn bt kuiz..main game sbb anak lelaki x akan boleh fokus mcm anak perempuan  
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bedah.Cun replied at 17-8-2022 10:45 AM
Takde lagi ai dengar lepasan SJKC gi jadi menteri luar ker presiden China. So, mak tak rasa benda ne ...

Haaa...paling terpaling pun jadi pengacara sambutan hari kebangsaan keluarga malaysia PM ismail sabri..bangsa melayu yg tolong translate bahasa mandarin..lepas tu kene kecam berjemaah..nothing to impresss
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:28 PM | Show all posts
Ramai parents hantar sjkc skrg. Dulu tak ramai. Okay je, parents jangan lah paksa2 sangat bagi anak2 seronok belajar. cikgu sekolah anak aku, guna trilanguage kt sekolah. Budak tak paham BC dia switch BI dan BM. Bukan semua budak cina pandai bahasa cina pun.

Tuition pun sama amik yg guna tiga2 bahasa supaya basic dorang tau walau dlm bahasa apa pun. SJKC kita nak medium pengantar je sebah nak belajar bahasa kena practise.

Okay je ku tengok budak2 melayu india kat sjkc. Kalau anak tu rasa stress ko keluarkan lah. Aku tengok yang masuk sk pun macam2 masalah juga kalau dah tak minat belajar..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:36 PM | Show all posts
Yang risau budak stress sangat ni, depa mungkin sejenis parents yang competitive, stress nak anak pandai amat kot score A semedang. Style aku, asal anak2 kuasai 3M dan apa sepatutnya waktu sekolah rendah dah cukup.

Pasal cikgu, dorang rajin dan bersungguh2, aktif message2 parents tapi kalau budak siap homework, teacher sjkc ni okay je. Dorang cuma tak suka budak malas, nak hantar boleh, tapi wajib ikut sistem dorang. Bagi aku hantar mana2 pun samalah, sekolah ni paling dekat dengan rumah aku. Dulu sekolah jauh pun aku hantar gak sebab nak anak belajar bahasa tambahan. Cikgu2 dan budak2 takda racist ke apa. Bagus ada anak melayu dan india situ, kat sekolah anak2 aku sama ramai je komposisi kaumnya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ada aku kenal anak dia masuk skjc pastu sambung sek men cina ambil uec, pastu smbg bljr kt ipts sbb xada ambil spm, yg thu ank dis grad doktor dri msu skrg hbs kontrak jdi doktor, yg lain xthu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
akies replied at 17-8-2022 07:46 AM
Dulu anak iols tadika cina..ada juga terdetik nak smbg ke skjc..
Tp memandangkan skjc tu jauh sikit  ...

Dulu pun hantar anak ke tadika cina dan ada ura2 nak terus ke skjc.  Tp homework tadika pun aku tak boleh tolong bila anak tanya apatah lagi bila ke sekolah rendah. So kensel.  Sek keb aku boleh ajar anak bm english jawi arab.  Anak seronok aku pun tak stress.  Dah jadi loyau pun anak aku tu.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Potpouri replied at 17-8-2022 01:28 PM
Ramai parents hantar sjkc skrg. Dulu tak ramai. Okay je, parents jangan lah paksa2 sangat bagi anak2 ...

Pd aku sbb knp ramai skrg ni anta ke SJKC sbb SJKC je msh sama mcm kita sekolah dl.. mcm cikgu anak aku .anak bt salah je trs call,wasap bgtau..gliter pun haram x boleh bawak ke sekolah.. Emm kalo sekolah biasa x de benda yg x haram kan..

pengalaman anak sulung aku dl.. kalo anak pandai rebut peluang..banyak weii benefits tuk student bukan cina anak kita leh dpt..mcm anak aku lebih pd kaligrafi dan lukisan..dia pulak dpt lompat kelas dr kelas paling hujung ms darjah 1 ke kelas 3 paling depan..lg la..dgn cikgu2 terlebih sayang dan terlebih care ...x pernah kn marah weii dia citer ms dia kat SJKC dl .....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:14 PM | Show all posts
pengalaman sendiri - sekolah cina tp takde advantage sgt pun...ade mintak satu jawatan penting bersandarkan kelebihan bole berbahasa cina....tapi nan hado...dpt jugak pd ssjkp yg kuat complaint...yg husnuzon akan berkata 'bukan rezeki' tp realitinya...takde advantage pun pandai brbahasa extra...in Malaysia lah!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:17 PM | Show all posts
ina_na replied at 17-8-2022 02:06 PM
Pd aku sbb knp ramai skrg ni anta ke SJKC sbb SJKC je msh sama mcm kita sekolah dl.. mcm cikgu ana ...

Betul. Kalau pandai amik peluang mmg untung, ada kawan2 yang rajin bawa anak join competition kaligrafi semua tu..anak2 aku pulak takda yang berminat nak join apa2 competition. Cuma ku hantar swimming, art class, taekwondo, piano..  tupun piano sekerat jalan sebab tak minat.
Aku suka anak2 kt sjkc dan smjkc. Pengurusan dia bagus, lebih safe berbanding sk berdekatan, yang budak-budak bersepah2 di luar sekolah lepas abis sekolah. Sekolah anak aku rasa lebih selamat. Budak2 tak dibenarkan keluar dari kawasan sekolah selagi parents atau transporter tak datang amik.



Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:23 PM | Show all posts
Ada cikgu ditugaskan menjaga murid2 lepas sekolah tunggu parents dan transporter. Ni sekolah anak aku lah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:25 PM | Show all posts
kalo setakat nak faham bahasa cina, amik kelas sampingan dah la. kalo masuk terus sekolah cina, kesian anak2. silap2 kena buli. sdgkan cikgu melayu dlm sekolah cina pon, ada kena pulau, inikan pulak budak. lagi baik kalo hapuskan jek sekolah jenis2 ni. biar semua sekolah kebangsaan.

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:25 PM | Show all posts
copy_paste replied at 16-8-2022 03:21 PM
cuma mudah dpt kerja di sektor swasta,
dan mungkin lebih bijak kot,yerlah sekolah cina kan baguss  ...

Takder maknanya. Kalau komer nak cakap cina bek komer amik class yang memang ajar PRC Chinese. Cina Malaysia neh tak relevan, bukan level international. Komer bukak page bahasa UN pun takde nyer penterjemah bahasa Cina UN tue cakap bahasa cina ter-"puw-serk", "puw-serk" (bu shi).  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 02:27 PM | Show all posts
kalau belajar sedari umur kanak2, tiada masalah, termasuklah belajar tulisan cina. Budak2 mudah dan cepat tangkap. Bahasa Mandarin bermain dengan 4 tone, dapat kuasai tone ini akan tiada masalah kelak. Jia you!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:28 PM | Show all posts
tidak ada manfaat belajar bahasa mandarin...lebih baik belajar bahasa arab dan mahir dlm jawi...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:31 PM | Show all posts
Page UN, hader ker deme yang PRC cakap macam Theresa Kok ker Lim Kwan Eng? Kalau dengan PRC neh memang mak agree kau terpaksa nak cakap cina ker haper. Kalau kaw cina malaysia duk chowkit kutip tin jer, tak payah nak mengada2 gedik feeling foreigner

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols flip hair sajork. Upsr zaman tokkadok mandarin iols dpt B yah pemahaman n penulisan. Math even in mandarin stil dpt A yach. Sains dpt B. Syok pun sjkc pastu leh ckp mandarin best wooo tapi iols rasa iols ketulahan lah kalau skrg jln2 without husband or anak, automatic cino2 ckp chinese dgn iols (hokkien or mandarin)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 10:05 PM GMT+8 , Processed in 0.111467 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list