CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Harga barang naik mengeluh tapi boleh je beli kopi mahal.Betul ke rakyat Malaysia benar-benar terkesan?

  [Copy link]
Post time 16-8-2022 09:38 AM | Show all posts
minum nescafe kira x mahal la kan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 10:02 AM | Show all posts
hari tu persoalkan org yg mampu tiket konsert dewa, hari ni persoalkan mampu beli kopi mahal. dgn berpandukan perbelanjaan ummah yg lebih drpd berkemampuan, lantas mewakili seluruh rakyat Msia kah? nak tengok rakyat Msia melarat mcm kat Sri Lanka baru boleh mengeluh, gitu? akak yakin esok lusa "reporter" akan melaporkan pembelian rokok pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga Tuhan tunjukkan jalan penyelesaian pada mana2 orang yang terkesan akibat kenaikan kos sara hidup masa kini.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:14 AM | Show all posts
i think ramai muda mudi kat starbuck ni kan? or kalau level kita yang tua ni maybe coffee bean or mamak je...so i assumed muda mudi dapat elaun mak bapak and also duit ptptn ke? so depa belilah kopi sbb bukan depa cari duit..

i think malaysian ramai je kaya...but also ramai jugak terkesan so its subjektif , mybe?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:19 AM | Show all posts
sesak2 pon still kena bercuti, still kena reward diri.. nak pikir terkesan je tak jadi apa laa. last2 sendiri mental dok pikir itu tak ckup ini x ckup
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:22 AM | Show all posts
minum kopi mahal sebulan sekali je..skrg ni iols suka aik cheong cappucino or latte..sedap gak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:33 AM | Show all posts
yg beratur dekat depan starbucks tu mewakili 1 malaysia ke??
yihhh

yg tak beratur x tengok plak

ada je xpenah minum benda alah tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 11:19 AM | Show all posts
bior la depa nak minum kopi mahal pun..duit depa, bukan duit hang
yang ada duit buat cara ada duit, yang tak de duit..jangan nak berjoli macam orang banyak duit..

duk dediam kat rumah...pi bancuh kopi O cap kapal api
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
chandrahusin replied at 16-8-2022 08:59 AM
Yg tayang2 tu dh sah2 bkn yg susah
Atau pun puak yg tayang selagi boleh
tapi hutang

Aku le tew...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 16-8-2022 11:33 AM
Aku le tew...

Sama la dgn aku
Takde apa nak ditayang
Org tayang sbb dia ada la kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 16-8-2022 07:25 AM
Nanti ada je yg akan justify kebebalan masing2.
Yg penting semua salah kerajaan

Ni semua salah gomen
Ok done letak komen
Eh mcm pantun lak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 12:43 PM | Show all posts
ramai yg tak pernah pernah beli air mahal2 ni. I kenal ramai ja bawa bekal ke tempat kerja, pakai ja kereta uzur and amik extra job after office hour. Mmg ramai terkesan.Terkesan sejak sebelum naik2 harga lagi.

So pls jgn bijak sgt nk ukur hal2 mcm ni dgn pergi jenguk tempat2 selektif. Banyak lg tempat yg boleh kita tgk utk tau ramai yg tak mampu dan hadapi masalah kewangan. Ada yg nescafe pun tak pernah terfikir nk rasa or beli sb tak mampu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 12:53 PM | Show all posts
SedihPedih replied at 16-8-2022 12:43 PM
ramai yg tak pernah pernah beli air mahal2 ni. I kenal ramai ja bawa bekal ke tempat kerja, pakai ja ...

nescafe mahal. baik yg bancuh sendiri baik dlm tin.
tp aku wajib nescafe tin setin sehari dan sedih skang dah harga RM3 satu tin
tapi utk kat rumah guna kopi-o nutrigold tu je. masuklah freshmilk bolehlah jadik ala ala latte.

dah banyak skang kena cut cost belanja. takde mcm dulu.
btw aku rasa kalo soping kat aeon ioi mall tu, dekat brg basah bukan melayu (termasuk aku ) saja yg amek brg diskaun 50% 30%.
cina india semua sama gak. aku mmg beli brg kat aeon sbb dpt points. point pun boleh redeem jadi duit.

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:29 PM | Show all posts
aechae replied at 16-8-2022 07:51 AM
Yg beli kopi mahal tu bbnu, x beli barang dapur pn..dorg gna duit elaun blaja
Yg bergolok gadai maka ...

Semalam saya pergi beli barang dapur untuk keperluan seorang diri dah RM70
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Costa coffee sedap,tapi beli time drive jauh je la
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat Malaysia mmg terkesan ye hanats, sebab tu menteri, chairman glc semua naikkan gaji pokok masing2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 16-8-2022 07:51 AM
Yg beli kopi mahal tu bbnu, x beli barang dapur pn..dorg gna duit elaun blaja
Yg bergolok gadai maka ...

Yg ni ai sokong.. demi nk upload gambar kat socmed.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
iollss x beli dah coffee bancuh sendiri mcm nescafe etc...masa skolah jadi ketagihan...so sesekali beli jelah coffee hipstur tu bila teringin....kat negara luar dah berkurun ada coffee shop pelbagai jenama..kat sini baru terhegeh2 ..asyik la ngulang stabak dorang ni...bosan
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
iols beli beans kat stabak/cbtl pastu brew sendiri kat umah ada auto coffee machine. mmg tetiap pagi minum coffee smbil layan perasan kat laman blkg lepas anto anak sek.
yg merungut takdop pitih tu org lain, yg minum kopi mahal tu org lain. so???
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang mengeluh tu peon, yang beli kopi mahal tu esekutip.. kan lain tahap tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 08:27 AM GMT+8 , Processed in 0.614342 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list