CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2115|Reply: 50

[Tempatan] Pengunjung Program Permotoran Gagal Uruskan Sampah

  [Copy link]
Post time 14-8-2022 10:36 PM | Show all posts |Read mode

Sampah sarap terdiri daripada bekas plastik dipercayai dibuang oleh segelintir pengunjung yang hadir pada sebuah program permotoran di Kompleks Sukan Gong Badak, semalam semasa tinjauan sekitar kawasan tersebut hari ini.

Perbuatan sedemikian mencerminkan tahap kesedaran masyarakat Malaysia terhadap kebersihan alam sekitar yang masih belum ‘Merdeka’ kerana sentiasa mengharapkan pekerja pembersihan mengutip sampah dan sisa makanan serta minuman yang mereka tinggalkan begitu sahaja tanpa membuangnya ke dalam tong sampah.







Isu kebersihan sentiasa disuarakan oleh pelbagai pihak namun ianya dipandang sepi disebabkan ‘kedegilan’ segelintir masyarakat untuk menjadi individu yang mempunyai kesedaran sivik meskipun telah diterapkan sejak dibangku sekolah.

Jika tidak dibendung dari sekarang, perbuatan ‘pengotor’ mereka ini akan diwarisi oleh generasi akan datang sekaligus menyukarkan usaha kerajaan untuk melestarikan alam sekitar.

Kerajaan dan pihak berkuasa tempatan juga perlu mengambil tindakan terhadap individu atau penganjur program yang gagal untuk menangani isu pembuangan sampah di kawasan tersebut selain peranan sukarelawan untuk menyedarkan orang ramai berkaitan isu tersebut. - Foto Bernama.






https://www.sinarharian.com.my/a ... agal-uruskan-sampah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-8-2022 10:45 PM | Show all posts
Dahan pokok pun kena.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
tak payah la buat sebarang program untuk rakyat pengotor macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
x rasa bersalah ke dah mkn tinggal cenggitu je...oo, sbb fikir xpe nanti ada cleaner bersihkan...choyy punya mentality
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Neg lain pun bynk jgk tgl sampah lps hbs program - tmbk
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Perangai kalah monyet..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 11:38 PM | Show all posts
Sungguh memalukan
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 15-8-2022 12:03 AM

Terkejut ke?
Kita perlu banyakkan lagi program hiburan biar rakyat terutama orang melayu terus hanyut dengan program hiburan dan aktiviti bodoh dan tak berfaedah macam ni.  Semoga dapat melahirkan lebih ramai ikon rempit pemotoran. Tahniah penganjur
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2022 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Bab sampah bersepah, lalai abai anak mesti bangsa Yahoodee kan...kan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Bab sampah bersepah, lalai abai anak mesti bangsa Yahoodee kan...kan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sskjp ke ni?


Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Ooooo ni la prog yg piyem announce 2023 nnt semua negeri akan bina litar lumba drag tuuu.. Pastu kat prog ni la suspek pukul org tahfiz ari tu kena tangkap dek polis.. Mmg prog SAMPAH
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
program permotoran? rempit
rempit civic mindedkah? berimankah?
terengganu antara negeri yg paling bersih di malaysia bg aku
sudahlah anjur program bodoh meraikan enjin motosikal bising mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Geng2 rzx ni bg aii mmg reeempiiiit yg xdak masa depan..depa bawak moto pakai kepala lutut..semua geng moto yg konvoi ramai2 aii
menyampah..semak & pencemaran bunyi
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 01:46 AM | Show all posts
terserlah true colors ummah suchi iyachh iols adela perasan kat timeline fb iols orang post pegi ke gathering ni.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa ek yang ada kat kepala otak manusia2 yang tinggal je sampah sarap gitu lepas makan... Sama jugak la dengan species buang sampah dari dalam kereta waktu kat jalan raya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2022 02:11 AM | Show all posts
hujung2 pihak pengurusan dah sediakan tong sampah secukopnya atau tidak.. kalau letak setiap 1 tiang mungkin rempit2 nih akan lebih berhemah.. jangan pakai meter.. pakai tiang
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 15-8-2022 02:11 AM
hujung2 pihak pengurusan dah sediakan tong sampah secukopnya atau tidak.. kalau letak setiap 1 tiang ...


Setuju sgt..tong sampah tak cukup kot..or tong sampah terlalu jauh..dahla ummah ni malas berjalan..patut acara mcm ni tong sampah kena banyak dan mudah di capai..kalau tong sampah pun satu jer..pastu duk pulak kat hujung2 dunia..mmmg malas lah ummah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
apalancut replied at 15-8-2022 02:11 AM
hujung2 pihak pengurusan dah sediakan tong sampah secukopnya atau tidak.. kalau letak setiap 1 tiang ...

pihak.pengurusan tak sediakan tong sampah katanya
hanya sediakan.cleaner after event...ni yg iols.baca dlm forum sebelah...ok lah tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 04:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Lenkali nak buat program mcmni, pihak berkuasa tempatan or pihak yg berkenaan mintak bayaran/deposit/ siap2 utk cover bayaran utk bersihkan sampah kat Kawasan program dibuat in case peserta yg join tu perangai haprak mcmni lah..

Menyampah pulak aku tgk bila org dok buang2 sampah mcmtu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 07:47 AM GMT+8 , Processed in 0.148744 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list