CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: YgBenar

[Tempatan] MTUC cadang 40 jam waktu bekerja selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).Anda teruja?

  [Copy link]
Post time 16-8-2022 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 14-8-2022 12:10 PM
buat 40 jam
kang beramai2 mak pak stress sbb ddk rumah kn jaga anak lama
kena ngajar anak

Itukan tanggungjawab bila ada anak…kalau mcm tu xyah ada anak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 01:49 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 16-8-2022 01:46 PM
Itukan tanggungjawab bila ada anak…kalau mcm tu xyah ada anak

Akak setuju, sepatutnya orang di tanah air ini tak perlu ada anak, dan perlu bekerja 24 jam 7 hari seminggu

baru lah puas BEKERJA dan nampak rajin... investor dari serata dunia akan invest di sini
lagipun kita tak perlu gaji banyak2, cukup lah RM1500 saja sebulan
bersyukur
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 15-8-2022 08:25 PM
Nyesal jgk la. Gatal sgt kan. Sbb tu i rasa kelakar bila bbnu yakin yach keje grab, buat bisnes ba ...

Kalau keje grab, nak apply beli rumah n apa2 pasal bank susah kot…gaji x tetap…betul x?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
lazim replied at 15-8-2022 09:39 PM
Iols pnt nk mmpus dh kj 48jam seminggu. Dh la public holiday 11 hr je..

Belum campur hadap jam lagi…kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by aint at 16-8-2022 03:06 PM

apa yg iols nmpk/perati... waktu keja kt msia ni, mmg panjang ditambah dgn jammed waktu pi dan balik kerja... kira kuar pagi2 gelap, smpi umah pun dh gelap... nk buat keja umah pun dh penat... tak cukup rehat...

gaji bulanan pun sekadar cukup, susah nak jimat/saving... sbb apa? sbb gaji dpt bulanan dan kenaikan gaji 1 tahun sekali... sedangkan kos sara hidup bole katakan sentiasa meningkat setiap bulan... tak setimpal dgn masa / tenaga yg dicurahkan utk company... so apa salahnya kurang kan masa kerja... at least bole la bg peluang utm rakyat cari pendapatan sampingan lain atau lbh kan rehat utk jg kesihatan...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 04:09 PM | Show all posts
Kalau sekadar cadangan berapa kerat je majikan yang nalk follow lain lah arahan
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 16-8-2022 01:54 PM
Kalau keje grab, nak apply beli rumah n apa2 pasal bank susah kot…gaji x tetap…betul x?

Betul. Dlm bank kena ada byk cash. Bisnes pon susah nk apply loan apatah lg grab, fp
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 16-8-2022 10:31 PM
Betul. Dlm bank kena ada byk cash. Bisnes pon susah nk apply loan apatah lg grab, fp

So for those budak2 muda or x muda yg fikir keje fp grab ni byk income, kena fikir2 kan lah…for short period sementara tu tunggu job yg permanent ok lah

Tp utk long run, better jgn lah…xde security…nak beli property pon susah… pastu kalau sakit, mc income pon x masuk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 16-8-2022 01:49 PM
Akak setuju, sepatutnya orang di tanah air ini tak perlu ada anak, dan perlu bekerja 24 jam 7 hari ...

Apalah makna life kalau mcm tu…

Mcm xde life kan…hujung2 yg kaya owner company…staff sakit, kena buang keje, ganti staff lain

Gitu lah cycle nya…so marilah kita care diri kita
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2022 05:22 PM | Show all posts
Ada plot twist nampaknya....

"Dalam laporan itu, wakil industri dan perniagaan berjumpa dengan Saravanan dan beliau bersetuju pengurangan waktu kerja tidak akan dilaksanakan mulai 1 September"

MAJIKAN 1.. KULIBATAK 0
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 05:19 PM GMT+8 , Processed in 0.084402 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list