CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] MTUC cadang 40 jam waktu bekerja selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).Anda teruja?

  [Copy link]
Post time 14-8-2022 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 14-8-2022 04:45 PM
kena tanya drng camni....korang/ank korang sanggup keja 12 jam tiap2 ari,cuti 2 kali jer sebulan. ...

Kena kat diri sendiri melenting rkyat malaysia. Bila tk kena pndai kasi fatwa pendapat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2022 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 14-8-2022 04:39 PM
I dpt keje mcm tu la tp terlambat sudah. I dah quit  35 jam seminggu if tolak 1 hour lunchtime

Nyesal tak?....

Aku pernah quit dari tempat keja yg bgus....ntah apa yg aku pikirkan ntah masa tu....bila ingat balik memang nyesal
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 07:01 PM | Show all posts
caprut replied at 14-8-2022 05:33 PM
Kena kat diri sendiri melenting rkyat malaysia. Bila tk kena pndai kasi fatwa pendapat

Betul tu dik caprut, yang cakap macam itu biasanya yang suka orang lain diperhambakan, mereka pulak sedap2 makan dan berak di rumah ketika orang lain berkerja keras

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 07:02 PM | Show all posts
Apa apa pun akak sokong cadangan MTUC ini walaupun akak hanya suri rumeh
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 15-8-2022 06:25 PM
Nyesal tak?....

Aku pernah quit dari tempat keja yg bgus....ntah apa yg aku pikirkan ntah masa tu ...

Nyesal jgk la. Gatal sgt kan. Sbb tu i rasa kelakar bila bbnu yakin yach keje grab, buat bisnes bagai dari mkn gaji. Diaorang ingat bila x mkn gaji, life mcm wawa aeril gitu lps tu 1,500 tu bkn semata gaji. Ada bonus, insurans, kwsp majikan lg. Masa i quit bisnes tgh sedap, lepas tu lalui la fasa depressed masa x ada keje.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 15-8-2022 08:25 PM
Nyesal jgk la. Gatal sgt kan. Sbb tu i rasa kelakar bila bbnu yakin yach keje grab, buat bisnes ba ...

Tersalah tekan ke report plak pdhal nak reply.

Kes u ada lah ala ala mcm aku gak dulu. Dah elok elok keja sgn kump rimau aku resign sbb nak konsentret meniaga. Sudahnya huhuhu... itulah keputusan benti keja yg aku rasa menyesal sangat².

start dr tu aku mula jump keja. Dgn satu kampeni ni aku keja 8 tahun. Lama bertahan tp sudahnya aku resign 24hrs sbb x lalu dah hadap boss yg bajet staff hak milik dia sampai segalanya urusan hidup aku nak kena follow dia. Lps tu keja dgn kampeni lain² tp dah mcm takde kehidupan balik tgh malam semua. Weken pun boss berwasap itu ini.

Masuk keja kampeni skang aku rasa seronok. Boss mmg jenis x kacau staff. Gaji pun ok sangat. Kadang aku rasa si jepun ni baik sangat sampai manager yg gaji 8k pun boleh claim ot hahaha.. kejadah betul. Tapi aku takdelah pi cakap kat dia jangan byr ot kat manager sbb actually semua tu bagi benefit kat aku gak kadang²
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 14-8-2022 05:32 PM
Ikut logik ko jom la semua rakyat malaysia ni bergaji rm1200 confirm byk company luar negara nk in ...

Depends apa yg boleh dioffer.. talents tu from lower level up to top management
Sekarang pun banyak company yg beralih ke automation sebab nak reduce workforce issue
Kalau semua org operator gaji 1.2k, reti jalan mesin tapi tak reti problem solving, once machine down sapa nak trouble shoot?
So bukanla kata semua kena gaji 1.2k, makin tinggi skills yg dioffer, tinggi la gaji nya
Bila naikkan gaji minimum, operational cost meningkat, product naik harga, jadi inflation, hujung2 komplen jugak gaji 2k tak cukup hidup di bandar, tak gitu?
Bila kat company, yg ramai digaji ialah lower level ie 1000 operator vs 50 engineers roughly, so banyak opex spend untuk operators
so nak optimumkan operation is either convert mesin jadi auto or cari tempat yg cheap labors la..
Both solutions in the end akan mengurangkan job creation..
Lagipun ada yearly increment, attendance elaun, transport ke hapa lagi untuk those yg gaji minimum ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pnt nk mmpus dh kj 48jam seminggu. Dh la public holiday 11 hr je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2022 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 14-8-2022 01:53 PM
Ko jela kjer 48 jam dgn gaji rm 1.2k. okay ke idok?

Kadang2 org yg xlalui pandai la ckp.. Aku yg kj ofis ni pun pnt macam nk mmpos kj 48jam smnggu. Mkin tua mkin rasa xlrt nk kj sbb xdan nk rehat. Bkk mata dh ahad ehh esok nk kj plk.

Sampaikan aku pasang cita2 nk kj 10 thn lg je. Tu pon td bos aku mcm xnk jgk sabtu half day. Dia nk pnjgkn waktu rht atau blk awal stgh jam... Mnde tah la ..Aku nekad trs trg.. Akhirnya dpt la ktrg half day.  Harap2 xtkr fikiran.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 11:12 PM | Show all posts
ekselen replied at 14-8-2022 12:57 PM
Diorg x tau kot..byk company swasta pun dah dah hangkut operation kat manila pilipin sbb kos byr l ...

Udah2 la tu mentaliti cheap labor.kerajaan skrg mmg tk mau dh fdi yg labor intensive yg byr gaji murah tu.pi la pindah Vietnam Filipina sana.zaman 80an dulu bole la masa baru nk jd negara industri.cheap labor policy ni antara punca gaji kita tk naik.gaji engineer pun stuck 20 thn 2.5k.skrg kita nk attract high tech punya investment.yg bole byr gaji tinggi. Klu google ke SpaceX Samsung ke nak invest sini sgt dialu alukan.baru la budak2 yg ada degree tu bole keje.skrg ni depa ramai dok buat grab sbb peluang keje tkde

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Claudia_Lestat replied at 15-8-2022 08:35 PM
Tersalah tekan ke report plak pdhal nak reply.

Kes u ada lah ala ala mcm aku gak dulu. Dah elok  ...

Mcm mana boleh ada semangat nk keje balik? I rasa mcm xjumpa dah company yg ok mcm last i keje. Dlm masa yg sama, xkuasa pulak nk repeat rutin mcm keje dlu n tmbah2 kalau kena drive pulak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:17 AM | Show all posts
Rindu plak nak keja balik. Aku rs kampeni aku keja dahulu pun tutup sbb kos operasi. Dia pindahkan ke viet china. Tinggal 1 plant aja maintain d sini
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 15-8-2022 11:26 PM
Mcm mana boleh ada semangat nk keje balik? I rasa mcm xjumpa dah company yg ok mcm last i keje. Dl ...

Kena semangat sebab pikir tak nak anak² hidup sekadar cukup makan hehehe.. aku ni siap pernah buat grab apa semua. Syok buat grab tp itulah income sekadar ala ala.

Masa pkp tpt keja sebelum ni buang staff beramai² termasuklah aku.. tp sebab aku dah resign dulu status aku part time staff saja time tu x merasalah aku duit EIS hahaha... tp rezeki jumpa kampeni skang ni.

Alhamdulillah harapnya kampeni dpt sustain. Boss aku pun siap dpt grant dr sme gov japan utk kampeni dia kat sini. So far walaupun sekadar ecommerce kampeni   yg jual brg dr japan tp kampeni profit. Latest aku prepare utk accounts audit pun profit gak. Cuma expenses tu mmg tinggi tambah² gaji. Aku rasa ni lah kampeni aku keja yg bayar gaji tinggi kat staff. Bab epf socso semua mmg boss aku jaga betul. Tak pernah lambat atau miss.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kerja 40 jam seminggu dari 25 tahun lepas lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 08:38 AM | Show all posts
private bukan semua nya keje 40jam seminggu ke? anything extra non exec akan dpt allowance kerja lebih masa.
Mmg selama2 i kerja swasta dari grad sampai skrg(dah >20yrs dh kerja >5 companies), semua kerja 40hrs/week. of course kdg kita stay back ada byk kerja etc, tu x kira la
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
juruterra replied at 16-8-2022 08:38 AM
private bukan semua nya keje 40jam seminggu ke? anything extra non exec akan dpt allowance kerja leb ...

Masih banyak company amalkan 48jam seminggu.
Terutama retail..

# selagi boleh perah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 09:55 AM | Show all posts
ni la keje gomen...dia tak leh solve problem inflasi, problem harga barang, tak bawak investor masuk, dia soh naik gaji utk beli jiwa voters.... eloklahhh....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Claudia_Lestat replied at 16-8-2022 08:18 AM
Kena semangat sebab pikir tak nak anak² hidup sekadar cukup makan hehehe.. aku ni siap pernah bua ...

Masa uols resign tu , jual apa? I ni sbb xkuat nk handle both bisnes n keje, jd slh 1 tu xboleh bg 100%. Cuma menyesal sbb resign awal sgt bila dah resign baru nmpk cabaran sebenar bisnes. Belum lg part nk hire org lain. Mkn gaji senang amat, habis2 komplen pon pasal boss or supervisor. Lain2 xpayah fikir. I assume u ada degreen in account? Maybe senang nk cari. Mcm i, lari terus bidang masa last keje so nk dpt yg sama tu dah susah
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 16-8-2022 01:36 PM
Masa uols resign tu , jual apa? I ni sbb xkuat nk handle both bisnes n keje, jd slh 1 tu xboleh bg ...

Bukak stall nasi ayam dgn sizzling mee kat hartamas square. Gigih resign kan. Tp itulah struggle sebenornya. Bayar helper bayar daily rate kat tokey last last jual je.

I takdok degree in accounts. Ada diploma je tp pun bukan dalam accounts. Skang tgh further study degree. Satgi iols final exam tibeh je kan bgtau hahaha..

Tp experience belajar masa keja zaman dulu buat familiar gaklah bab accounts dgn HR. So itulah pun keja yg iols buat skang.

Iols kena keja sebab x sanggup nak berbisnes balik. Serik ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 01:46 PM | Show all posts
Jadi bilakah MTUC mahu mencadangkan agar waktu bakaerja menjadi 56jam seminggu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 06:44 PM GMT+8 , Processed in 0.101465 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list