CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 886|Reply: 10

Info ~Apa itu HIPOTENSI tekanan darah rendah

  [Copy link]
Post time 13-8-2022 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 13-8-2022 12:52 AM

Apa itu tekanan darah rendah?

Tekanan darah rendah atau hipotensi ni boleh berlaku kerana jumlah darah yang mengalir ke organ utama kita seperti otak dan buah pinggang agak perlahan dengan tekanan di bawah 90/60.

Kadang kadang hipotensi ni berlaku tanpa simptoms pun.

Antara punca
1) Dehydrate
2) Cuaca panas
3)  Ubat darah Tinggi - kadang boleh je berlaku

Hipotensi ortostatik

Tanda-tanda dan simptom hipotensi ortostatik boleh berlaku dalam beberapa saat atau minit selepas anda bangun daripada keadaan berbaring atau duduk. I think yg ni agak common..i pun selaluy tetiba pening terasa nak pengsan yapi bila aktif pusing tu hilang

Hipotensi teruk berkaitan dengan ‘Shock’

Ada juga yang boleh mendatangkan bahaya..dan jika anda jarang lalui keadaan ini then tetiba rasa nak pitam shud see ur doctor ok.


@ipes2

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Hipotensi ni bila kurang gula kot. Macam first day puasa tu? Ya ampun.

Staf kat ofis dulu plak selalu kena vertigo especially bila stress. Berpusing dunia, tak dapat ler nak membayang macam mana kan. Even baring pun boleh feel berombak. Dan kawan lagi sorang pun sama. I mampu nasihat kurangkan stress jur. Jadi apa makanan patut ambil?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 08:16 PM | Show all posts
Mary_jane replied at 13-8-2022 11:29 AM
Hipotensi ni bila kurang gula kot. Macam first day puasa tu? Ya ampun.

Staf kat ofis dulu plak sel ...

minum ayaq manis......btol x TT@adila39
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-8-2022 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 13-8-2022 11:29 AM
Hipotensi ni bila kurang gula kot. Macam first day puasa tu? Ya ampun.

Staf kat ofis dulu plak sel ...

Tadi masa kita rush bersiap pun kita mcm nak pitam kejap..this week 2x
I think i kurang air, i rush and tido bangun mengejut...so kdg kita boleh agakla nape...

So utk kawan mary kenalah makan banyak fruits, vitc, vege and protein. Also air!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-8-2022 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 13-8-2022 08:16 PM
minum ayaq manis......btol x TT@adila39

Ishhh ye ke?taklaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 02:20 PM | Show all posts
Mary_jane replied at 13-8-2022 11:29 AM
Hipotensi ni bila kurang gula kot. Macam first day puasa tu? Ya ampun.

Staf kat ofis dulu plak sel ...

lain sis. hipotensi ni tekanan darah yang rendah. Kurang gula tu hypoglycemia. tapi dua2 pun boleh buat org pitam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
i biase kene. kdg2 ddk dlm toilet then bile bgn, tibe2 rs mcm persekitaran berpusing. lps tu diikuti dgn rase loya, dada berombak, berpeluh. pnh mkn apple hijau waktu tu. konon utk hilangkan rase loya, tp makin terok plak muntah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 02:44 PM | Show all posts
last Thursday masa p fisio, dorg checked blood pressure a few times, rendah plak. I felt fine though, so I told the therapist to proceed with the exercises. then makin menurun plak tekanan. so dia dah x berani nk teruskan. dia bg gula2 suruh mkn. masa tu ada rasa sakit sikit kt nape of the neck. tp xde la rasa nk pitam. I have that dizzying effect for 2 days. I think lack of water kot.  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-8-2022 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 20-8-2022 02:44 PM
last Thursday masa p fisio, dorg checked blood pressure a few times, rendah plak. I felt fine though ...

Uishhh mungkinla dehydrated i rasa lately mcm ramai kena ni...tp not exacly hipotensi tapi rasa nak pitam kejap kejap tu...i pun kena semalam bila nak bangun berpinar pinar mata and melayang as for me i taula kurang air sbb bibir i pun kering lately ni.

Anyway i hope sche nothing serious and ur fisio went well. Amacam jari and wrist u?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2022 11:05 AM | Show all posts
adila39 replied at 21-8-2022 07:10 AM
Uishhh mungkinla dehydrated i rasa lately mcm ramai kena ni...tp not exacly hipotensi tapi rasa na ...

yeah, penah gak dulu rasa cam vertigo but not sure dia ke bkn. like bgn dr  solat tetiba rasa kepala berpusing. like i feel the earth move under my feet, i feel the sky tumbling down giiteew mcm the song

alhamdulillah, now am fine. my fingers nih dah jd mcm biasa la sakit2 ni, like the doc said, nerves take time to heal. my wrist mcm dah ok, on and off, depending on how much i use my hands. mcm manja plak penyakit nih.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2022 12:40 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 22-8-2022 11:05 AM
yeah, penah gak dulu rasa cam vertigo but not sure dia ke bkn. like bgn dr  solat tetiba rasa kepa ...

penyakit org kaya ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:30 AM GMT+8 , Processed in 1.002923 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list