CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3942|Reply: 86

[Tempatan] Profesor Dr. Mohammad Aziz Shah kata Pekerja Perlu Ambil Cuti Sekurang-Kurangnya 3 Hari Bantu Tangani ‘Stress’ Kerja.Tapi netizen bos asyik kacau bila cuti

  [Copy link]
Post time 13-8-2022 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 13-8-2022 12:30 AM


Bercuti sekurang-kurangnya 3 hari dapat membantu seseorang itu dalam mengatasi masalah tekanan kerja agar dapat kembali bekerja dengan baik.

Semua orang dewasa perlu bekerja. Ini kerana ia merupakan salah satu cara untuk menjana seterusnya meneruskan kehidupan.

Tidak dinafikan dalam bidang pekerjaan kita juga berhadapan dengan pelbagai cabaran yang adakalanya membuatkan kita rasa tertekan ketika di tempat kerja.

Tekanan ini tidaklah semestinya datang dari tugasan sahaja, malah ia juga boleh terjadi atas beberapa perkara seperti persekitaran yang tidak sihat, mental terlalu penat serta banyak lagi.

Apabila sudah tertekan pasti anda akan rasa semuanya seperti tidak menentu, kurang motivasi untuk bekerja dan tidak berminat untuk meneruskan kerja dengan baik.

Salah satu cara untuk menangani masalah tekanan atau ‘stress’ kerja ini adalah dengan mengambil cuti untuk merehatkan diri.

Namun, tahukah anda yang sebenarnya anda dinasihatkan untuk mengambil cuti sekurang-kurangnya tiga hari untuk mengurangkan tekanan tersebut?

Cuti tiga hari bantu kurangkan tekanan kerja
Baru-baru ini, Profesor Dr. Mohammad Aziz Shah yang merupakan Profesor di Jabatan Psikologi dan Kaunseling di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah berkongsi di TikTok miliknya berkenaan percutian selama tiga hari dapat membantu menangani tekanan kerja.

Menurutnya, sekiranya seseorang itu mengambil cuti selama sehari dan kemudian kembali bekerja, perkara itu tidak banyak membantu individu tersebut untuk melalui proses bertenang kerana saki baki tekanan itu masih ada di dalam diri.

Tenangkan diri, ambil cuti dan pergi melancong
“Dalam kitaran psikologi sekurang-kurangnya perlu cuti tiga hari baru kita rasa ‘release’, sebab itu minimum adalah tiga hari untuk ambil cuti.

“Tinggalkan pekerjaan, tutup telefon, ‘mute’ grup WhatsApp dan fokus kepada keluarga, diri sendiri dan menikmati.

“Pergi melancong dan lupakan semua tentang pekerjaan, pergi snorkeling, masuk ke hutan belantara dan apabila sudah habis barulah masuk semula ke bidang pekerjaan,” ulasnya di dalam video tersebut.

Sarankan untuk mempunyai “me time”
Malah, dia turut menyarankan mereka yang mengalami tekanan kerja untuk mencari masa bagi diri sendiri untuk bertenang.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata orang ramai turut berkongsi luahan perasaan mereka yang adakalanya majikan seperti tidak memahami cuti yang diambil untuk proses bertenang.

Malah ada yang berkata baru sahaja cuti sehari sudah ada majikan yang tidak senang duduk dan mula menganggu pekerja.

Tetapi, ada juga yang berterima kasih dengan perkongsian Profesor ini kerana ia sedikit sebanyak membantu mereka dalam menangani masalah tekanan yang dihadapi.

Sumber Fb prof Mas Positive

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Me time waktu mlm lah..after pkl 530 ptg dah x tgk dah lg urusan keje...so far xde stress....lgpun ..enjoy lah working....i pernah cuti 3 hari..lg stress dr waktu keje sbb x tahu nak buat apa...keje best especially bila jumpa kwn2 sekerja...seronok rasa..bos pun baik2
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Co iols ok jah staff dia ambil cuti 2-3 hari,xde kacau apa.yg penting kena apply 3 hari sebelum kalau x dikira e.l
Yqngvpenting,hujung bulan ni iols cuti panjang yach,sabtu sampai rabu,khamis baru masuk ofis
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
"lu olang mau angkat cuti ka...ok wa kasi lu cuti sampai lu tak payah mali..apa takut..lu takmok..bangla,indon ada maaa..gomen sendili kasi maaa"-Tauke Lor
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 02:36 AM | Show all posts

Kerja banyak gaji ciput <--- punca stress.

Bagi cuti terperuk di rumah tak boleh keluar makan makan tak boleh jalan jalan pun stress jugak.

Cer company buat tempat kerja itu menarik -- contoh:- sediakan bilik rehat, sediakan coffee room dgn free snacks or seminggu sekali oder free bfast/lunch tentu perkerja rasa seronok nak berkerja.

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 02:39 AM From the mobile phone | Show all posts
pergilah bhnuh boss kau tu


tu pun nak ajar ke


kalau dia ada anak lg senang..buat mcm nurin jazlin


potong kecik2 dan post ke rumah dia


alahaii babi ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 05:04 AM | Show all posts
Syukur kerja 3 hari rehat 4 hari..

Memang no stress, sekarang tetiap minggu Khamis pergi camping dengan my daughter, ahad balik.

Last trip next week sebelum sekolah buka..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut tambah bg sesetengah pekerja...bukan semula....ramai yg mengular & gosip2 je pun
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 06:40 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 13-8-2022 05:04 AM
Syukur kerja 3 hari rehat 4 hari..

Memang no stress, sekarang tetiap minggu Khamis pergi camping de ...

Mengalahkheun anak 10....perlu ada peruntuheun dan pembahagian waktu...

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Peks cramp dek vajayjay  berdarah, cuti....awal muharram cuti...birthday agong cuti.....cuti tahunan cuti....

Lu org dok rumah tak payah kerja sudah ler...

But then again...saper nak sara laki bewak kheunz?

Kahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 13-8-2022 02:36 AM
Kerja banyak gaji ciput

Toilet opis  buat  konsep library didalamnya macam toilet dlm rumah ko kheun DAR?

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
X payah bercuti. Weekend, duduk rumah, off fon, do absolutely nothing. Isnin pegi keje da fully recharge. Pegi bercuti, buat penat badan je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Dovahkiin replied at 13-8-2022 06:55 AM
X payah bercuti. Weekend, duduk rumah, off fon, do absolutely nothing. Isnin pegi keje da fully rech ...

Ada org weeknd pn gigih nk buat keja ngadap laptop bagai… sbnarnya kita je yg berkuasa ats diri sndri set limit.. ni hadap keja smpi bila pn bersambung2 kang setel 1 bnda, dtg yg lain plak…
Pastu dh pegi bercuti xperlu nk beratkan beg bawa laptop lh ipad lh
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 13-8-2022 02:36 AM
Kerja banyak gaji ciput

Boss i suka belanja mkn...mmg tempat keje ada bilik rehat yg free coffee and tea dan air sejuk...so far best je keje
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Boss iols tak pernah ganggu iols cuti. Cuma ahso sebelah meja iols yg suka kacau iols. Sekarang ni dah tak berani nak kacau lepas iols complain dekat boss iols
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 08:41 AM | Show all posts
Tak semua kerja tu bos ganggu atau tidak. Mostly kerja yg kejar dateline, kerja dengan 24 hours (shift) production yg selalu terganggu. Pandai2 manage la. Cuti 3 hari mmg bagus, sebab penah kerja kaw2 pastu amik cuti 3 hari pegi dok hotel. Outlook auto reply cakap 3 hari on leave. Ok je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 13-8-2022 02:36 AM
Kerja banyak gaji ciput

Ofis aku dh ada semua ni
Free drinks & biscuits
Pantry dh jd cafe
Sofa & bean bags merata
Open concept office
Tapi ya Allah jd bising mcm pasar
Takde privacy lgsg
Semua org boleh dgr apa kau ckp
Boss klu call staff
Habis ckp semua org bgtau dia
Boss tak pyh call ckp je
& semua org nmpak kita buat apa
Klu batuk/bersin 1 ofis boleh dgr
Zaman Covid Influenza segala ni kjp2 ada je yg +ve
Pnh 10 org sekali isolation
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Ermm je aku mampu... Easier said than done kekdahnya...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 10:24 AM | Show all posts
chandrahusin replied at 13-8-2022 09:12 AM
Ofis aku dh ada semua ni
Free drinks & biscuits
Pantry dh jd cafe

Betapa hinanya ofis yang open concept

bos munafik babi nakharom suka office open concept ni supaya dapat monitor orang
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu case ak.. Time cuti mmg x de org cari.. Tp msuk je opis.. Email ko berpuluh2.. Ari pertama masuk opis settlekan smua email
Klu ak stress sbb overload.. Bg gj tggi pun ak da penat..  Smua kj kn buat..  Staff resign x de replacement...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 11:05 AM GMT+8 , Processed in 0.399638 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list