Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
20396
View
136
Reply

Bisnes Fotografi (untuk beginner)

[Copy link]

Author: nature-hunter       Show all posts   Read mode

Post time 16-10-2010 09:58 PM | Show all posts
ala buat sebagai hobi dah la...tunjuk gmbr2 tu kat cucu....ni la gamba atok ambik zaman muda2 dulu hehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 11:46 AM | Show all posts
Post Last Edit by matdue77 at 17-10-2010 11:47

Fotografi untuk bisnes?

Sorry to say, kebanyakan photog baru tak banyak yang cukup skill bila start ceburkan diri dalam bisnes (dalam kes yang aku beritahu ni dari segi wedding photography)...

DSLR skrg ni dah jadi barang mampu milik. Bersepah yang ada, yang pakai full-frame just untuk ambik gambo anak2 time weekend pun ramai aku tgk skrg ni... Itu sesuatu yang sihat, pada aku takde pun nak gugat periuk nasi sapa-sapa... Tapi yang aku ralat sangat newbie2 yang baru jer beli DSLR terus terjun dalam arena wedding photog TANPA ilmu dan gear yang cukup... Kenapa aku tekankan sangat ILMU? Sebab bila kita berilmu, hasil yang kita mampu berikan kepada client pun hasil yang muncul daripada ilmu kita.

Kat Ganu ni sendiri, dah bersepah photog wedding, tapi sejujurnya aku tak takut, sebab in the end, client yang pentingkan mutu tetap akan cari photog yang well-proven dalam hasilkan gambar2 yang layak disimpan dalam album kenangan client... Tak kurang juga ada yang memilih harga berbanding kualiti akhirnya datang mengaku menyesal pilih harga murah berbanding harga yang sedikit tinggi (beza tak sampai 2-3 ratus pun!) tapi dapat hasil yang nak tunjuk anak beranak pun malu!

Untuk TT, nak mahir mmg makan masa, kenalah berkorban sikit dari segi dapatkan ilmu dan mantapkan portfolio serta sediakan diri dengan gear2 yang sesuai... Keletihan cover majlis diorang, sengkang mata masa edit gamabr diorang hilang semuanya bila time client tgk end-product dengan  senyuman manis dan ucapan terima kasih yang tak terhingga.... Waktu tu ko akan rasa segala penat lelah ko berbaloi dan hasil wang yang korang dapat jelas berkatnya...

p/s : Jangan pandang komen aku ini sebagai menjatuhkan kesungguhan ko, tgk dari sudut positif, aku time nak bermula dulu TAKDE sorang pun otai2 yang nak beri tunjuk ajar, NEVER! Tapi aku tabah, belajar sendiri, pergi kursus, buat job tidak berbayar HANYA untuk sediakan portfolio yang layak dipanggil Fotografi Perkahwinan... Job untuk wedding itu nanti akan dengan sendirinya datang bila bakal client percaya dengan apa yang mereka lihat... Jangan takut, rezeki itu datangnya daripada Allah... Selebihnya, jujurlah dalam berikan perkhidmatan kepada client ko nanti... Bila dah dapat job mencurah nanti, jangan lupa nasihat aku yang ini ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 05:22 PM | Show all posts
Semoga success...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 08:26 PM | Show all posts
hari tu semangat berkobar2 nak blaja fotografi..dah join kelas...dh ikut praktikal..
hasil..pic cantik la jgak...

tp pastu...lama dh tinggal, x hingat la plak cr nak setting camera..
sampai ader job, tp x berani nak ambik....hehehehhe...

rasanyer kna ambik course balikla ni...
hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 01:44 AM | Show all posts
kawan aku ada sorang dh jd profesional..
tapi starting tu nk cari customer tu yg letih..
first skali dia blajar dgn tag along...
buat dgn free je...ko dpt ilmu dari orang pro yg ko tag along tu dh kira cukup bernilai..
kawan aku cakap ko follow je...tengok mcmana dia buat..tengok camana angle dia..
time event tu kalau boleh jgn kacau dia...kalau nk tanya..tanya sblum event start...
camana nk setting semua...bila event dh start sambil2 tu ko ambik gambar gak asal tk mengganggu angle dia dh ler...bila dh ada rasa confident cari customer dari kalangan keluarga...biar diorang amik photog profesional pun...ko bleh jadi backup je...praktis mcm ko pro photog asal tk menggangu photog yg diupah dah ler..
macam tu la yg diceritakan kat aku...pastu rajin2 la post hasil photo utk dikritik..
dan amikla kritikan tu dari segi positif...memang susah dia cakap nk jd betul2 pro photog ni...tapi bila ko dh establish, ko tk payah risau...customer akan datang cari ko...
ni bukan aku yg cakap..hehehe..kawan aku yg pro cakap...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 08:01 AM | Show all posts
Reply 22# matdue77


    arghhhhhh,..... x kira...abgmat dah jatuhkan semangat haku utk amik gambo......untuk naikkan balk semangat abgmat kene belanja haku kat KFC...amacam.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 08:03 AM | Show all posts
Reply  matdue77


    arghhhhhh,..... x kira...abgmat dah jatuhkan semangat haku utk amik gambo. ...
dewamafia Post at 19-10-2010 08:01 AM


Meh balik Ganu, leh aku sekeh2 sikit Canon 50D ko tuh....
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 09:34 AM | Show all posts
Fotografi untuk bisnes?

Sorry to say, kebanyakan photog baru tak banyak yang cukup skill bila sta ...
matdue77 Post at 17-10-2010 11:46


well said abg Mat.
saya setuju sangat2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 01:56 PM | Show all posts
Reply  matdue77


    arghhhhhh,..... x kira...abgmat dah jatuhkan semangat haku utk amik gambo. ...
dewamafia Post at 19-10-2010 08:01


dewa duk mane?jom la outing...lama dah x shoot...

btw bisnes photog ni bkn hanya bergantung pada wedding je...byk cabang lain boleh pegi..stock photo..corporate..group photo..pilih mana kecenderungan anda
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 02:28 PM | Show all posts
ader member aku sorang tu, antara mula2 sekali pakai DSLR, pastu jebak shoot kahwin...  dari dulu aku tgk sampai sekrg sama je .. takder yg best.. standard gambar over saturated, suka senget2 habis, pastu attention to detail langsung takde..

parah betul..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 03:20 PM | Show all posts
bro..tak semestinya makan tahun bro.....atleast ader kesungguhan ,minat....tak yah tunggu bertah ...
arduka_kencana Post at 30-9-2010 08:31


ilmu mungkin ko boleh dpt dgn cepat tp utk ko sukses build ko pny bisnes n nak established akan mkn taun bro. and percaya la ilmu yg kite dpt dlm jangkamasa setaun dua tu blom cukup lg utk facing the real photography world. ko tanya la sesapa yg dh sukses, ape yg depa ade ms awal2 pembabitan dorang. bakat x cukup tanpa pengalaman. bukan aku nak melemahkan semangat sesape tp ni hakikat yg kene amek. mcm matdue kate, pengalaman & portfolio kite kene tough br kite boleh sukses. ape yg aku ckp in terms of photog bisnes. nak cari customer mmg senang tp nk bg kepuasan kt customer tu yg pyh. kene tgk kite nak buat bisnes ni utk long term ke short term. customer utk wedding photog ni bkait dgn keturunan. kalo hasil yg kite bg tu mabeles, insyaallah ade la sedara mara, kwn2 yg menyusul. kalo hampeh, smpy takat tu je la khidmat kte dlm keluarga tu. ape2 pon berserah la pd Allah n percaya tiap2 rezeki tu Allah dh tentukan utk hambaNya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 11:21 PM | Show all posts
bagi aku
kalu shutter belom rabak 20-30k..
kalu ilmu blom cukup..sdgkn nk buat portfolio pn xtau..
kalu gear takat gear ayam2..nk ejas setting pun tragak2 lg..
kalu kte sndiri belom brpuas hti dgn hasil kte..
jangan la mmpi nak buat bsnes
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2010 11:39 AM | Show all posts
x berani nak komen.... apa 2pun bergantung pada keupayan diri dan kepercayan org terhadap hasil usaha kita..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 12:32 AM | Show all posts
Fotografi untuk bisnes?

Sorry to say, kebanyakan photog baru tak banyak yang cukup skill bila sta ...
matdue77 Post at 17-10-2010 11:46


caya lah abg mat...........bila nk turun kl lg abg mat?
jgn lupa caling2 tau.......huhu leh aku ajk outing nanti....

skrg ramai nk wat biz....tapi gear dn ilmu x cukup huhuhu
aku yg dh lama berkecimpung pun belum kompiden hehehe
penuhkan ilmu didada dulu....ramai kan kawan2 dulu
baru ler stat riki2 kalu nk stat buat job....
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 07:45 AM | Show all posts
caya lah abg mat...........bila nk turun kl lg abg mat?
jgn lupa caling2 tau.......huhu leh aku ...
nemoo Post at 23-10-2010 12:32 AM


Nemoo, skang ni wife aku dah dapat tukar ke KT, so kemungkinan aku untuk naik KL dah sikit lah... tapi mana tahu kan, kot kot aku ade kena pergi kursus bawah opis ke apa ke, nanti aku call ko...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 04:24 PM | Show all posts
Reply 27# matdue77


    haku balik ganu rabu 27 oct. nih.... errr mem dah tukar ke ganu ke mat??? bole ke haku kaco ko lagi memalam???.... yang paling penting.....banje haku kat KFC sebagai penaik atau pemulih semangat haku nih hahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 04:27 PM | Show all posts
Reply 29# ahpek


    ahpek...haku kat KL...klu ko pree meh le, haku pon nak outing gak nih.... klu ada kawan2 area nih pon haku on je... bleh wat sessi mengeteh lepas outing nanti sambil tukar2 pendapat sesama photong pastu seme photog wat sessi mengajar haku heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 04:31 PM | Show all posts
Reply 34# nemoo


    ishhh nemoo...ko tunggu abemat je nak ajak outing ekkkkk....haku ko x mo ajak plak....kedekut ilmu betoi ko nih utk org cam haku...x baek tawww......
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2010 12:54 AM | Show all posts
ape lg..organize la tt. kalo kene date aku turun. tp weekend la kalo bleh. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2010 08:39 AM | Show all posts
ok beresssssss...(haku tunggu momod je buat....tapi klu nak soh haku arrange no hal....) wokeh sapa nak join...kita plan bulan depan...klu berjaya kita buat sessi santai keluarga sambil bergambar lak nanti....amacam????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080868s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list