Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
20592
View
136
Reply

Bisnes Fotografi (untuk beginner)

[Copy link]

Author: nature-hunter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-9-2010 03:06 PM | Show all posts |Read mode
mcm mane nak bisnes fotografi ek.....dslr tu dh ade tapi nk stat cari customer tu mcm susah je kan.....
ade ape2 nasihat tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 03:25 PM | Show all posts
aku pon berminat jugak tapi skill tu masih belum cukup lagi untuk wat bisnes nih..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 03:46 PM | Show all posts
ahakkss.....rajinkan mengeluarkan artwork anda.......kalu minat wedding....tag seberapa banyak yg mungkin otai otai....pehtu print artwork or upload kat tenet..tue salah satu caranya.......kalu minat nature .....outing slalu....amek gambo seberapa banyak yg mungkin....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:32 PM | Show all posts
agak2 klu nk buat bisnes ni kne bnyk skill dlu la bru bleh stat. tp ak tngk ade gak yg ambik gmbr tu biase je tp dh bnyk customer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:32 PM | Show all posts
agak2 klu nk buat bisnes ni kne bnyk skill dlu la bru bleh stat. tp ak tngk ade gak yg ambik gmbr tu biase je tp dh bnyk customer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:33 PM | Show all posts
agak2 klu nk buat bisnes ni kne bnyk skill dlu la bru bleh stat. tp ak tngk ade gak yg ambik gmbr tu biase je tp dh bnyk customer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:33 PM | Show all posts
agak2 klu nk buat bisnes ni kne bnyk skill dlu la bru bleh stat. tp ak tngk ade gak yg ambik gmbr tu biase je tp dh bnyk customer.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 04:35 PM | Show all posts
baper banyak ko nak soall dah..kekek.......besa nye orang yg amek gambo besa jer tue....kebiasaan banyak cable...hehehe....aku tak tahu la camne nak cakap....cuba ko ditempat customer.....mane ko nak...artwork yg besa or artwork yg smart?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:46 PM | Show all posts
silap tekan da.
tp klu ak yg artwork la bru best.gambar ni akan jdi kenangan........
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 04:50 PM | Show all posts
haa..so cam tu gak la customer nak.....so ko sebagai photg baru...kena ader skill baru bley kuar artwork gempak bro........ kalu sebulan sekali jer ko gie shoot...ilmu tu tak berkembang....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 04:54 PM | Show all posts
hahaha......btol2.ak ni pn tngh blaja2 gak la psal ambk gmbr ni.nk blaja angle2 yg menarik untk shoot.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 04:58 PM | Show all posts
yeah yeah yeah.....same laa kite...same same memajukan diri.........ader orang kate nak cepat blajo.."satu ari ko kena shoot satu session" ....baru cepat belajor...baru ko tahu camne nak men setting camera.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2010 05:02 PM | Show all posts
sllu ak tngk group photograghy buat outing, pastu komen pic yg diaorg amnk tu.tu pn mcm best gak.kire enjoy+knowledge la.bru la feeling dlm photography....
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 07:42 AM | Show all posts
mcm mane nak bisnes fotografi ek.....dslr tu dh ade tapi nk stat cari customer tu mcm susah je kan.. ...
nature-hunter Post at 28-9-2010 15:06


klu setakat "dah ada DSLR" ...sekarang ni bersepah org pakai DSLR.
Rega dah murah, ramai yg mampu... yg beli DSLR  fullframe just utk suka2 pun ramai tau.

tgk je la klu ada kenduri kawin, berebut2 org bawak kuar DSLR diorang
besar2 belaka....aku rasa klu nak wat bisnes kau kena produce jauuuh lebih bagus dari diorang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 09:21 AM | Show all posts
biasanya kalo org buat bisnes mase xde ilmu, bisnes tu pon xkan lame. bisnes fotografi skang ni dh mcm cendawan tumbuh pas ujan. ko bukan hanya perlukan ilmu yg byk tp gear yg bagus pon membantu. kit lens xkan dpt hasilkan gmbr mcm lens mahal. aperture penting woo aspecially kalo amek wedding. lg2 bile kt dewan or masjid yg bumbung tinggi. aku dh facing pengalaman ni. mmg jenuh kalo xde lens 2.8 >.

nasihat aku sebelum mulakan bisnes fotografi ni, sediakan diri & perkakasan anda selengkapnya. agar org x maki hasil anda nnt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 10:25 AM | Show all posts
aku rasa antara yg penting utk wat bisnes foto ni masa free yg bnyk atau sanggup mengorbankan masa

kena ingat, masa yg digunakan bukan setakat masa shooting aja... kena ambil kira masa untuk:

1.  memilih gambar yg betul2 menarik (mungkin hanya sepuluh atau dua puluh keping dari dua ratus atau tiga ratus atau lebih gambar)

2. Touch up gambar yang dah dipilih (ini kira touch up basic je)

3. Ada masa kita nak applykan effect kat gambar2 tertentu (yg ni sah2 kena ada ilmu) - perlukan masa juga sebab akan ada banyak try dan error - kreativiti juga penting

4. Menghasilkan artwork/printing yang memuaskan hati sendiri dan pelanggan

tu setakat yg aku tahu lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 11:04 AM | Show all posts
tak ada chan le haku.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 04:39 PM | Show all posts
ilmu plak mcm bulat ckp la bukan dr segi teknikal je. editing pon kene ade. sbb tu nk sukses bole mkn bertaun2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 06:57 PM | Show all posts
selamat maju jaya
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2010 08:31 AM | Show all posts
ilmu plak mcm bulat ckp la bukan dr segi teknikal je. editing pon kene ade. sbb tu nk sukses bole mk ...
adiegani Post at 29-9-2010 16:39


bro..tak semestinya makan tahun bro.....atleast ader kesungguhan ,minat....tak yah tunggu bertahun...cam aku kabo....prektise make perfek...hehehe..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096521s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list