CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1770|Reply: 39

[Dunia] Bedak bayi talkum Johnson & Johnson dihenti jualan bermula 2023 kerana ada saman 38k dan beralih kepada bedak bayi berasaskan tepung jagung

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 12-8-2022 06:29 PM

J&J dalam satu kenyataan baru-baru ini mengatakan bahawa pihaknya akan menghentikan penjualan bedak bayi talkum terkenal mereka secara global pada 2023.

Menurut laporan Reuters.com, berikut 11 info mengenainya;

1. Difahamkan, selepas menerima pelbagai saman akhirnya J&J akan menghentikan penjualan bedak bayi berasaskan talkum itu di seluruh dunia bermula pada tahun 2023.

2. J&J mengumumkan kenyataan berkenaan selepas lebih dua tahun menamatkan jualan produk itu di Amerika Syarikat (AS) yang telah mengundang ribuan saman daripada pengguna kawasan tersebut yang berhubung dengan keselamatan pengguna.

3. Sebagai sebahagian daripada penilaian portfolio di seluruh dunia, syarikatnya membuat keputusan komersial untuk beralih kepada pengeluaran bedak bayi berasaskan tepung jagung. Bedak bayi berasaskan tepung jagung sudah dijual di negara-negara di seluruh dunia.

4. Sebelum ini J&J telah menamatkan penjualan bedak bayi berasaskan talkum mereka di negara AS dan Kanada bermula tahun 2020.

5. Itu berikutan permintaan semakin menurun dek maklumat yang salah disampaikan mengenai keselamatan produk tersebut sehingga mengakibatkan ramai pengguna bertindak untuk menyaman syarikat gergasi tersebut.

6.Syarikat J&J ini telah menerima sebanyak 38,000 saman daripada pengguna, bahawa produk talkum mereka menyebabkan kanser akibat pencemaran dengan asbestos, sejenis karsinogen yang diketahui.

7. J&J menafikan kenyataan berkenaan dengan menyatakan bahawa ujian saintifik dan kelulusan kawal selia selama beberapa dekad menunjukkan talkumnya selamat dan bebas asbestos.

8. Semalam, syarikat tersebut mengulangi kenyataan yang sama ketika mengumumkan hentian jualan produk tersebut.

9. Sebaliknya pada tahun 2018, siasatan Reuters mendapati bahawa syarikat itu selama beberapa dekad mengetahui bahawa asbestos dan karsinogen terdapat di dalam produk talkumnya.

10. Melalui rekod dalaman syarikat, keterangan percubaan dan bukti lain menunjukkan sekurang-kurangnya sejak 1971 hingga awal 2000-an, talkum mentah dan serbuk siap syarikat itu kadangkala diuji positif untuk sejumlah kecil asbestos.

Baca juga 315 helai lampin, 15kg susu seminggu, ibu cerita cabaran anak kembar 9, paling ramai di dunia

11. Walau bagaimanapun, J&J berulang kali mengatakan produk talkumnya selamat dan tidak menyebabkan kanser sebagai tindak balas kepada bukti pencemaran asbestos yang dibentangkan dalam laporan media di bilik mahkamah dan di Capitol Hill.

Jika begitu, mungkin ibu-ibu boleh beralih kepada bedak bayi talkum keluaran negara kita sendiri selepas ini.

Sumber SinarHarian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
J&J ni ada ke vaksin covid masok malaysia? Klaau tk pakar perubatan pon gigij sruh cucuk vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa itu talkum?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa kecik2 ayah iols suka lumur muka weols adek beradek dgn bedak...
Kononnya nak kekal putih..hahahah
Lawak plak bila mak iols cite...
Kenangan sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:12 PM | Show all posts
tapi kan i lihat ade je  yg botol talkum bersaiz sederhana kecil dijual di kedai runcit ? tu camne pulak? i b  tak gune bedak pun..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:13 PM | Show all posts
dah lama tak guna sejak isu di saman penyebab kanser
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
kitmal replied at 12-8-2022 08:13 PM
dah lama tak guna sejak isu di saman penyebab kanser

Ye ke ada kandungan penyebab kanser
Acik hari2 tepek bedak ni nak pi keja
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:30 PM | Show all posts
Acikgomen replied at 12-8-2022 08:17 PM
Ye ke ada kandungan penyebab kanser
Acik hari2 tepek bedak ni nak pi keja

sebab ada bahan yang mempunyai asbestos (talc) dalam bedak tu///14 Dec 2018 — Coker sued Johnson & Johnson, alleging that “poisonous talc” in the company's beloved product was her killer.

"Johnson & Johnson (J&J) withdrew its talc-based baby powder from sale in the US and Canada in 2020. Sales of baby powder had dropped after US regulators detected carcinogenic chrysotile fibres, a type of asbestos, in a sample"


di USA dan Canada bahan talc tidak digunakan tapi di negara lain masih digunakan

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:04 PM | Show all posts
Acikgomen replied at 12-8-2022 08:17 PM
Ye ke ada kandungan penyebab kanser
Acik hari2 tepek bedak ni nak pi keja

samalah. matilah kita acik. kubor dah melambai2
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Inilah bedak harian d muka. Lagi2 p kerja.
Bedak apa lagi yang best tepek d muka? Tekstur lembut macam J&J ni?bagi cadangan please
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
uori replied at 12-8-2022 09:04 PM
samalah. matilah kita acik. kubor dah melambai2

Daripada sedih pikir nak mati, tibahhhh acik menyirap pulak pikirkan kot esok2 lepas acik kojol, laki acik membirah mcm soeb
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
TerataiMelur02 replied at 12-8-2022 09:11 PM
Inilah bedak harian d muka. Lagi2 p kerja.
Bedak apa lagi yang best tepek d muka? Tekstur lembut mac ...

Carrier junior botol pink. Family talc
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:23 PM | Show all posts
Acikgomen replied at 12-8-2022 09:14 PM
Daripada sedih pikir nak mati, tibahhhh acik menyirap pulak pikirkan kot esok2 lepas acik kojol, l ...

khuens! sana nak, sini nak, feeling duda kaciak. apalagi acik, malam ni mogok, acik!! mogok!!








Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
bellaamsar replied at 12-8-2022 09:18 PM
Carrier junior botol pink. Family talc

Wahhh..terima kasih kaka bella.
Esok iols bersiar2 d watson
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
TerataiMelur02 replied at 12-8-2022 09:30 PM
Wahhh..terima kasih kaka bella.
Esok iols bersiar2 d watson

Kedai berantu kena ada alasan
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 12-8-2022 09:40 PM
Kedai berantu kena ada alasan

Acik yang Ttuwenti layan jugak kedai2 untuk golongan Mforti & Biforti ..
Suwit acik dan iols terharu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 12-8-2022 09:40 PM
Kedai berantu kena ada alasan

Beli je bedak powder marks & spencer. Best lembut bau wangi.
Yardley bau tak sedap





Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bedak anakku bau sedap dan mmg berasaskan tepung jagung kan
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
TerataiMelur02 replied at 12-8-2022 09:49 PM
Acik yang Ttuwenti layan jugak kedai2 untuk golongan Mforti & Biforti ..
Suwit acik dan iols terha ...

Acik dgn anak dara acik kalo masuk Watson jenuh apaknye kena azan kat entrance baru weols jumpa jalan keluaq
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-8-2022 09:57 PM
Beli je bedak powder marks & spencer. Best lembut bau wangi.
Yardley bau tak sedap

Bila chuols sebut m&s baru acik teringat nak kena pi beli suar dalam, yg ade skang ni nak reput sudehhhh
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 03:43 AM GMT+8 , Processed in 0.093558 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list