CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kajian Jurnal Nature kata Rakyat Malaysia No.3 Dicatat Antara ‘Paling Malas’ Berjalan Di Dunia.Indon no.1 paling malas berjalan.Anda terkejut?

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
shamsadis replied at 12-8-2022 08:48 AM
panas berpeluh, panas giler, sakit kulit tau tak  tengok lah suhu negara tu dulu

Aku kalo nak workout tu mmg dalam ekon and indoor sahaja!!! Tak kose workout outdoor sangat  kecuali awal2 pagi or late senja
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia x selamat utk pejalan kaki,  byk peragut, van putih kidnap, anjing gila gigit, pejalan kaki kena langgar, kena bawa parang dan kayu taw
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:57 AM | Show all posts
mejaputih replied at 12-8-2022 08:49 AM
Ios dulu kat scotland mmg kena jalan laju sbb sejuk namampus...tp mmg suka la berjalan...kalau jog ...

sejuk berangin sampai ke tulang....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:57 AM | Show all posts
Hong Kong tu negara sejuk bebenor ke yang boleh dpt tmpt pertama paling banyak jalan kaki tu?  Hong Kong tu lagi le sempit kalau banding ngan malaysia ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk yg malas berjalan semua tropical country..
High humidity n panas masalahnye..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:04 AM | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 08:57 AM
Hong Kong tu negara sejuk bebenor ke yang boleh dpt tmpt pertama paling banyak jalan kaki tu?  Hong  ...

tak sejuk bebenar tapi tidak la panas lit2 sepanjang masa macam Malaysia. dan public transport tip top. rakyat dia ramai yang turun naik train pegi balik keja, pegi pasar, pergi bersosial. dari rumah gi train station, dari train station gi ofis, atau mana2 tempat ... kena banyak jalan kaki.

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:05 AM | Show all posts
apapun parameter yang dia guna, satu sisi yang betul ialah memang negara kita kurang berjalan. nak justify terpulanglah....

cuma katanya perbezaan yang rendah antara yang rajin dan malas berjalan dalam satu negara juga menunjukkan ada kaitan dengan tahap obesiti penduduk...

katalah memang ada kaitan, obesiti akan berkurang jika banyak berjalan, maka kita patut budayakan berjalan ini dalam kehidupan seharian setakat yang mampu dan tak beri masalah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:08 AM | Show all posts
pittjie replied at 12-8-2022 09:04 AM
tak sejuk bebenar tapi tidak la panas lit2 sepanjang masa macam Malaysia. dan public transport tip ...

kalau public transport kita tiptop pun orang malaysia tetap akan pilih bawak kenderaan sendiri gak sbb nanti boleh parking betul-betul depan pintu masuk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:13 AM | Show all posts
syukur la kita semua ada kemampuan beli kenderaan... baik moto atau kereta..

aku dulu gi sekolah nak naik bas jalan kaki 700-800 meter ke bas stop,

skrg sekolah anak aku ada la dlm 400-500 meter , gi sekolah naik kereta....

aku pernah la sekali pergi majlis sekolah jalan kaki, sebab tiada guna bawak kereta, parking jauh, jalan kaki pn dlm 300 meter,

tp dah abis majlis diorang masih pergi sekolah naik kereta, apa2 pn syukur la ada kereta...

aku pernah tertidur dlm bas, zaman 90an/ 2000 dulu, terlajak tempat aku berhenti...

ko igt aku call grab? aku call mak aku dtg amik?( henfon pn tadak ) aku jalan kaki bro 1km lebih, silap2 2 km..

rakan2 aku kalo berjogging boleh di katakan hebat, run 21km / 42km, tp kalo nak parking kedai mamak, kalo boleh sebelah bontot mamak tu nak parking...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:13 AM | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 09:08 AM
kalau public transport kita tiptop pun orang malaysia tetap akan pilih bawak kenderaan sendiri gak ...

ya .. itu mmg betul. org malaysia ni mmg pemalas betul part jalan ni. kalau parking kereta mmg kalau boleh nak depan pintu masuk. hahah. aku ni kalau boleh cari parking yang jarak boleh jalan sikit la. ni tgh dikas dgn member tukar parking kita org kat ofis. parking aku dekat je dengan pintu ofis, dia punya kat belakang. dia selalu merungut. mcm nak tukat tempat je dgn dia tu. tapi sebenarnya bukan sbb aku nak jalan sangat tapi sbb parking aku tu kalau hujan air selalu bergenang2. hahahha

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:16 AM | Show all posts
tp mmg bro, aku pn rasa keadaan trafik malaysia ni mmg cam haram, jalan taman pn ada kereta nak bawak laju, jalan kampung pn bawa laju juga, agak2 la , sebab tu la orang kalo ada kendereaan, diroang bawak kenderaan je la, berbanding jalan kaki...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:41 AM | Show all posts
Patutlar frsikis malas nak berjalan jauh gi jadi babhu di arab
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:45 AM | Show all posts
hong kong tu wajibla kena byk berjalan...sesak kan negara tu....nak ke mana2 jalan kaki je..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Ramai ter lalu busy untuk ber jalan bukan malas...busy day ada tidak sampai 500 pun dari masuk kerja sehingga habis kerja atas chair saja....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku brisk walking hampir tiap2 pagi lps hantar ank gi skolah
Lps dr pkl 8 mintak ampun, mmg xsanggup pedih kulit, dgn terik matahari, nak buka mata pun xboleh ya
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:33 AM | Show all posts
Edited by JamilBinAbu at 12-8-2022 10:35 AM

Not me. I love walking. Aku jalan 8k - 10k steps daily.

Pagi 45 minutes: Pergi kerja jalan ke LRT, then dari LRT jalan ke office
Tengahahri 25 minutes: Lunch & jalan ke masjid utk solat zohor.
Petang  45 - 70 minutes: Balik kerja. petang aku suka jalan jauh sikit... ni je cara aku curi masa utk excersise - brisk walking.

Kembali kepada fitrah. Pagi kau berjalan lihat matahari naik. Sunrise bagus utk kesihatan.. utk rembesan melatonin malam nanti senang nak tidur. Tidur awal boleh bangun awal sebelum subuh.
Tengahari kau expose kepada sunlight dapat vitamin D.
Petang jalan expose to sunset. Exercise brisk walking sikit sebelum matahari terbenam.

Antara nak atau tak nak je.  Panas semua tu alasan je

Nabi pun kuat berjalan. Amalan sunnah.

lest you think I lie, ni total steps aku bulan ni: 133,882 steps as of this morning.
Sekarang phone pun boleh monitor steps.. ada yg boleh join fun walk.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita guna singapore dengan kl ja lah sebab malaysia besar sangat..
Cuaca sama, tapi kenapa orang singapore boleh jalan kaki tapi warga kl tak?

Cuaca ni alasan manusia pemalas ja..hakikatnya urban planning kita gagal. Kita dah terbiasa budaya berkereta sebab tu highway kiri kanan dibina..

Pengangkutan awam dalam kl cinonet ni pun tak efisien. Hari tu kita2 yang marah sebab eskalator lrt asyik rosak pun ada pro-kereta kata kita banyak songeh. Kita marah mail sabri bagi tambang percuma ada anak menteri punde kata kita tak bersyukur..nampak sangat lah golongan2 berkereta pemalas ni memang tak guna public transport..

Laluan pejalan kaki pun tak selamat, dan selalu kena halang oleh motor/kereta manusia2 pemalas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak jalan kaki kat malaysia mahupon indon tak selamat. Byk maling tak gitew?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:15 AM | Show all posts
aku suka berjalan kaki tp selalu di pandang pelik..
itu belum kena catcalling lg (ke apa ek nama dia, mcm org kacau2 waktu nak lintas tu)
plus panas sgt.. sampai2 opis, dah busuk..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
~boolean replied at 12-8-2022 02:56 AM
Kita guna singapore dengan kl ja lah sebab malaysia besar sangat..
Cuaca sama, tapi kenapa orang sin ...

One more thing. Kat sg kalau jalan sorg2 tgh malam ke awal pagi rasa selamat nok. Takda takut kena kejar anjing liar ke, beruk liar ke, penyamun, perogol dan lain2. Sebab tu ok je berjalan kaki. Walkway dia pon kalau tak berbumbung mesti redup dengan pokok, pastu walkway dia agak jauh sikit dari main road so harrasment pon nan hado
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 02:57 AM GMT+8 , Processed in 0.106988 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list