CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kajian Jurnal Nature kata Rakyat Malaysia No.3 Dicatat Antara ‘Paling Malas’ Berjalan Di Dunia.Indon no.1 paling malas berjalan.Anda terkejut?

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 01:39 PM | Show all posts
aku pernah belajar sesuatu dari orang asli bahagian ulu belaga sana..diorg kuat berjalan dari hutan menyusur jalan2 kecil pergi dan balik membawa hasildiorg cakap apabila berjalan secara fizikalnya kaki memang melangkah tetapi perjalanan yang jauh kaki hanya meangkah tetapi minda yg mengawal kekuatan..minda yg tenang2 dan menikmati perjalanan sepertinya setiap langkah itu satu kebaikan. kalu dilihat seperti jauh jarak dari satu tempat ke satu tempat tapi ia menjadi dekat jika kita berjalan sambil berfikir dan menikmati keindahan alam.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 01:44 PM | Show all posts
Difahamkan, penyelidik Universiti Stanford menggunakan data minit demi minit daripada 700,000 orang di seluruh dunia yang menggunakan aplikasi Argus, yang merupakan sebuah aplikasi telefon bimbit yang merekodkan aktiviti setiap pengguna.


apa natang Argus nih? who r yus?
first time aku dengar nama app.

sample pun kecik jer 700k utk satu dunia, ratio user hanya 0.009%,
useless research.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
JamilBinAbu replied at 12-8-2022 12:02 PM
yang bagi alasan panas tu macamlah kau jalan 1 jam waktu tengah-hari, waktu matahari terpacak atas k ...

Bersyukurlah enjamil bin abu wpun ada 3 bini tp mempunyai sistem tubuh badan yg kurang berpeluh.
Utk org yg kuat berpeluh ninkan en jamil, dia tak kira masa siang ke malam ke subuh ke, badan ko tetap berpeluh wpun ko hanya berjln dlm rumah.

Mandi pun ko tak rasa sejuk. Ko kluar je dr bilik air tu, ko dh rasa nk berpeluh.

Sbb tu ada org yg tak faham, dia mencemuh kekurangan yg tuhan bg kt  org lain.

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru install apps. Selama berjalan ni tak penah pulak nak kira berapa step pun. Harini saje lunch kedai mkn jauh sikit, oklah 3k step tu pun dah macam mintak nyawa oiii. Panas terik. Habis cair makeup. Elok lah jalan² dalam mall jer. Dari GF sampai atas then turun balik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:57 PM | Show all posts
anony-mous replied at 12-8-2022 04:15 AM
Lah ko tgk la cuaca negara yg plg malas berjalan kaki vs negara plg rajin berjalan kaki tu

kannn...cuba mai mesia waktu la nie...suruh depa pi jalan...mau cayaq...cehhh...control variable mana???
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:59 PM | Show all posts
berkicap la wei ngn cuaca panas kt malaysia ni...aku rajin berjalan kaki ms p korea ngn jepun je
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:03 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-8-2022 02:07 PM

ada pulak samdol yang compare dengan singapore.

kalau dok pulau kecik apa jadah nya nak pakai kereta,
dah la pulau nya lagi kecik dari melake.
diameter paling jauh cuma 25km dari yg paling hujung sampai ke centre.

harga kereta nya pulak paling mahal rate nya dalam donia.
jadi takde point nak pakai kereta (btw malaysia no.2)

public transport dah tiptop,
memang jalan kaki jer ler dari rumah, bus/train station, opis & tourist spot.
itu sebab nya mereka banyak jalan kaki.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 12-8-2022 02:03 PM
ada pulak samdol yang compare dengan singapore.

kalau dok pulau kecik apa jadah nya nak pakai ...

Comparison singapore dan kl ja, bukannya satu malaysia..

Malah kau sendiri dah bagi jawapan kenapa kita "gagal" dalam bab berjalan..

Hat guna alasan panas aku yakin bukan pejalan kaki tegar atau pengguna pengangkutan awam. Sebab kalau siapa2 banyak berjalan, pasti tau ada lagi banyak isu lebih penting berbanding cuaca. Hat guna alasan cuaca ni cuma pemalas2 aja..

Kegagalan kita adalah urban planning. Takde pokok, takde laluan pejalan kaki, bas bukan on time, takde zebra crossing dll..maintenance gagal- eskalator rosak, lrt selalu rosak, kipas tak berfungsi dll..

Tapi gundu2 pemalas mana nampak semua ni...sebab jarang berjalan maka alasan yang boleh guna cuma cuaca panas..

Sebab itu bila guna alasan cuaca kita bandingkan singapore dan kl..kenapa singapore boleh tapi kita tak boleh..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
humidity sgt tinggi kat malaysia ni. itu yg i paling x tahan. even matahari x terik sgt pun, mmg boleh berpeluh2 sbb humidity tu. sbb tu la nk berjalan payah. unless tepi pantai atau tempt2 yg ada angin bertiup sejuk. ada juga musim dimana angin pun berhaba panas n membawa humidity yg tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenolen replied at 12-8-2022 01:57 PM
kannn...cuba mai mesia waktu la nie...suruh depa pi jalan...mau cayaq...cehhh...control variable m ...

Tgk top10 negara plg malas berjalan, ikutkan greece tu plg malas. Lain2 semua cuaca khatulistiwa. Dgn panas hujan nya. Plg rajin mgkin boleh pass dkt singapore walaupon khatulistiwa, tp x tersenarai dlm top 10 plg malas
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Sila letak track rekod anda sebelum komen

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:51 AM
Ntah nyeeeeee... kat japan swiss tu ko jogging 10-15 km pun tak rasa peluh pape (bukan time summer ...

Japan swiss tu org x suruh pon kita sendiri berjalan. Negara sejuk bagus berjalan utk paru2
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 03:21 PM | Show all posts
kalau tengok jari bibik friska tu besar waffle dah boleh agak malas jalan kuat makan
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 12-8-2022 10:00 AM
Aku brisk walking hampir tiap2 pagi lps hantar ank gi skolah
Lps dr pkl 8 mintak ampun, mmg xsanggup ...

Samalah...dptlah dlm 5000 steps. Kalau petang mmg x nak sbb walaupun redup, masih rasa haba.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 05:05 PM | Show all posts
krustykrab replied at 12-8-2022 01:49 PM
Bersyukurlah enjamil bin abu wpun ada 3 bini tp mempunyai sistem tubuh badan yg kurang berpeluh.
U ...

Ada aku cemuh orang berpeluh ke? aku sendiri ada hyperhidrosis. duudk dalam aircond pun berpeluh tangan, kaki.Tapi bukan alasan malas nak berjalan. Apatah lagi alasan cuaca panas.

Unless berjalan membahayakan nyawa kau atau physical condition kau kaki takde tu lain cerita lah. Orang tempang yang lagi teruk kekurangan pon boleh berjalan ke masjid, naik LRT semua. setakat berpeluh, cuaca panas tu bagi aku sekadar alasan je.

Anggaplah berjalan ni sebagai salah satu cara kau nak beribadah... sambil berjalan kau boleh zikir, tgk ciptaan Allah tgk sunrise tgk sunset... so kau akan rasa enjoy. tak adalah rasa tersiksa bila berjalan. dan juga sebagai practise kau nak buat haji nanti.
masa kerjakan ibadah haji nanti kena berjalan tawaf bawah panas terik, buat saei, melontar jamrah semua tu kena berjalan berpuluh-puluh km... i bet nobody use alasan cepat berpeluh, cuaca panas kann?

Aku percaya macam ni je... berjalan kaki adalah kebiasaan Rasulullah. So mesti ada hikmahnya berjalan kaki tu.

anyway you do you. malas berjalan, terpulang.


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
JamilBinAbu replied at 12-8-2022 05:05 PM
Ada aku cemuh orang berpeluh ke? aku sendiri ada hyperhidrosis. duudk dalam aircond pun berpeluh t ...


Aku suka walking.. zaman gila fitbit tu hari2 ensure exceed 10k steps a day... but i got my 10k steps min tu from gym... kalo tak sempat gym, aku tawaf kat mall...

Kat mekah masjidil haram tu sejuk sbb lantai marble, ada air-conditioning... udara pun kering, tak humid so mmg tak berpeluh....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Terpanggil nak beri komen pasal, saya masa dari kecik memang suka berjalan tapi bila dah getting older dan start ada kereta memang tabiat nak parking kalau bole dekat and malas nak jalan akibat tu berat badan masa tu naik dan memang tak fit cepat pancit even jalan dekat Mall yela sebab iols suka makan and tabiat makanan tak sihat tak match dengan gaya hidup baru tu la berat badan naik mendadak and susah benau nak turun.

Tapi masa jadi volunteer dekat penang kawan2 oversea semua suka jalan ada sekali tu kawan swiss ajak teman dia beli buah berangan kat pasar Chowrasta dia cakap tak jauh sekali nak setengah jam baru sampai memang berpeluh and berpanas la takut itam haha tapi derang mana kisah lagi nak tanned kan.

Tapi sebab dah terikut masa life kat penang especially around Georgetown kita orang walk around sedar tak sedar dalam sebulan lebih i lost 10 kilos tak diet pun makan mcm biasa cuma maybe on time and kurang minum manis juga. Sejak tu balik dari KL pun tak bole tidak mesti nak walk2 cuma KL ni kena naik lrt or kete la kalau nk pergi tempat menarik yu walk around. So jadi tebiat i akan ajak kawan2 KL walk kat masjid jamek,petaling street ke
Klcc or bukit bintang kira kitorang tawaf la from that one point to other and enjoy the view or discover port baru nak lepak2. Purata dapat la 5km to 9km

Memang panas berpeluh kat Malaysia ni kalau bole walk sebelum panas terik masa pagi or petang okay ar tu. Best walk2 ni for me boleh memberi ketenangan and stress relieved
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuaca panas laa
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku banyak jalan kaki. Ada tanda kat tapak kaki
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 06:32 PM | Show all posts
JamilBinAbu replied at 12-8-2022 10:33 AM
Not me. I love walking. Aku jalan 8k - 10k steps daily.

Pagi 45 minutes: Pergi kerja jalan ke LRT, ...

kan...


haku jalan sehari dalam 15k,
seminggu dapat 105k...


paling malas haku pastikan
seminggu 100k


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 09:52 AM GMT+8 , Processed in 0.111203 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list