CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kajian Jurnal Nature kata Rakyat Malaysia No.3 Dicatat Antara ‘Paling Malas’ Berjalan Di Dunia.Indon no.1 paling malas berjalan.Anda terkejut?

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 12-8-2022 08:56 AM
Malaysia x selamat utk pejalan kaki,  byk peragut, van putih kidnap, anjing gila gigit, pejalan kaki ...

Belum lagi kena sexyal harrassment..tp negara lain pun crime boleh tahan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 11:25 AM | Show all posts
Kalau park kereta nun di sana, berkicap juga menapak dengan cuaca sejuk bukan main kan?

Lagi2 sekarang ni lunch pun boleh order online, tak dan acik2 nak keluar berlenggang beli makan. Sudahnya masing2 membesar dengan jayanya depan komputer.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
~boolean replied at 12-8-2022 10:56 AM
Kita guna singapore dengan kl ja lah sebab malaysia besar sangat..
Cuaca sama, tapi kenapa orang sin ...

Siap ada yg bukak gerai kat laluan pejalan kaki yg berbumbung time hujan pejalan kaki terpaksa jalan dlm hujan sbb nk elak gerai
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:30 AM | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 08:57 AM
Hong Kong tu negara sejuk bebenor ke yang boleh dpt tmpt pertama paling banyak jalan kaki tu?  Hong  ...

HK tak sejuk tak panas. Ofkos ada variation throughout the year sbb empat musim but overall near perfect lah.

Winter dia tak sejuk ke tulang tapi cold enough untuk cikki2 menayang overcoat bulu2 macam Paris ko mampu


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
salimrock replied at 12-8-2022 09:13 AM
syukur la kita semua ada kemampuan beli kenderaan... baik moto atau kereta..

aku dulu gi sekolah na ...

Hahaha.. betul Salimrock
Sbb tu kat cafe2 hipster penuh basikal kat depan pintu masuk cafe.. diorg rajin cycling.. tp bila nak masuk kedai makan je mmg klu boleh nak bwk masuk basikal sekali
Depan rumah aku kat kampung ada kedai makan, kedai siapkan parking area dlm 100 meter jarak ke kedai.. boleh diorg ni park jgk keta besusun2 tepi jalan smpai masuk rumah aku.. bila tegur sentap plk.. pnh aku lalu keluar time keta besusun tu parking area kedai tu kosong.. aigoo
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Ermmm...yg mana suka berjln mungkin xde guna pun apps yg diorg ni guna utk gathered those info. Aku pun xde apps tu. Beli fitbit pun, pkai hny masa nak exercise je most of the time. For me, not that accurate lah data ni pun.
Nu yg pi masjid jamek jln tar tu, parking bukannya dekat pun..tp jln jauh..aku dulu jln dr pasar seni pi sana boleh lajak sampai ke pwtc lg... Aku rasa rmai je jln kaki mcm ni belah2 jem mcm tu....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Indonesia malaysia arab saudi philippines
Common denomitor of these countries cuaca panas leting wei nak jalan
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Singapore pedestrian walk luas ya amat puas hati  berjalan byk pokok besar2 lagi redup aje
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 11:54 AM | Show all posts
mejaputih replied at 12-8-2022 08:49 AM
Ios dulu kat scotland mmg kena jalan laju sbb sejuk namampus...tp mmg suka la berjalan...kalau jog ...

Tak payah Scotland, kat Brighton beach selatan England tu pun campur dengan angin ya hampon. Aku terpaksa lari dari kereta ke kedai kalau lenggang kakung takut tak sempat sampai dah beku.

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:01 PM | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:55 AM
Aku kalo nak workout tu mmg dalam ekon and indoor sahaja!!! Tak kose workout outdoor sangat  kecua ...

dulu2 aku memang lari setempat dalam ekon ja and I loved it.

Kemudian konon nak ubah angin pindah rumah tepi jogging track dah cuba about a year I'm beginning to miss the ekon. Seriously thinking of reverting to the gym.

Silalah kecam


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:02 PM | Show all posts
yang bagi alasan panas tu macamlah kau jalan 1 jam waktu tengah-hari, waktu matahari terpacak atas kepala. entah2 pergi lunch pun jalan tak sampai sedepa.

Pagi lepas subuh 7:15am - 7:45am tu bukannya panas terik pun.
petang: 6:45 - 7:15pm pun bukannya panas terik.
setengah jam pagi, setengah jam petang kalau buat on weekend pun is a good effort.
Go outside & enjoy the morning & evening sun.


Alasan panas ni alasan org pemalas je.
Aku boleh terima lagi sebab merbahaya nak jalan, keadaan jalan yg not conducive for walking. Tapi alasan panas tu alasan manusia pemalas
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:03 PM | Show all posts
Dah dari mula diterapkan budaya berkereta mana nak tetiba disuruh banyak berjalan kakinya.  Kebanyakan negara yang ramai rakyatnya berjalan kaki tu sebab kemudahan untuk pejalan kaki banyak, ramai lebih suka naik train dari memandu sendiri.  Train station dekat dengan tempat dituju.  Turun naik station turun naik tukar train buat mereka banyak kena berjalan.  Nak berkereta kadar parking mereka amat tinggi dan harga petrol pun tinggi memaksa mereka terpaksa banyak berjalan guna train dari memandu sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:07 PM | Show all posts
chandrahusin replied at 12-8-2022 11:34 AM
Hahaha.. betul Salimrock
Sbb tu kat cafe2 hipster penuh basikal kat depan pintu masuk cafe.. diorg ...

teringat kawasan perumahan setia alam,

ada bukit utk rekreasi situ, bersusun orang parking tepi jalan besar,  tepi rumah orang, bila MBSA saman, marah pula

mmg la patut kena saman, orang nak masuk rumah sendiri pn susah, yg parking tepi jalan tu, nak pulak park pagi, balik tgh hari, pkl 11-12 tgh hari tu, tgh2 bawak kereta eh ada pulak sebijik kereta parking lane kiri, itu lane jalan raya bukan lane parking... mmg penduduk setempat bengang la cam tu

ada parking proper kat petron tu, kawasan kedai , cuma menapak la sikit, ke kaki bukit, tp ye la, naik turun  bukit tu pn dah 2-3 jam, takkan la tak leh jalan kaki 5 -10 menit..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:18 PM | Show all posts
_blackbird replied at 12-8-2022 11:17 AM
One more thing. Kat sg kalau jalan sorg2 tgh malam ke awal pagi rasa selamat nok. Takda takut kena ...

Kat Sg gomen dia punya target semua housing ke MRT ada covered walkway payung boleh masuk muzium.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:28 PM | Show all posts
JamilBinAbu replied at 12-8-2022 12:02 PM
yang bagi alasan panas tu macamlah kau jalan 1 jam waktu tengah-hari, waktu matahari terpacak atas k ...

Maksud panas tu bila compare dengan negara2 yang rakyat nya pagi petang siang malam banyak berjalan tak kira masa. Negara kita ni pukul 7 pagi pun kalau berjalan akan berpeluh berjeruk (at least to me lah) lepas tu kena mandi therefore susah sikit nak masukkan berjalan kaki ni ke dalam rutin aktiviti2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kt Malaysia dok saja pon peluh dah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 12-8-2022 04:18 AM
Kat Sg gomen dia punya target semua housing ke MRT ada covered walkway payung boleh masuk muzium.
...

Bukan semua walk way dia berbumbung pon. Yg tak berbumbung tu ok je nak jalan juga tak panas sgt pon sebab pokok rendang2 tapi peluh juga la ketiak. Ahahah. Walk way bukan stakat dari building ke mrt je. Dari 1 daerah ke daerah lain pon boleh je jalan kaki juga mmg laluan khas jalan kaki / jogging / cycling.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat malaysia ni berjalan hmm.try mat saleh yg buat survey tu jalan..silap silap 500m dah stroke haba
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia weather lah paling senang mahu kurus dengan exercise
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 12-8-2022 11:26 AM
Siap ada yg bukak gerai kat laluan pejalan kaki yg berbumbung time hujan pejalan kaki terpak ...

Bukan gerai je. Siap peminta sedekah buat port diorg. Tak pun homeless buat port diorg..busuk hancing..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 07:21 AM GMT+8 , Processed in 0.106077 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list