CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Agenda untuk melatih anak menjadi robot?Tak mampu ajar anak darjah satu jawab soalan matematik, Ibu ini rasa mahu bakar ijazah matematiknya!

  [Copy link]
Post time 11-8-2022 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Laaaa ini namanya simplifying complicated thinking.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Skang ni syllabus matematik derjah 3.. bina ayat karangan tambah tolak ribu riban.... aku rasa matematik aku zaman dulu takde laa susah gini weii..

Kadang2 anak aku plak hembus aku balik sbb tak reti simplify ayat karangan matematikk aaaaa demit

Are you smarter than a fifth grader?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:10 PM | Show all posts
batmana replied at 11-8-2022 10:13 PM
bakar je la

org cina tak bising pun,  latih tubi math diaorg lagila kejam

kalau dah tere tambah tolak darab bahagi, voley la masuk pertandingan yachh..


Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 11-8-2022 11:01 PM
Laaaa ini namanya simplifying complicated thinking.

drp screenshot tu, the other way round yg di-simplify tu nampak lagi complicated yach.

ni macam complicate simplified method
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:17 PM | Show all posts
Edited by Tinot7 at 11-8-2022 11:23 PM
makita replied at 11-8-2022 10:23 PM
Mula darjah 4 dah xde buku aktibiti. Meols suka la sbb masa tahun 3 cikgu BM anak meols guru penol ...

maknanya mmg deme pakai buku xtvt kat skolah jaman now la?
bebudak dah tak salin dari papan hitam ka? japps.. skolah pakai papan kaler ape la ni? putih ka?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:21 PM | Show all posts
makita replied at 11-8-2022 10:23 PM
Mula darjah 4 dah xde buku aktibiti. Meols suka la sbb masa tahun 3 cikgu BM anak meols guru penol ...

iols rasa sbb tu kot deme stop peksa UPSR PT3 bagai.. sbb bebudak stress, mak pak pun stress.. atopon ada golongan kayangan punya anak stress.. tak tau laa..

anak2 buah iols pun tak tere sgt matematik.. iols risau sbb masa depan byk guna matematik.. lain la kalau mmg amik sastera jahh.. anak2 buah iols bknnya reti goreng orang sgt.. semua stok bendul...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 02:59 PM
hat basic tambah tolak tuh blajaq darjah satu.. darjah tiga dah mula blajaq multiplication pendara ...

Silibus pra sekolah 6 tahun sekarang ni, zaman 90an dulu, blaja di darjah 1.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:33 PM | Show all posts
menyusahkan tu dah memang,

tapi ni dah tahap boleh buat budak benci matematik..sedangkan tambah tolak ni konsepnya mudah aja..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 11-8-2022 03:03 PM
Skang ni syllabus matematik derjah 3.. bina ayat karangan tambah tolak ribu riban.... aku rasa matem ...

Maths dalam BM memang bikin pening kepala. Aiol prefer anak blaja dalam BI tapi sekolah dia tak offer DLP.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 11:17 PM
maknanya mmg deme pakai buku xtvt kat skolah jaman now la?
bebudak dah tak salin dari papan hitam k ...

Yeah ada buku teks, buku aktiviti, buku latihan and set PDPR lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-8-2022 11:33 PM
Maths dalam BM memang bikin pening kepala. Aiol prefer anak blaja dalam BI tapi sekolah dia tak of ...

Sekolah anak i ada DLP 1 class... tp sedari awal darjah 1 dia masuk kelas 1st non-DLP... continue sahajalah... padahal masa heols preschool semua syllabus english.. ayah dia insisted hantar sekolah cluster kebangsaan walau i dah offer to pay school fees skolah agama international (adnin)...  heols ckp better SK, sbb nak jaga pergaulan, kualiti guru dan elakkan anak menjadi bongkak spoilt brat...  
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:46 AM | Show all posts
green~tea replied at 11-8-2022 11:39 PM
Sekolah anak i ada DLP 1 class... tp sedari awal darjah 1 dia masuk kelas 1st non-DLP... continue  ...

adni kat ampang ka?
best ka skolah prebet nih?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:48 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 11-8-2022 11:31 PM
Silibus pra sekolah 6 tahun sekarang ni, zaman 90an dulu, blaja di darjah 1.

iols blaja ngira jahh masa tadika.. pastu ngeja..
lain dari tuh main, nyanyi jahh..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:49 AM | Show all posts
green~tea replied at 11-8-2022 11:35 PM
Yeah ada buku teks, buku aktiviti, buku latihan and set PDPR lagi....    :diz ...

byk pulakk buku deme kena bawak.. patut la aritu mak pak komplen psl buku bebudak byk sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 12-8-2022 12:56 AM
Tinot7 replied at 12-8-2022 12:46 AM
adni kat ampang ka?
best ka skolah prebet nih?


Ha ah.. ada banyak option kat sini.. adni.. ilmi... al-amin... ini kalo option islamic lah... aku prefer skolah gini sbb senang sekali harung 8-5pm terus.. balik keje pick up anak...

Tp prob skolah gini pergaulan la... anak kawan i menyembang nak bercuti germany, black forest, morocco pelbagai time cuti skolah... tu la lain sikit peel banding geng SK
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 12:52 AM
Ha ah.. ada banyak option kat sini.. adni.. ilmi... al-amin... ini kalo option islamic lah... aku  ...

Sbb deme semua anak2 org kaya2.. so takde masalah nak pi blajaq luar negara ka coti2 luar negara ka.. iols rasa kalau enggang mmg kena dgn enggang.. kalau pipit doklah dgn pipit..

Kolig iols ada yg gigih nak hantaq anak ke skolah SKBD.. nurul izzah hantaq anak ke sana dgrnya.. taktau la betui ke dakk.. bg iols, hantaq pi skolah yg baik2 jahh.. kalau dpt jenis kengkawan yg tahpape, tak guna juga.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 04:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 10:55 PM
patut ajar cara senang jahh.. awat ajaq susah namatey nih??? siap kena wat 2-3 tambah tolak utk dp ...

Ni la cara plg mudah katanya. Dlu pernah viral cara tambah mcm ni. Ramai bising kenapa kita x diajar mcm tu instead kita belajar cara bawah tu yg ada 2 baris nombor. Bila dah ajar, bsing jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 12-8-2022 04:25 AM
Sbb deme semua anak2 org kaya2.. so takde masalah nak pi blajaq luar negara ka coti2 luar negara k ...

Aku benci pada manusia yg suker tuding jari pada kawan kawan ler....Aku selalu jugak dapat kawan entah pape..
Tapi naper sebaik mereka rapat dgn aku terus mereka jadi org baik, berilmu?.......ko nampak tak ying dan yang dlm diri aku?

Aku dulu pun takda tuition mak nenek segala tapi sepanjang disekolah rendah, dapat lompat kelas dua kali....

Membongak tak?

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 12-8-2022 12:48 AM
iols blaja ngira jahh masa tadika.. pastu ngeja..
lain dari tuh main, nyanyi jahh..

Wowwww...luar biasa ni


Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 12:52 AM
Ha ah.. ada banyak option kat sini.. adni.. ilmi... al-amin... ini kalo option islamic lah... aku  ...

Besa ler topik2 at that age ..nanti dah besar dah bekerja kongsi ler pulak citer da masuk isteri/laki yg nombor keberapa...

Kahkahkahkahkahkshkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 04:31 AM GMT+8 , Processed in 0.111154 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list